Recepty

ROHLÍKY V ALOBALU

8.rohlíků
80g másla
100g krájené anglické slaniny
100g plátkového sýra Eidam
100g krájené šunky

POSTUP:
Rohlíky rozkrojíme, namažeme máslem a poklademe dovnitř slaninou, šunkou a sýrem.
Obě půlky rohlíku dáme na sebe a zabalíme do alobalu. Pečeme v troubě při 180°C asi
deset minut.

 

e   f


 

 

TĚSTOVINOVÝ SALÁT

balíček těstovin, bílý jogurt, majonéza, 30 dkg šunkového salámu, paprika, konzerva kukuřice, okurka, sůl, pepř.

POSTUP:

Těstoviny uvaříme dle návodu, necháme vychladit. Všechny suroviny nadrobno nakrájíme a smícháme s jogurtem a majonézou. Vše dochutíme dle chuti. Dobrou chuť.

g   h


 

 

Jablečný štrúdl z listového těsta

Listové těsto , jablka 4 ks , skořice , cukr krystal, cukr vanilkový, strouhanka , rozinky , vejce

POSTUP

1) Listové těsto rozdělíme na dva díly a pořádně rozválíme (těsto by mělo být po rozválení co nejtenčí).
2) Těsto posypeme vrstvičkou strouhanky (aby nevytekla jablečná šťáva). Jablka nastrouháme a smícháme je s rozinkami a ořechy. Jablečnou směs položíme na těsto se strouhankou.
3) Posypeme skořicí a cukrem.
4) Těsto zavineme a tím vytvoříme štrúdl. Potřeme vejcem. Pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě (asi 200°C) a občas znovu přetřeme vejcem.

aa   j


 

ZAPEČENÉ BUŘTY S NIVOU A CIBULÍ

1 kg buřtíků

3 cibule

200 g Nivy

kečup

hořčice

olej

pečivo

POSTUP:

Buřtíky podélně nakrojíme, pomažeme hořčicí, vložíme plátek Nivy a cibuli. Vše naskládáme do zapékací misky vymazané olejem. Vše pak zalijeme směsí kečupu rozmíchaného ve vodě. Pečeme dozlatova. Podáváme s pečivem.

a1   a2


 

MRKVOVÁ POMAZÁNKA

3 mrkve

1 cibule ( lze s natí na ozdobu)

svazek ředkviček či 3 rajčátka

1 pomazánkové máslo

1 sýr Cottage

sůl, pepř, vegeta

3 bagetky

POSTUP:

Cibuli nakrájíme najemno, mrkev postrouháme a vše smícháme s máslem a sýrem, dochutíme. Vzniklou pomazánku mažeme na bagetky a zdobíme plátky ředkviček či rajčátek. Dobrou chuť.

a3   a4
a5 a6


 

CROASSANTY

3 balení těsta na croissanty (Makro)

1 jahodová marmeláda

250g tvarohu

50g cukru

1 vanilkový cukr

200g tvrdého sýru

Postup:

Jedno balení těsta na croissanty obsahuje 6 již připravených porcí. Z tvarohu a cukrů připravíme náplň, kterou dáme do croissantů, taktéž marmeládu. Pokud dáváme přednost slané chuti, pak naplníme croissant sýrem. Zatočíme podle návodu na obalu a v předehřáté troubě pečeme 15-20 minut. Dobrou chuť!


 

VAJEČINA

VAJEČINA

6 vajec

200 g slaniny nebo špeku

1 velká cibule

100 g šunkového salámu

50 g hřibů

olej, sůl, pepř na dochucení

Nejprve na oleji osmahneme cibuli, slaninu či špek, houby,  pak přidáme šunkový salám a mírně opečeme. Poté vmícháme vejce a dochutíme solí, pepřem. Dobrou chuť.


 

SALÁMOVÝ DORT

toustový chléb

3 pomazánkové másla

2 tavené sýry

3 lžíce pažitky (není nutné)

200 g šunky

200 g vysočiny

1 balení plátkového sýru

1 balení korbačíků

cherry rajčata

petrželová nať, hlávkový salát (pouze na ozdobu)

paprika

POSTUP

Toustové chleby seřízneme na rovné čtverce. Smícháme dvě pomazánkové másla, 2 tavené sýry a pažitku. Vedle sebe poskládáme 4 chleby a celý jejich povrch potřeme vzniklou pomazánkou.

