Akce školy

NÁVŠTĚVA DINOPARKU

dino1   dino2


 

T U R K O V

T U R K O V – přírodní památka

21.5. navštívila třída 4.B naučnou stezku v Turkově, v mokřanu uprostřed velkoměsta.

Stezka se skládá ze čtyř zastavení. První panel nás seznámil s Turkovem a  s jeho šlechtickou minulosti. Druhý panel je věnován centrální, nejcennější mokřadní části a také rostlinám. U třetího panelu jsme se seznámili s nebývale bohatou ptačí faunou žijící na území této lokality. Čtvrtý panel je věnován broukům. Stezka je ukončena nedaleko železniční trati  Ostrava - Třebovice - Opava. Pak je dále možno pokračovat po krásné lipové aleji zpět na ulici Martinovskou anebo překročit trat' a řeku Opavu a vydat se podél řeky třeba na přírodní rezervaci rybník Štěpán.   

turkov1

 

Voda – základ života

Ve čtvrtek 17. 5. 2018 proběhl na naší škole projektový den ,,Voda – základ života“. Byl zaměřen na vodu, charakteristiku vody, koloběh vody v přírodě, rozdělení vody podle využití i obsahu minerálních látek. Nedílnou součástí bylo připomenutí důležitosti vody pro živý organismus, hlavně pro člověka. Žáci si uvědomili, jak je důležité dodržovat pitný režim, jaké nápoje jsou vhodné pro pitný režim a jaké naopak škodlivé. Vypočítali si kalorické hodnoty coca coly, džusu, minerálky. Pro tyto nápoje si ovšem museli zajít do obchodu a koupit si je. Tím si také zopakovali pravidla slušného chování. Zjištěné informace napsali a nalepili na papíry velkého formátu, které jsou vyvěšeny na chodbě naší školy.

voda1

„Voda – základ života“

Projektový den 17. 5. 2018

Na tento projektový den jsme se oba moc těšili. Ráno nám paní učitelka přinesla vodu, džus, Pepsi a sušenky. A pak se nám líbilo, jak jsme pili nápoje a jak jsme tančili na hudbu o vodě. Strašně se nám líbil projektový den, byl velice zajímavý. Dívali jsme se také na video O PRAZE a VLTAVĚ. Kreslili jsme obrázky a lepili je spolu s pracovními listy na malou nástěnku. Opravdu jsme se dobře bavili.

Natálie Stočesová, Denis Alexa, 9. C

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

VODA - ZÁKLAD ŽIVOTA

PROJEKTOVÝ DEN 17. 5. 2018

Dnes se mi líbila ochutnávka Pepsi, džusu a sušenek. Hezké bylo i jak jsme vyráběli společně nástěnku. Namaloval jsem obrázek rybníku s lodičkou a rákosím. Byl to prima den.

Lukáš Tlolka, 9. C

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Projektový den 17. 5. 2018 „Voda – základ života“

 První vyučovací hodinu nás paní učitelka Alenka seznámila s náplní projektového dne. Začali jsme besedou o nutností pití pro lidský život. My jsme povídali o tom, co pijeme k snídani, svačině, obědu a večeři. Dnes se mi líbilo kreslení, vybarvování, ochutnávky džusu a Pepsi. Poslech písní o vodě. Byl jsem moc spokojený. Moc se mi všechno líbilo.

Dominik Kollár, 9. C




 

Návštěva arboreta

Návštěva arboreta

7.5. jsme navštívili arboretum v Novém Dvoře u Opavy. S paní průvodkyní jsme si prošli areál, seznámili se s flórou České republiky i celé Evropy, zamysleli se nad tím, co ji ohrožuje a jak ji chránit.  Rostliny a jejich plody jsme si mohli také osahat a očichat. Prohlédli jsme si také výstavu Zvířata a jejich mláďata. Vycpané preparáty byly jako živé :-). Zblízka bychom většinu vystavených zvířat vůbec pozorovat nemohli. Výlet byl spolufinancovaný z projektu Evropské unie Erasmus+.

