Školní metodik prevence

Rizika elektronické komunikace

Ve čtvrtek 15. 4. 2021 se naše třída 7.B zúčastnila besedy o rizicích elektronické komunikace, kterou vedl pan Tomáš Velička, ředitel Poradny pro primární prevenci. Co jsme si z toho odnesli:

  • Na přednášce pan Tomáš Velička mluvil o internetu a tom, co máme a nemáme dělat na sociálních sítích. Jaké fotografie na sociální sítě dávat a nedávat a jak se na internetu chovat a nechovat. Tomáš Luzar
  • Byla to přednáška o sociálních sítích. Musíme si dát pozor, protože všechny sítě jsou nebezpečné, můžou se do nich dostat zloději. Poučil jsem se z toho. Nesmíme na sociální sítě vkládat žádné sprosťárny, nahé, divné nebo nevhodné fotografie. Přednáška se mi moc líbila. Petr Pokorný
  • Pan Velička nám mimo jiné také říkal, že si máme dávat pozor, kde se fotíme a jaké máme na sobě oblečení. Docela mě beseda bavila. Vendula Hillová
  • Na školní akci přednášel pan Velička. Jeho přednáška se týkala sociálních sítí. Varoval nás před tím, co si dávat a nedávat na sociální sítě (například na Instagram). Máme si dávat pozor na různé zlé lidi, kteří se nám můžou nabourat do účtu. A pozor, říkal, že vám nepomůže, jestli máte soukromý nebo veřejný účet. Zkrátka dávejme si pozor, co vkládáme na sociální sítě! Nicol Stojíková



 

Beseda o kyberšikaně

Ve čtvrtek 22. 4. 2021 jsme měli u nás ve škole besedu, kterou vedl pan Velička. Beseda se konala přímo v naší třídě v třetí vyučovací hodině. Beseda byla o kyberšikaně, ale bavili jsme se taky o našem soukromí na internetu, pedofilech, zlodějích, úchylech, sexuálních deviantech, intimních fotografiích a hackerech. Říkali jsme si, že nemůžeme chodit na stránky, které nám rodiče nedovolili (nevodné stránky). Pan Velička nás ještě upozornil na to, že i obyčejná fotografie, vložená na internet, může ohrozit naše bezpečí. Než sdílíme nějakou fotografii na Instagramu nebo Facebooku, musíme si položit tyhle 4 otázky:
1. Můžu to ukázat rodičům?
2. Můžu to ukázat učitelům?
3. Můžu to ukázat nepřátelům?
4. Můžu to ukázat úchylným lidem?
Pokud na některou otázku odpovíme „NE“, tak bychom neměli fotografii na internet dávat.
Dále jsme se dozvěděli, že i když máme na Instagramu soukromý účet, tak i přesto se nám může někdo do něj nabourat. Pan Velička nám poradil, co dělat, když nám někdo začne psát urážky a výhrůžky a opakované zprávy. Buď to můžeme říct rodičům nebo učiteli.
Co už teď víme?
- Kyberšikana je trestný čin. Můžeme skončit za ni i ve vězení.
- Je to nadávání, urážení, zneužívání fotografií nebo jejich nevhodné upravování na internetu.
- Často to dělají i „holky“.
- Může se to stát i mezi spolužáky ve škole.
- Agresoři nám můžou vytvořit falešný účet na internetu.
- Nesmíme posílat „fotky“ a videa veřejně.
- Neměli bychom na internetu psát sprostá slova a urážet ostatní.
- Nesmíme posílat nikomu svou adresu, název ulice a telefonní číslo.
- Když vás někdo šikanuje, musíme to říct rodičům, učiteli, řediteli školy nebo nahlásit policii.
- Do všech účtů se dá nabourat i do těch nejlépe zabezpečených. I váš účet může někdo hacknout.
- Zloděj může zjistit z jedné fotografie, kde žijeme a co máme doma.
Lukáš Zouhar a Adam Belák, 6. A


 

BESEDA O DROGÁCH

V pátek 7. května 2021 jsme šli do tělocvičny na přednášku o drogách. Přednášku vedla paní Nikolka Wenclová, naše školní psycholožka. První rozkaz zněl, sednout si do kruhu na zem. Potom nám paní Nikolka ukázala krabici a my jsme měli říct, co bychom chtěli, aby bylo uvnitř. Nakonec z ní vyndala lentilky, které jsme si mohli nabídnout. Nabízeli jsme si znovu a znovu, až byl talíř prázdný. Paní Nikolka nám řekla, že velká touha se nazývá bažení a že to funguje i na drogách. Třetí úkol byl napsat na tři a více lístečků svůj žebříček hodnot. Pak si paní Nikolka dala přes sebe šedou deku a hrála „DROGU“. Droga chodila kolem nás a ničila naše hodnoty. To se nám vůbec nelíbilo, tak jsme se začali bránit. Uvědomili jsme si, že nechceme být závislí na drogách. Nakonec nám paní Nikolka zase nabídla lentilky, ale my jsme je už nechtěli! U některých to odmítnutí znělo až drsně. Moc se nám tato zkušenost líbila a beseda byla moc poučná.
Barbora Kolářová a Alexandr Kostov, 6. A