Obložíme plátky šunky. Další 4 kousky chleba namažeme z obou stran, přitiskneme na šunku a přidáme salám. Stejným způsobem přidáme další vrstvu chleba a poklademe ji plátky sýra, na které opět přitiskneme namazané chleby. Dort pomažeme ze všech stran pomazánkovým máslem. Na boky přilepíme plátky šunky, na vrchní část plátky sýra. Celý dort ozdobíme zeleninou, korbačíky, bylinkami a kornoutky ze salámu.


 

PALAČINKY

PALAČINKY SE ŠLEHAČKOU A OVOCEM

6 lžic hladké mouky

hrnek mléka

2 vejce

špetka soli a kypřícího prášku

1 lžíce cukru moučka šlehačka

POSTUP

Hladkou mouku rozmixujeme se špetkou soli, mlékem a dvěma vejci tak, aby vznikla správná hustá směs. Na pánev z rozpáleným olejem vlijeme přibližně jednu malou naběračku směsi. Palačinku smažíme s obou dvou stran dozlatova. Na hotové palačinky naneseme libovolné množství čehokoliv, co nám chutná. Vhodné jsou marmelády, tvaroh, pudink nebo masová či zeleninová náplň.


 

POCHOUTKOVÝ SALÁT

400g šunky

2 cibule

4 okurky

sterilovanou mrkev (pro barvu)

250g majonézy

sůl, pepř dle chuti

POSTUP

Nakrájíme cibuli nadrobno, taktéž okurky a mrkev. Na jemno nakrájíme šunku a vše smícháme a spojíme majonézou. Dochutíme pepřem a solí dle chuti. Podáváme s toasty.


 

POMAZÁNKA Z VEPŘOVÉHO MASA

konzerva Vepřové maso ve vlastní šťávě

1 cibule

100g majonézy

3-4 vejce

2 stroužky česneku

mletý pepř dle chuti

POSTUP: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nastrouháme na struhadle. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemno a česnek utřeme nebo prolisujeme. Vepřovou konzervu pokojové teploty otevřeme a obsah rozmačkáme vidličkou. Přidáme cibuli, vejce, majonézu, česnek, opepříme dle chuti a promícháme. Pomazánku mažeme na chléb a zdobíme zeleninou.


 

MÍŠA ŘEZY

MÍŠA ŘEZY 125g polohrubé mouky, 100g cukru, 100ml mléka, 300g másla, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 1/2 sáčku kypřícího prášku

na náplň: 250g měkkého tvarohu, 125g změklého másla, 70g moučkového cukru

na polevu: 125g 100% tuku, 4 lžíce kakaa, 2 lžíce moučkového cukru

POSTUP: Smícháme vejce a cukr, máslo, kakao, polohrubou mouku s kypřícím práškem a mléko. Připravíme hladké těsto,  které vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy, pečeme při 180°C asi 15 minut dozlatova.Připravíme si náplň- tvaroh utřeme se změklým máslem a cukrem o stejné pokojové teplotě. V kastrůlku si rozpustíme tuk, do něj přidáme kakao a cukr.Necháme chvíli zchládnout. Na vychladlý korpus opatrně rozetřeme tvarohou náplň a povrch pojijeme kakaovou polevou. Dáme do lednice ztuhnout.


 

ANANASOVÝ SALÁT

SALÁT S ANANASEM

4 vejce 4 rajčata 1/2 zelené okurky 1/2 ledového salátu 1/2 konzervy ananasového kompotu bez nálevu 1 balení plátkového eidamu 1 sáček tatarky (100g) 1 sáček majonézy (100g) 1/2 lžičky bylinkové soli špetka bazalky a provensálského koření ocet dle chuti (není nutný)

POSTUP Vejce uvaříme natvrdo, oloupema a prolisujeme nadrobno. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata a okurky, na kousky nakrájený ledový salát a sýr. Nakonec na menší kousky překrájíme ananas a vše smícháme. Přidáme tatarku a majonézu. Dochutíme bylinkovou solí a ostatním kořením, popřípadě octem. Zamícháme a vychlazené podáváme s opečeným toustem.


 

POMAZÁNKA ZE SARDINEK S LUČINOU

POMAZÁNKA ZE SARDINEK S LUČINOU

1 konzerva sardinek v oleji

1 Lučina

1 sterilovaná okurka

 1 cibule

 1 natvrdo uvařené vejce

 0,5 lžičky plnotučné hořčice

 sůl dle chuti

 

Vykostěné sardinky a uvařený žloutek rozmačkáme vidličkou v hlubší misce. Do směsi vmícháme Lučinu, hořčici, jemně nakrájenou okurku, nahrubo nakrájenou cibuli a na drobné kousky rozkrájený uvařený bílek. Dle chuti dosolíme.


