PERNÍKY NA OZDOBU
-
1 kg hladké mouky
-
0,375 g mletého cukru
-
100 g sádla
-
150 g medu
-
3 celá velká vejce
-
2 žloutky
-
2 kávové lžičky mleté skořice
-
2 kávové lžičky perníkového koření
-
2 kávové lžičky jedlé sody
POSTUP :
-
Na mírném plameni rozpustíme sádlo s medem. Do vlažného tuku s medem přidáme vejce, žloutky, skořici, perníkové koření a sodu.
-
Přesijeme mouku a ¼ necháme bokem ( přidáváme dle potřeby)
-
Do mísy dáme mouku, cukr, vlažný tuk se všemi přísadami a vypracujeme tuhé těsto. Necháme ho pár hodin odpočinout.
-
Poté z něj vykrajujeme potřebné tvary, které potřeme rozšlehaným celým vejcem s mlékem.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení potíráme rozšlehaným bílkem, aby se perníčky leskly.
-
Vychladlé perníčky zdobíme polevou, kterou si připravíme tak, že ušleháme sníh z 1 bílku a přidáme 150 g mletého cukru.