   

Mezilidské vztahy, sexuální výchova

Dne 20.5. 2014 na naší škole proběhl projektový den s tématem mezilidské vztahy – sexuální výchova. V první části jsme vypracovávali pracovní listy týkající se mezilidských vztahů, např. poznávání vztahů mezi lidmi na obrázku, určování vztahů osobních a neosobních apod. V další části proběhla beseda o sexuální výchova. Vysvětlovali nám, co znamená sexuální život, jaká jsou rizika spojená s tímto životem, jak se chránit před pohlavními chorobami atd. Bylo to velmi zajímavé. Poté jsme přešli k praktické části, ve které jsme si zkoušeli, jak navléct prezervativ. V poslední části jsme se rozdělili na chlapce a dívky a probírali jsme otázky týkající se sexu, který jsme před tím anonymně napsali na papír a vložili do krabičky. To bylo velice zajímavé. Celý projektový den byl velmi poučný a líbil se mi.

Martin Havel, 8.A

 

mezilidskvztahy1 mezilidskvztahy2


 

Beseda Rizika elektronické komunikace

V pátek 21.3. se žáci 7.-9. ročníku zúčastnili besedy Rizika elektronické komunikace, kterou vedl ředitel Poradny pro primární prevenci, o.s. Tomáš Velička. Jak se beseda žákům líbila a jaké nové informace si z besedy odnesli, si můžete přečíst níže.

Dne 21.3. se naše třída zúčastnila besedy o kyberšikaně. Přednášel nám pan Velička. Dozvěděl jsem se, že Facebook není vůbec bezpečný a že fotka, kterou vložíme na Facebook už není našim majetkem a Facebook s ní může jakkoliv nakládat. Jako příklad nám vyprávěl příběh o tom, jak se jedna dívka z Austrálie nafotila ve spodním prádle a fotky si vložila na Facebook. Jednou její teta cestovala do USA, a když vystoupila z letadla, uviděla na velkém builboardu právě tuto fotku. Hned telefonovala své neteři do Austrálie a gratulovala jí k tak skvělé práci. Ale dívka v Austrálii o ničem nevěděla. Začali se s Facebookem soudit, ale soud prohráli, protože souhlasila při registraci s podmínkami Facebooku, kde stojí, že se to po vložení stává jeho majetkem. Taky jsem se dozvěděl, že když někdo napíše SMS přes internet, tak se dá zjistit, odkud byla SMS odeslána. Nelíbí se mi, jak se některé holky fotí v plavkách a dávají si ty fotky na Facebook, nebo když se fotí s vyšpulenou pusou.

Miki Fišer, 9.A

V pátek 21.3. jsme byli na besedě o kyberšikaně s panem Veličkou. Dozvěděli jsme se, jak hodně může být kyberprostor – sociální sítě apod. nebezpečným nástrojem k šikanování; že fotky, které jednou dáme na Facebook už nejsou naše. Pan Velička vyprávěl spoustu případů kyberšikany a já se utvrdil ve svém názoru na sociální sítě, že jsou zbytečné a nebezpečné.

Honza Hůla, 8.B

V pátek 21.3. jsme šli do kulturního centra na přednášku o kyberšikaně. Přednášel ji pan Velička, který pracuje s dětmi, které se staly oběťmi šikany. Na přednášce jsem se dozvěděla, že fotka, kterou dám na Facebook už není můj majetek. Dále, že je nebezpečné mít na Facebooku hodně přátel, protože některé profily uživatelů můžou být (a bývají) falešné, a že do mého profilu na Facebooku se může někdo snadno nabourat. Přednáška mě ovlivnila – po příchodu domů jsem si vyřadila přátelé z Facebooku, které osobně neznám. Jen přátelé mimo Facebook jsou opravdovými přáteli.

Zuzka Rajnochová, 8.B


 

Nedělej si problém - beseda s Městskou policií Ostrava

Dne 5. prosince 2013 se na naší škole konala beseda s názvem Nedělej si problém. Besedu přednášeli dva členové městské policie. První hodinu nám ukazovali různé ukázky, např. co je krádež, loupež, napadaní atd. Každou ukázku jsme si společně rozebrali a vysvětlovali si, jaký trest za to můžeme dostat, nebo jestli to bude jen přestupek. Ty ukázky byly nahrané samotnými členy městské policie. V druhé polovině jsme měli jinou besedu, ale se stejnými policisty, týkala se občanských průkazů. Paní policistka nás seznamovala s tím, jak se taková občanka má vyřídit a kde. Dávala nám rady, jak s občankou zacházet. Pak nám taky ukazovala občanku, kterou si můžou vyřídit i děti pod 15 let, které je na rozdíl od klasické občanky zpoplatněná 50 Kč.