 

POMAZÁNKA Z VAJEC, ŠUNKY A TVRDÉHO SÝRA

POMAZÁNKA Z VAJEC, ŠUNKY A TVRDÉHO SÝRA

4 natvrdo uvařená vejce

100g krájené šunky

100g strouhaného tvrdého sýra

4 lžíce rostlinného tuku (Flóra, Rama)

1 lžíce nasekané pažitky

 sůl dle chuti

 V misce rozmačkáme vidličkou postupně jednotlivá vejce a vaječnou hmotu rozetřeme s rostlinným máslem. Přidáme nadrobno nasekanou šunku, nastrouhaný sýr a pažitku a vše důkladně smícháme. Nakonec osolíme.


 

KAKAOVÉ ŘEZY

KAKAOVÉ ŘEZY

1 Hera (Smetol,Visa)

1 dcl vody

4 dcl pískového cukru

prášek do pečiva

vanilkový cukr

4 vejce

rozinky a ořechy

 kokos

3 lžíce kakaa   ( vaříme ve dvoulitrovém hrnci)

 Až se tuk rozpustí, odlejeme z něj 2dcl hmoty. Zbytek vychladíme, přidáme 3dcl polohrubé mouky, 3 lžíce kakaa, celý prášek do pečiva, vanilkový cukr, 4.vejce, rozinky a ořechy. Vše zamícháme a dáme péct na vymazaný plech. Vychlazený moučník polejeme tou hmotou, kterou jsme si prve odložili a posypeme kokosem. Dobrou chuť.


 

JABLEČNÉ DORTÍKY

1 balíček piškotů

1 kg očištěných a nastrouhaných jablek

2 lžíce cukru krupice

2 balíčky vanilkového pudinku

šťáva z jednoho citrónu

ovoce dle chuti

Očištěná a nastrouhaná jablka s cukrem podlijeme vodou a vaříme, až vznikne řídké pyré. Pudinky rozmícháme ve ⅟4 litru vody, vlijeme do jablkového pyré a povaříme do zhoustnutí. Dochutíme citrónovou šťávou. Do misek pak klademe vrstvu piškotů, pyré a ovoce. Postup opakujeme až je miska plná. Dáme do chladničky ztuhnout, hotové pak vyklopíme a nazdobíme ovocem.

 


 

 

DÝŇOVÝ KOMPOT

 Suroviny:

Dýně

Skořice,

 hřebíček

Citrón

Ananasový kompot

Cukr

Dýni nakrájíme na kostičky a dáme do většího hrnce. Přidáme 2x více vody než je dýně. Dále přidáme skořici, hřebíček, citrón nakrájený na kolečka a cukr dle chuti. Vaříme asi 20 minut ( dýně zesklovatí ). Po uvaření musíme skořici, hřebíček a citrón vytáhnout. Můžeme ke konci vaření přidat ananas nebo ananasovou šťávu. Podává se za studena!

 


 

 

BRAMBOROVÉ PLACKY

2 kg brambor

2 vejce

6 lžic hladké mouky

4 paličky česneku

koření ( majoránka, sůl, pepř )

 

 POSTUP: Brambory nastrouháme a smícháme s vejci, moukou. Vylisujeme česnek a spolu s kořením smícháme do směsi. Dle chuti je možné přidat i opečenou uzeninu.


 

ZÁVIN Z LISTOVÉHO TĚSTA

balení listového těsta

párek

sýr

mouka na pomoučení válu

žloutek na potření těsta

POSTUP: Listové těsto rozválíme na tenký plát a nakrájíme na pásky. Dovnitř vložíme párek nebo sýr a obtočíme těstem, aby nevykukoval ven. Potřeme žloutkem a dáme do trouby upéct dozlatova. DOBROU CHUŤ...


 

VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA

VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA

2 vejce

10 dkg šunky nebo šunk.salámu

 1 cibule 2 kyselé okurky

 0,5 másla nebo celé dle chuti

 hořčice

 sůl

pepř

Nakrájíme cibuli najemno, okurek, šunkový salám a vejce a pak všechny ingredience smícháme s máslem. Ochutíme solí a pepřem. DOBROU CHUŤ!!!!


