PERNÍKY NA OZDOBU
1 kg hladké mouky
0,375 g mletého cukru
100 g sádla
150 g medu
3 celá velká vejce
2 žloutky
2 kávové lžičky mleté skořice
2 kávové lžičky perníkového koření
2 kávové lžičky jedlé sody
POSTUP :
- 1.Na mírném plameni rozpustíme sádlo s medem. Do vlažného tuku s medem přidáme vejce, žloutky, skořici, perníkové koření a sodu.
- 2.Přesijeme mouku a ¼ necháme bokem ( přidáváme dle potřeby)
- 3.Do mísy dáme mouku, cukr, vlažný tuk se všemi přísadami a vypracujeme tuhé těsto. Necháme ho pár hodin odpočinout.
- 4.Poté z něj vykrajujeme potřebné tvary, které potřeme rozšlehaným celým vejcem s mlékem.
- 5.Pečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení potíráme rozšlehaným bílkem, aby se perníčky leskly.
- 6.Vychladlé perníčky zdobíme polevou, kterou si připravíme tak, že ušleháme sníh z 1 bílku a přidáme 150 g mletého cukru.