Zdeněk Mirga, 9.B

img 6241 img 6237


 

Poruchy příjmu potravy

V rámci primární prevence naši školu navštívilaanorexie2 skvělá lektorka centra Anabell Katka Glumbíková, která si pro nás připravila velmi zajímavou přednášku o poruchách příjmu potravy. Přednášky se zúčastnily všechny dívky od 6. - 9. ročníku. O tom jak moc dívky beseda zaujala, se můžete dočíst v následujícím příspěvku.

Poruchy příjmu potravy Dne 5. listopadu jsme v rámci druhé vyučovací hodiny měly přednášku o poruchách příjmu potravy, na které jsme byly pouze my, holky. Přednáška se týkala anorexie a bulimie, ale dozvěděly jsme se také něco o dalších typech poruch příjmu potravy. Přednášející byla školní psycholožka ze ZŠ Porubská, a pracuje v organizaci Anabell, která se zabývá právě poruchami příjmu potravy, a byla hrozně fajn. Říkala nám různé příběhy dívek, které se už s těmito nemocemi setkaly. Dozvěděly jsme se, jaké jsou příznaky anorexie a bulimie, jaké bývá chování anorektiček a bulimiček a taky něco o jejich psychice. Byla to velmi zajímavá a poučná přednáška

Zuzana Rajnochová, 8.B


 

 

Informace pro rodiče o programu proti šikaně

Vážení rodiče,
naše škola je příznivě hodnocena jak rodičovskou veřejností, tak i Českou školní inspekcí. Velmi si toho vážíme. Nicméně ani tak není škola zcela imunní proti výskytu šikanování. Proto chceme být připraveni zachytit případné ubližování silnějších slabším hned v počátku a účinně takové bezpráví zastavit. S tímto záměrem jsme vytvořili program proti šikanování. Jeho důležitou součástí je spolupráce nás pedagogů s Vámi – rodiči. Prosíme Vás proto o pomoc. Kdybyste měli podezření či dokonce jistotu, že je Vašemu dítěti ubližováno, bezprostředně se na nás obraťte (na třídního učitele, školního metodika prevence či ředitelku školy). Využít lze také naši schránku důvěry (umístěnou na stolečku u kuchyňky). Vaši informaci budeme brát vážně a situaci budeme odborně a bezpečně řešit.

Děkujeme za Vaši podporu.

Mgr. Kateřina Marečková
školní metodik prevence


 

Beseda - Bezpečnost na internetu

V pondělí 15. dubna se uskutečnila dvouhodinová beseda o bezpečnosti na internetu. Tato beseda byla určena pro žáky osmých a devátých ročníků a byla zaměřena především na podávání informací o vlastní osobě na sociálních sitích. Této besedě předcházel anonymní průzkum o užívání internetu.Pozornost byla věnovaná citlivým údajům jako je datum narození, adresa, akce, kterých se uživatel zúčastní a to zejména z hlediska bezpečnosti. Velkým fenoménem dnešní doby je také přidávání fotografií různého typu na sociální sítě, které mohou ovlivnit nejen naši přítomnost, ale také budoucnost. Součástí besedy bylo promítnutí dvou krátkých filmů, které byly vytvořeny samotnými dětmi jako uživateli facebooku a jedním delším filmem z cyklu "Seznam se bezpečně!"Žáky beseda velmi zaujala, protože toto téma jim je velmi blízké. Po promítání filmů byl věnován čas dotazům jednotlivých žáků, kterých bylo "požehnaně" :) Ze strany žáků byl viditelný zájem o tuto problematiku.

beseda1   beseda2


 

 

ŠMP - informace

Školní metodik prevence vykonává činnosti metodické, koordinační, informační a poradenské. O svých činnostech vede písemnou dokumentaci v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů.

Školní metodik prevence na naší škole:

Mgr. Kateřina Marečková

Telefon: 596 909 350

E-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Úřední hodiny:  PO 7:00-8:00 nebo kdykoliv po domluvě

Náplň práce školního metodika prevence

• tvorba a realizace minimálního preventivního programu – sledování rizik vzniku a projevů sociálně patologických jevů a jejich řešení

• realizace a koordinace aktivit zaměřených na prevenci záškoláctví, závislostí, agresivity a dalších sociálně patologických jevů

• monitorování sociálně patologických jevů či jejich rizika

• poskytování přímé pomoci žákům a jejich rodičům s rizikem či projevy sociálně patologických jevů

• koordinace spolupráce školy s Policií ČR, krizovými centry, kurátory a dalšími odborníky

• spolupráce při zajišťování besed a přednášek a aktivit pro třídní kolektivy

• koordinace vzdělávání pedagogických pracovníků

• poskytování informačních a metodických materiálů

• aktivní spolupráce s rodinou v případě krizové intervence

 


 

 

DESATERO BEZPEČNÉHO INTERNETU

1. Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem.

2. Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii a už vůbec ne intimní.

3. Udržuj hesla k e-mailu i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.

4. Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy.

5. Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému.

6. Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.

7. Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí.

8. Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.

9. Nevěř každé informaci, kterou na Internetu získáš.

10. Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

 

SCHRÁNKA DŮVĚRY

FACEBOOK

Copyright © 2011 Základní škola a Mateřská škola, Všechna práva vyhrazena.