                                          arboretum-collage
 

Exkurze do Památníku 2. světové války v Hrabyni

I letos absolvovaly deváté ročníky již tradiční dějepisnou exkurzi do Památníku 2. světové války.

Nejprve jsme si prohlédli (a prolezli) vojenskou techniku vystavenou v areálu a pak jsme zamířili na edukační program. Ten byl věnován budování československé armády za 1. republiky a pomohl nám udělat si obrázek o tom, nakolik jsme byli na konflikt s Německem připraveni. Také jsme si mohli zblízka prohlédnout výzbroj a výstroj a vyzkoušet si helmy používané v tomto období. S překvapením jsme zjistili, že v nich vojáci museli mít dost těžkou hlavu.

Samotným památníkem nás provedl průvodce. Z některých částí expozice nám nebylo veselo, ale uvědomili jsme si spoustu věcí, o kterých jsme sice ve škole slyšeli, ale v prostředí památníku byly mnohem jasnější a silnější. 

collage-2018

 

VENKOVNÍ XYLOFON

Dne 10.5.2018 se nám po všech útrapách podařilo dokončit VENKOVNÍ XYLOFON, na jehož výrobu nám poskytla finance společnost Veolia nadace Minigranty. Na stavbě se podíleli žáci devátých ročníků i 8.B, dospěláci a hlavně náš skvělý pan Marcel....Velké poděkování všem.

20180502 091732

 

20180502 091658
xylo1   xylo2

Celou fotogalerii naleznete: ZDE

 



 

 

 



 

Jarní garden party - 2018

Dne 2. 5. 2018 se konala již tradiční GARDEN PARTY na naší školní zahradě. Sešlo se nás opravdu hodně: žáci se svými rodiči, prarodiči, bývalí absolventi, učitelé, asistenti a vychovatelé. Počasí nám přálo, sluníčko hezky svítilo. Organizace byla vynikající, kromě specialit na grilu, sladkého mlsání, různých drinků, jsme si mohli protáhnout svá těla, zúčastnit se připravených sportovních disciplín. Hlavně si všichni úžasně popovídali, povyprávěli zážitky ze školních lavic. Těšíme se na další setkání! Děkujeme hlavní organizátorce akce paní učitelce Markétě Hermanové.
Žáci z novinářského kroužku

 

gp1   gp2
gp3 gp4

 


 

Výlet do Opavy

Dne 16. 4. 2018 jsme se v rámci novinářského, fotografického a výtvarného kroužku vydali na výlet do Opavy. Sraz byl na nádraží Ostrava - Svinov. Jelo nás celkem patnáct.

Jak jsme dorazili na místo, šli jsme na výstavu Káji Saudka, která se konala v Domě umění v Opavě. Celou výstavou nás provázela paní, která na mne působila sympaticky. Ukazovala nám nejslavnější a velice zajímavé komiksy. 

Poté jsme si sedli do kruhu, rozdali nám prázdné samolepící lístečky a měli jsme za úkol vymyslet si své vlastní komiksové přezdívky, většinou vyrobené z našeho křestního jména. Byli jsme tou přezdívkou oslovováni po celý program.

Nejvíc super mi přišlo to, když jsme byli zavedeni do místnosti s velkými komiksovými rámečky a mohli jsme si do nich vlézt, s tím souvisel náš další úkol, měli jsme sestavit příběh a bylo to super! Nakonec jsme se všichni vyfotografovali.

Po ukončení animačního programu jsme šli do obchodního centra, kde jsme měli možnost si něco zakoupit, mohli jsme se podívat po celém areálu po skupinkách. Bylo to bezvadné! 

Cestou na nádraží jsme ještě šli posedět do cukrárny, dát si něco na zub a povyprávět s kamarády.

CELÁ AKCE SE MI MOC LÍBILA! A TĚŠÍM SE NA VŠECHNY AKCE, CO JEŠTĚ ZDE ZAŽIJI!