 

TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY

250 g plnotučného tvarohu, 200 g hladké mouky, 4 celé vejce, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce mléka, 3 lžíce rumu, moučkový cukr na posypání

POSTUP: Vše smícháme dohromady a smažíme ve větším množství oleje dozlatova a pak pocukrujeme. Dobrou chuť.


 

TVAROHOVÉ PLACIČKY

  250 g měkkého tvarohu, 60 g hladké mouky, 60 g cukru, 1 jablko, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr, šlehačka na zdobení, olej

Smícháme tvaroh, mouku, nastrouhané jablko, vanilkový a krupicový cukr. Všechny ingredience promícháme v těsto a vytvoříme z něj placičky, které opečeme na oleji. Po vyndání je posypeme práškovým cukrem a ozdobíme šlehačkou.


 

TOUSTY SE ŠUNKOU A SÝREM A ZELENINOU

toustový chléb, 20 dkg šunky, 20 dkg tvrdého sýra (např.cihla), kečup, tatarská omáčka, okurek, rajčata, paprika

Postup: toustový chléb namažeme kečupem, dáme na něj plátek šunky, sýra a přiklopíme dalším chlebem. Dáme zapéct do toustovače. Pokrájíme si zeleninu na ozdobu. Podáváme teplé, potřené tatarskou omáčkou, ozdobené zeleninou.


 

PUDING S PIŠKOTY

PUDING S PIŠKOTY A ŠLEHAČKOU 1 vanilkový puding, 0,5 l mléka, 2 lžíce cukru, piškoty, šlehačka ve spreji

POSTUP: V 0,1 l mléka rozklechtáme vanilkový puding. 0,4 l mléka dáme do hrnce vařit. Před varem vlijeme do hrnce směs pudingu s mlékem a neustále mícháme až má puding požadovanou konzistenci. Do mističek dáme piškoty, zalijeme hotovou směsí pudingu a necháme vychladnout. Poháry dozdobíme šlehačkou.


 

POMERANČOVÉ ROHLÍČKY

200g Hery, 100g moučkového cukru, 100g mletých mandlí, 1 vanilkový cukr, nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče (může být i čerstvý), 250g hladké mouky (rum na závěrečné máčení)

Zpracujeme těsto, vytvoříme rohlíčky a pečeme v předehřáté troubě při 170°C asi 10-12minut. Ještě horké máčíme v rumu a moučkovém cukru, do kterého přidáme nastrouhanou vysušenou pomerančovou kůru. DOBROU CHUŤ!!!!


 

PIŠKOTOVÁ BUCHTA S JABLKY A POSYPKOU

25 dkg mletého cukru

4 vejce

0,5 skleničky oleje

0,5 skleničky mléka

25 dkg polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

4 větší jablka

POSTUP:

Mletý cukr, žloutky, olej smícháme dohromady. Pak přidáme

mléko, mouku s práškem do pečiva a vyšlehaný sníh z bílků.

Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Jablka

oloupeme, nastrouháme na hrubším struhadle na nudličky a

naklademe na těsto. Nakonec posypeme posypkou, kterou

připravíme z másla, mletého cukru a hladké mouky (může

být i polohrubá). Pečeme při 180°C asi 25-30 minut.


 

PERNÍKY NA OZDOBU

1 kg hladké mouky

0,375 g mletého cukru

100 g sádla

150 g medu

3 celá velká vejce

2 žloutky

2 kávové lžičky mleté skořice

2 kávové lžičky perníkového koření

2 kávové lžičky jedlé sody

POSTUP :

  1. 1.Na mírném plameni rozpustíme sádlo s medem. Do vlažného tuku s medem přidáme vejce, žloutky, skořici, perníkové koření a sodu.
  2. 2.Přesijeme mouku a ¼ necháme bokem ( přidáváme dle potřeby)
  3. 3.Do mísy dáme mouku, cukr, vlažný tuk se všemi přísadami a vypracujeme tuhé těsto. Necháme ho pár hodin odpočinout.
  4. 4.Poté z něj vykrajujeme potřebné tvary, které potřeme rozšlehaným celým vejcem s mlékem.
  5. 5.Pečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení potíráme rozšlehaným bílkem, aby se perníčky leskly.
  6. 6.Vychladlé perníčky zdobíme polevou, kterou si připravíme tak, že ušleháme sníh z 1 bílku a přidáme 150 g mletého cukru.


