Fotografický kroužek

Výlet do Opavy

Dne 11. prosince 2019 jsme jeli s fotografickým kroužkem do Opavy. Výlet byl super. Nejlepší byla návštěva jídelny „Na Dolňáku“. Byl tam velký výběr ze spousty jídel. Já jsem si dal své oblíbené jídlo špagety s feferonkami. Mám ostré jídla moc rád, tak jsem si to užil.
                         Alexandr Kostov, 5. A

1. Líbilo se mi, že jsme tam i zpět jeli všichni vlakem.
2. Líbilo se mi, že jsme byli na věži Hláska.
3. Líbilo se mi, že jsme byli na Horním námětí v Opavě.
4. Líbilo se mi, že jsem si mohl koupit trdelník.
5. Líbila se mi jízda na historickém dřevěném kolotoči.
6. Líbilo se mi, že jsme si mohli koupit něco na Dolním náměstí v Opavě.
7. Líbilo se mi, že jsem lil olovo.
8. Líbilo se mi, že jsme byli na obědě v jídelně.
                           Filip Hahn, 5. A

opava3   opava4


 

 

Fotografování podzimu

Fotografování podzimu
V pátek 8. 11. 2019 jsme šli „fotit“ přírodu. Mohli jsme si vybrat k fotografování, co chceme. „Fotili“ jsme se navzájem, pak přírodu, odpadky atd. Po cestě jsme viděli hodně odpadků poházených v parku. PROSÍM, NENIČTE PŘÍRODU! Po dobré práci jsme šli do cukrárny. Cestou do školy jsme ještě udělali pár „fotek“ u rybníčku. Po obědě jsme v počítačové učebně stahovali fotografie do počítače a psali článek o akci mediálně – fotografického kroužku do školního časopisu. A to byl konec, děkuji za pozornost.
Patrik Kovacs, 5. A

FOTOGRAFOVÁNÍ
NAPSAL: ADAM BELÁK
Dnes jsme byli v cukrárně, která se jmenuje Porubská kavárna, dal jsem si dvě cukrové tyčinky a moc mi chutnaly. Líbilo se mi, že jsme cestou do cukrárny „fotili“ přírodu. Moc jsem si to celé užil. Když jsme šli zpátky do školy, tak Filip našel tři muchomůrky červené, tak jsme si je všichni „vyfotili“. Už se ale těším, až přijdu domů a odpočinu si.

Podzim v přírodě
Dne 8. listopadu 2019 jsme šli fotografovat podzim. Líbilo se mi, že jsme mohli fotografovat přírodu školním fotoaparátem. Cestou jsme si s Lukáškem hráli hru „Upečeme Honzu“, to mě moc bavilo. Byli jsme se občerstvit v cukrárně jménem Porubská kavárna. Nelíbilo se mi ale, že Lukášek provokoval Alexe, Adama a Báru. Výlet mě moc bavil a těším se na další.
Filip Hahn, 5. A

fv1 fv2

 

Myslivost očima dětí

V pátek 26. dubna jsme se s mediálně-fotografickým kroužkem zúčastnili vernisáže výtvarných prací, která se konala na střelnici ve Staré Bělé. Naše spolužačka Asíl Danková se umístila na 2. místě ve výtvarné soutěži s mysliveckou tematikou, obrázek se jí moc povedl. Kromě hezkých výtvarných dílek jsme viděli ukázku práce s dravci a vystoupení trubačů. Paní učitelka Markéta pro nás připravila malé občerstvení. Měli jsme skvělý doprovod: pana Marcela a paní Alenku. Opravdu jsme si to moc užili, dokonce nám přálo i počasí. Na památku máme spoustu fotografií.
Žáci z mediálně-fotografického kroužku

mod1

 

mod2

mod4  

 

myslivost2
mod5 mod6

 


 

 

Vánoční Praha – 13. – 14. 12. 2018

Co se mi líbilo v Praze

Líbila se mi jízda vlakem SuperCity Pendolino, večerní procházka osvětlenou Prahou, nádherná výzdoba, vánoční trhy, procházení po Karlově mostě, jízda pražským metrem, projížďka loďkou po Vltavě. Všem se líbilo také na exkurzi v Národním divadle a v kavárně, kde chodí přední čeští herci. Ráda jsem byla s Deniskem, s Lukáškem, s Filipem a s Alenkou. Mám stále radost z tak fantastického výletu z mediálně-fotografického kroužku a těším se samozřejmě na další.

