Knihovna pro handicapované děti

veolia

 

Termín realizace: červen 2021 - březen 2022

 

Výše dotace Nadačního fondu Veolia: 20 000,-Kč


Díky Ing. Tomáši Heřmanovi a Nadačnímu fondu Veolia jsme získali finanční prostředky na zbudování dětské knihovny pro handicapované děti, zejména s diagnózou PAS, které využívají služeb a nabídky volnočasových aktivit Sdružení-BES. Knihovna by měla sloužit k získávání informací z publikací, odreagování se ve volném čase a rozvoji čtenářského potenciálu dětí. Projekt se zaměřuje na rozšíření nabídky knih, setkávání se při autorském čtení a letní kemp čtení.  

REALIZACE PROJEKTU:

V měsíci září 2021 jsme zbudovali menší knihovny pro děti s poruchou autistického spektra. Tyto děti ulpívají na zdánlivých maličkostech a je pro ně velmi obtížné orientovat se v dnešním rychle se měnícím světě. U dětí s poruchou autistického spektra je potřeba vše vizualizovat a strukturovat. Na modelových situacích v knihách, kde mohou prožívat osudy svých hrdinů, se děti nejen učí, co je správné či nikoli, ale mají možnost přiblížit se reálnému životu v bezpečném prostředí, neboť tyto děti většinou nemohou do klasické knihovny. Potřebují známé prostředí se známými lidmi, pocit bezpečí je pro ně nezbytný. Získané návyky a dovednosti z knih pak mohou uplatňovat v běžném životě. Společnými silami jsme zatím vybudovali malou část knihovny, kde děti mohou trávit smysluplně čas v odpoledních hodinách. Knihovna slouží k získávání informací z publikací, odreagování ve volném čase a rozvoji čtenářského potenciálu dětí.

mini3

Jelikož vlivem pandemie koronaviru přišly postižené děti i o část klasické výuky ve škole, uspořádali jsme pro ně letní kempy čtení knih v měsících červenec - srpen 2021. V době letních prázdnin jsme zrealizovali rovněž čtenářské chvilky s frekvencí 4 hodiny týdně, čímž jsme i odlehčili rodinám autistických dětí.

mini1   mini2

V měsících říjen 2021 - únor 2022 uspořádáme v nové knihovně autorské čtení děl dětí před publikem, rodiči a rodinnými příslušníky dětí. 


SCHRÁNKA DŮVĚRY

FACEBOOK

Copyright © 2011 Základní škola a Mateřská škola, Všechna práva vyhrazena.