Co přináší dětem radost aneb Setkání s panem Barvičkou

Žáci Základní školy a Mateřské školy, Ukrajinská 19, Ostrava – Poruba, příspěvková organizace se zúčastňují terapie loutkou s paní Pavlou Masaříkovou a panem Petrem Dvorským, kteří jsou členy občanského sdružení THEATR LUDEM. Setkání se uskutečňuje s žáky 6. třídy, a to v budově školy.
Akce se účastní 8 - 10 žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, a to pravidelně jednou za měsíc. První setkání se uskutečnilo v říjnu, další v měsíci listopadu a poslední bude následovat v prosinci. Ptáte se, co je to loutkování? Jde o formu nového typu loutkových dílen pro děti školou povinné, rodiče, mládež, veřejnost…
Při konkrétním setkání se všechny děti zapojují do jednotlivých činností, není nikdo, kdo by stál stranou, nebo by ho loutkování nebavilo. Akce se všem velmi líbí, ať jde o malé diváky či zúčastněné pedagogy.
Setkání s panem Barvičkou má pro děti se zdravotními problémy velké opodstatnění. Tato akce přináší dětem radost v nových podmínkách, taktéž relaxaci. Pod vedením herců prožijí děti hodinu plnohodnotné aktivity s úsměvem na rtech. Vžívají se do nové role kamarádů pana Barvičky a jeho kamarádky Mašličky. Úžasně spolupracují, chápou souvislosti. Pod vedením zkušených loutkářů se dovedou kolektivně zapojit do různých činností: modelují předměty, pečou dort, připravují snídani, zpívají, formulují otázky, odpovídají na zadané otázky, staví překážky, dělají letadlo či vláček, jsou v neustálém pohybu, plní svědomitě zadané úkoly.
Terapie loutkou rozvíjí komunikaci jak verbální, tak neverbální, opakovaná setkání s herci znamenají rozvoj komunikace s nimi i s loutkami. Žáci si rozšiřují slovní zásobu, rozvíjí pohyb, celkově můžeme hodnotit terapii loutkou jako pozitivní, přinášející dětem radost.

Výchovná poradkyně: Mgr. Alena Kanclířová


SCHRÁNKA DŮVĚRY

FACEBOOK

Copyright © 2011 Základní škola a Mateřská škola, Všechna práva vyhrazena.