Alžbětka Kočičová

praha 1

praha 2

 

praha 3

praha 5

 

praha 6  

praha 7 

 

praha 7 praha 8 

 



 

 

FOTOGRAFICKÝ KROUŽEK 2018/2019

Pro první setkání letošního školního roku jsme dětem zadali nelehký úkol. Měli na zahradě sdružení objevit libovolnou faunu či flóru a tu vyfotografovat. A jak se dětem dařilo:

foto   foto2
foto3 foto4

 

Výlet do Opavy

Dne 16. 4. 2018 jsme se v rámci novinářského, fotografického a výtvarného kroužku vydali na výlet do Opavy. Sraz byl na nádraží Ostrava - Svinov. Jelo nás celkem patnáct.

Jak jsme dorazili na místo, šli jsme na výstavu Káji Saudka, která se konala v Domě umění v Opavě. Celou výstavou nás provázela paní, která na mne působila sympaticky. Ukazovala nám nejslavnější a velice zajímavé komiksy. 

Poté jsme si sedli do kruhu, rozdali nám prázdné samolepící lístečky a měli jsme za úkol vymyslet si své vlastní komiksové přezdívky, většinou vyrobené z našeho křestního jména. Byli jsme tou přezdívkou oslovováni po celý program.

Nejvíc super mi přišlo to, když jsme byli zavedeni do místnosti s velkými komiksovými rámečky a mohli jsme si do nich vlézt, s tím souvisel náš další úkol, měli jsme sestavit příběh a bylo to super! Nakonec jsme se všichni vyfotografovali.

Po ukončení animačního programu jsme šli do obchodního centra, kde jsme měli možnost si něco zakoupit, mohli jsme se podívat po celém areálu po skupinkách. Bylo to bezvadné! 

Cestou na nádraží jsme ještě šli posedět do cukrárny, dát si něco na zub a povyprávět s kamarády.

CELÁ AKCE SE MI MOC LÍBILA! A TĚŠÍM SE NA VŠECHNY AKCE, CO JEŠTĚ ZDE ZAŽIJI!

Denisa Vinárková, 9. A

opava1   opava4
opava2 opava3


 

 

FOTOKROUŽEK ZIMA – 2017/2018

Během letošní zimy jsme se s dětmi, které navštěvují fotokroužek, rozhodli zachytit kouzlo zimy, zimní krajiny a zimních radovánek. Fotili jsme nejen zasněženou školní zahradu, ale vyrazili jsme i na procházky po Ostravě Porubě. Práce s fotografií není však jen o fotografování v terénu, ale nedílnou součástí je i úprava digitálních fotografií na počítači. Děti se učily stáhnout fotografie z SD karty do počítače a tisku fotografií. Dále pracovaly s fotografií jako s uměleckým médiem. Z vlastních fotografií vytvářely koláže, dokreslovaly je a snažily se o propojení fotografie s jinými výtvarnými technikami. Dětem se zimní fotografické aktivity velmi líbily a mnohdy i přes velký mráz nafotily spousty nádherných a jedinečných fotografií. Všechny děti už se těší, až budeme fotografovat jaro.

fotokr1 fotokr2
fotokr3 fotokr4

fotokr7 

 

fotokr8
fotokr9  fotokr10

 


 

 

Setkání fotokroužku - "STRUKTURA"

V pondělí  9. listopadu proběhlo první setkání fotokroužku v letošním školním roce. Fotokroužek se uskutečnil ve škole a na školní zahradě. Téma našeho setkání bylo „STRUKTURA“. Žáci se věnovali nejen fotografování, ale vyzkoušeli si i techniku frotáže. Hotové frotáže propojili s fotografiemi nalezených struktur. Svými díly vyzdobili prostor pod školním schodištěm. I přes nepříliš vydařené počasí pracovaly děti s velkým zápalem a vytvořily opravdu povedené práce.

fotokrouzek1   fotokrouzek2
fotokrouzek5

fotokrouzek6

 

fotokrouzek3 fotokrouzek4

 



 

 

POKLADY ZEMĚ

Dne 10. dubna jsme se vypravili s dětmi, které jsou přihlášeny do fotografického kroužku, na výlet do Ostravy – Plesné. Do Plesné jsme se přiblížili linkovým autobusem. Zbytek cesty jsme došli pěšky. První naše kroky vedly do koňského výběhu. Fotografickým tématem byly totiž tento den ,,POKLADY ZEMĚ“. Toto téma vyhlásila jako každoroční výtvarnou a fotografickou soutěž ZŠ Ostrčilova. Děti byly proto velmi rády, že jim bylo umožněno nafotit si koně zblízka přímo v ohradě. Nezapomněli jsme se zastavit také v naší oblíbené kavárničce Kafrárně, kde jsme se občerstvili a připravili se na cestu pěšky do školy. Zvolili jsme příjemnou trasu lesem kolem potoka. Kromě různých přírodních zákoutí jsme viděli také kaluž plnou žabích vajíček. Vše jsme samozřejmě nafotografovali. Všichni účastníci výletu byli po návratu do školy sice unaveni, ale plni nových zážitků.