 

MAKOVEC

 

2,5 hrnku polohrubé mouky

1 hrnek mletého máku

1 hrnek cukru krupice

1 hrnek mléka

0,5 hrnku oleje

2 vejce

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

strouhaná kůra z 0,5 citrónu

tuk a mouka na vymazání plechu

špetka soli

POSTUP

Polohrubou mouku, mák, cukry, prášek do pečiva, citrónovou kůru, sůl smícháme a přidáme olej. Vejce rozšleháme v mléce, přidáme do mísy k ostatním surovinám, zpracujeme těsto.Pečeme asi 30. minut.


 

JOGURTOVÝ DEZERT

Ingredience:

1 bílý jogurt, čerstvý ananas, hořká čokoláda ( 70 %), cereálie dle libosti

Postup přípravy: Do misek dáme bílý jogurt. Zvlášť rozmixujeme čerstvý ananas, přidáme do jogurtu. Klademe cereálie. Posypeme strouhanou čokoládou.


 

BRAMBOROVÁ POLÉVKA ( na 5. litrů polévky)

zeleninová směs na polévku, 5 brambor, podravka na ochucení, 3 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, olej, sůl, majoránka, pepř, kmín, masox, voda

POSTUP : Z oleje a mouky připravím jíšku, doliju vodu. Přidám nakrájené brambory, zeleninu, masox, prolisovaný česnek,sůl, podravku a vše koření. Vaříme asi 10. minut. DOBROU CHUŤ!!!!!!!


 

GULÁŠOVÁ POLÉVKA

olej,  brambory 0,5 kg,  točený salám 0,5 kg,  cibule,  česnek,  půl hrnku mléka,  hladká mouka,  koření ( sladká paprika červená, pepř, kmín ),  sůl,

kostka masoxu

Do hrnce dáme olej a nadrobno pokrájenou cibuli a mírně opečeme. Pak přidáme nakrájený točený salám a nakonec pokrájené brambory na kostičky. Vše mírně opečeme. Přisypeme asi lžíci červené papriky, špetku pepře, kmínu a soli. Nalijeme asi 2 litry vody, přidáme prolisovaný česnek, kostku masoxu a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 10 minut, až změknou brambory. Připravíme si půl hrnku mléka a do něj dáme lžíci mouky a rozkvrdláme. Tuto směs pak vlijeme do polévky pro zahuštění.Můžeme dochutit kečupem. DOBROU CHUŤ !!!


 

 

TVAROHOVÉ PLACIČKY


250 g měkkého tvarohu
60 g hladké mouky
60 g cukru
1 jablko
1 vanilkový cukr
moučkový cukr
šlehačka na zdobení
olej


Smícháme tvaroh, mouku, nastrouhané jablko, vanilkový a krupicový cukr. Všechny ingredience promícháme v těsto a vytvoříme z něj placičky, které opečeme na oleji. Po vyndání je posypeme práškovým cukrem a ozdobíme šlehačkou.


 

 

PIŠKOTOVÁ BUCHTA S JABLKY A POSYPKOU

  • 25 dkg mletého cukru

  • 4 vejce

  • 0,5 skleničky oleje

  • 0,5 skleničky mléka

  • 25 dkg polohrubé mouky

  • 1 prášek do pečiva

  • 4 větší jablka

 

POSTUP:

Mletý cukr, žloutky, olej smícháme dohromady. Pak přidáme

mléko, mouku s práškem do pečiva a vyšlehaný sníh z bílků.

Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Jablka

oloupeme, nastrouháme na hrubším struhadle na nudličky a

naklademe na těsto. Nakonec posypeme posypkou, kterou

připravíme z másla, mletého cukru a hladké mouky (může

být i polohrubá). Pečeme při 180°C asi 25-30 minut.

 


 

 

 

 

BRAMBOROVÁ POLÉVKA

( na 5. litrů polévky)

 

  • zeleninová směs na polévku

  • 5 brambor

  • podravka na ochucení

  • 3 stroužky česneku

  • 2 lžíce hladké mouky

  • olej, sůl, majoránka, pepř, kmín

  • masox

  • voda

 

POSTUP :

Z oleje a mouky připravím jíšku, doliju vodu.

Přidám nakrájené brambory, zeleninu, masox,

prolisovaný česnek,sůl, podravku a vše koření.

Vaříme asi 10. minut.

DOBROU CHUŤ!!!!!!!