foto7   foto8
foto9 foto10

 



 

 

Fotografování portrétů

Setkání, které proběhlo 26. ledna, bylo věnováno fotografování portrétu. Členové kroužku se seznámili s fotografováním v interiéru. Jako model si pózovali vzájemně. Nešlo pouze o zachycení klasického portrétu, ale zároveň se žáci snažili do fotografie vtisknout i charakter a vlastnosti člověka. A to za pomocí různých rekvizit či mimiky. Učili se i práci se stativem. Velkou motivací bylo pro žáky vyhlášení soutěže pro členy fotokroužku o nejlepší portrét. O výsledcích budeme opět informovat na webových stránkách školy.

fo1   fo2



 

 

Návštěva galerie Plato

Druhé setkání fotokroužku se uskutečnilo v galerii Plato, která sídlí ve Vítkovických vysokých pecích. Žáci si zde měli možnost prohlédnout výstavu umělce a fotografa Michala Kalhouse. V galerii si pro nás připravili také animační, vzdělávací program. Členové fotokroužku se tak dozvěděli něco o základech fotografie. Vyzkoušeli si i netradiční práci s fotografiemi, která spočívala v dokreslování části fotografií vystavujícího umělce. Všichni se neskutečně ponořili do tvůrčí atmosféry, která během chvíle v galerii vznikla. Děkujeme tímto za úžasné zážitky a trpělivost personálu galerie Plato a těšíme se na další spolupráci.

fo3   fo4


 

 

 

FOTOGRAFICKÝ KROUŽEK


Ve čtvrtek 29. září se uskutečnilo první setkání Fotografického kroužku, který začal nově na naší škole probíhat. Zájem o tento kroužek je ze strany žáků velký. Proto se tento den čtrnáct dětí vydalo s fotoaparáty do ulic Ostravy-Poruby. Úkolem bylo nafotit fotografie na téma ,,Člověk a architektura“. Toto téma je součástí fotografické soutěže, kterou vyhlásila Střední průmyslová škola stavební v Ostravě. Žáci byli z prvního výletu, zaměřeného na fotografování nadšeni a už se těší na další akce tohoto kroužku.  V úterý 14. října 2014 proběhlo školní kolo fotosoutěže ,,Člověk a architektura“. Z velmi povedených fotografií bylo těžko vybírat. Odborná porota se nakonec shodla na pěti finalistech. Během dne pak všichni žáci a učitelé hlasovali pro nejlepší fotografii. V anonymním hlasování byla suverénně nejúspěšnější fotografie Reného Richtera ze 7. třídy. O druhé a třetí místo svedly těsný boj fotografie žáků z 6.B.  Na druhém místě se nakonec umístil Radek Škrabola a třetí místo patří Denisu Alexovi. Další oceněné fotografie vyfotografovali žáci devátého ročníku Jan Hůla a Tereza Pěntáková. Fotografie všech pěti finalistů budou zaslány do dalšího kola soutěže. Velmi se těšíme na další krásné fotografie. Vedoucí kroužku: Markéta Hermanová a Iveta Jančová

 

fotokrouek fotokrouek2

 


 

 

VÝLET MLADÝCH FOTOGRAFŮ S TÉMATEM ,,BARVY ZEMĚ“

Středisko volného času Ostrava – Moravská Ostrava, příspěvková organizace vyhlásila výtvarnou a fotografickou soutěž s názvem ,,BARVY ZEMĚ“. Naši žáci se této soutěže chtěli zúčastnit, proto se v pondělí 31. 3. uskutečnil výlet do Ostravy Klimkovic. V Klimkovických lázních nafotili žáci spoustu překrásných fotografií. Zároveň jsme výlet spojili s návštěvou spolužáka Dana Grusse, který je momentálně v lázních. Všem začínajícím fotografům se výlet moc líbil a těší se na další fotografování.

foto foto2

 

SCHRÁNKA DŮVĚRY

FACEBOOK

Copyright © 2011 Základní škola a Mateřská škola, Všechna práva vyhrazena.