 

 

GULÁŠOVÁ POLÉVKA – pro 4. osoby

  • olej

  • brambory 0,5 kg

  • točený salám 0,5 kg

  • cibule

  • česnek

  • půl hrnku mléka

  • hladká mouka

  • koření ( sladká paprika červená, pepř, kmín )

  • sůl

  • kostka masoxu

 

Do hrnce dáme olej a nadrobno pokrájenou cibuli a mírně opečeme. Pak přidáme nakrájený točený salám a nakonec pokrájené brambory na kostičky. Vše mírně opečeme. Přisypeme asi lžíci červené papriky, špetku pepře, kmínu a soli. Nalijeme asi 2 litry vody, přidáme prolisovaný česnek, kostku masoxu a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 10 minut, až změknou brambory. Připravíme si půl hrnku mléka a do něj dáme lžíci mouky a rozkvrdláme. Tuto směs pak vlijeme do polévky pro zahuštění.Můžeme dochutit kečupem. DOBROU CHUŤ !!!


 

 

JOGURTOVÝ DEZERT

Ingredience:

  • 1 bílý jogurt

  • čerstvý ananas

  • hořká čokoláda ( 70 %)

  • cereálie dle libosti

 

Postup přípravy:

Do misek dáme bílý jogurt. Zvlášť rozmixujeme

čerstvý ananas, přidáme do jogurtu. Klademe

cereálie. Posypeme strouhanou čokoládou.


 

 

PERNÍKY NA OZDOBU

  • 1 kg hladké mouky

  • 0,375 g mletého cukru

  • 100 g sádla

  • 150 g medu

  • 3 celá velká vejce

  • 2 žloutky

  • 2 kávové lžičky mleté skořice

  • 2 kávové lžičky perníkového koření

  • 2 kávové lžičky jedlé sody

 

POSTUP :

  1. Na mírném plameni rozpustíme sádlo s medem. Do vlažného tuku s medem přidáme vejce, žloutky, skořici, perníkové koření a sodu.

  2. Přesijeme mouku a ¼ necháme bokem ( přidáváme dle potřeby)

  3. Do mísy dáme mouku, cukr, vlažný tuk se všemi přísadami a vypracujeme tuhé těsto. Necháme ho pár hodin odpočinout.

  4. Poté z něj vykrajujeme potřebné tvary, které potřeme rozšlehaným celým vejcem s mlékem.

  5. Pečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení potíráme rozšlehaným bílkem, aby se perníčky leskly.

  6. Vychladlé perníčky zdobíme polevou, kterou si připravíme tak, že ušleháme sníh z 1 bílku a přidáme 150 g mletého cukru.


 

 

POMERANČOVÉ ROHLÍČKY

 

  • 200g Hery

  • 100g moučkového cukru

  • 100g mletých mandlí

  • 1 vanilkový cukr

  • nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče

(může být i čerstvý)

  • 250g hladké mouky

  • (rum na závěrečné máčení)

 

Zpracujeme těsto, vytvoříme rohlíčky a pečeme v předehřáté

troubě při 170°C asi 10-12minut. Ještě horké máčíme v rumu

a moučkovém cukru, do kterého přidáme nastrouhanou

vysušenou pomerančovou kůru. DOBROU CHUŤ!!!!


 

 

VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA

  • 2 vejce

  • 10 dkg šunky nebo šunk.salámu

  • 1 cibule

  • 2 kyselé okurky

  • 0,5 másla nebo celé dle chuti

  • hořčice

  • sůl

  • pepř

 

Nakrájíme cibuli najemno, okurek, šunkový salám a

vejce a pak všechny ingredience smícháme s máslem.

Ochutíme solí a pepřem. DOBROU CHUŤ!!!!

 


 

 

PUDING S PIŠKOTY A ŠLEHAČKOU

  •  1 vanilkový puding
  • 0,5 l mléka

  • 2 lžíce cukru

  • piškoty

  • šlehačka ve spreji

 

POSTUP:

V 0,1 l mléka rozklechtáme vanilkový puding. 0,4 l mléka dáme do hrnce vařit. Před varem vlijeme do hrnce směs pudingu s mlékem a neustále mícháme až má puding požadovanou konzistenci. Do mističek dáme piškoty, zalijeme hotovou směsí pudingu a necháme vychladnout.háry dozdobíme šlehačkou.


 

 

Strana 2 z 2

«ZačátekPředchozí12DalšíKonec»

SCHRÁNKA DŮVĚRY

FACEBOOK

Copyright © 2011 Základní škola a Mateřská škola, Všechna práva vyhrazena.