Denisa Vinárková, 9. A

 

opava1   opava4
opava2 opava3

 


 

HIPOTERAPIE 5.TŘÍDA

Dne 3.5. 2018 jsme jeli na koně na ranč Duhová víla.

Dozvěděli jsme se mnoho zajímavého o koních. Prohlédli jsme si stáje. Pak jsme se seznámili s Juráškem a Cindy, které jsme si mohli vyhřebelcovat a vyčistit jim kopyta. Nasadili jsme si helmy a čekal nás další úkol. Vedli jsme koně na vyznačené trati. Všichni jsme to zvládli skvěle. Nakonec jsme si mohli na koně sednout a užít si projížďku.  

kone1   kone2  

kone3

kone4 kone5

kone6

 


 

KULINÁŘ - FINANČNÍ GRAMOTNOST

Dne 2.května 2018 jsme se s dětmi z Kulináře vypravili do obchodu. Děti měly za úkol odhadnout a následně zjistit skutečnou cenu vybraných potravin. Dětem se činnost velmi líbila a ani nepoznaly, že se učí... Za odměnu si mohly vybrat jakoukoli sladkost do 20,-Kč. Důležité bylo ukázat dětem, jaká je skutečná hodnota potravin, s nimiž se dnes a denně setkávají a konzumují je.

kul1  

kul2

 

kul3 kul4

CELOU FOTOGALERII Z AKCE NALEZNETE: ZDE


 

POZVÁNKA NA AKCI

                 jarn party

 

Myslivost očima dětí - 2018

V letošním roce jsme se již potřetí zúčastnili výtvarné soutěže „Myslivost očima dětí“. Soutěž pořádá Okresní myslivecký spolek Ostrava. Letošní vernisáž výstavy zaslaných obrázků spojená s předáváním cen se odehrála 13. 4. 2018 na myslivecké chatě ve Václavovicích. Po úspěších z minulých let byli i letos žáci naší školy oceněni a to v kategorii C - 2. stupeň základní školy. V roce 2016 získal čestné uznání Lukáš Vávra a Radek Škrabola, v roce 2017 Sarah Navrátilová vyhrála 1. místo. Tento rok obdrženi čestné uznání dokonce čtyři žáci naší školy Asíl Danková, Radomír Holek, Mikuláš Prorok a Sarah Navrátilová. Největšího úspěchu však dosáhl Lukáš Novák se svým obrázkem myslivce číhajícího na posedu vytvořeným technikou suchá jehla. Lukáš se umístil na 1. místě. K tomuto velkému úspěchu dětem gratulujeme a děkujeme organizátorům soutěže!

myslivost2   mod2
mod3 mod4

 

INFORMACE

volny-den
 
 

zapis2018


 

POZVÁNKA NA AKCI

kreativ velikonoce pozvnka

 

       NÁVŠTĚVA DIVADLA LOUTEK

I když mrzlo až praštělo a vítr fičel kolem čepic, vyjeli jsme na představení do Divadla Loutek.
Odměnou za námahu s oblékáním nám bylo krásné představení na alternativní scéně o malém Mráčku a zlobivém Mračounovi.
Kouzelný zážitek nás hřál na zpáteční cestě a už nám zima nevadila. Byla to prostě pohádková středa v dětském stacionáři.

dsc01361  

dsc01376   dsc01388
 
dsc01391   dsc01394

 
 

VALENTÝN 2018

Valentýn


Valentýn je tady zase
Už to zase začíná
Když valentýnky se dělají
Každý jinak je vyrábí
Valentýn sice začíná
Ale hodně lidí zapomíná
Že láska se má dokazovat celý život!
A nejen na Valentýna
V nákupních centrech šílenství je
Každý druhý čokolády a kytky nakupuje
Pěkné je když si jen tak vzpomeneme
I mimo tento valentýnský den
A to je to nejkrásnější
Přece jen


Denisa Vinárková, 9. A

Valentýn


Valentýn je zase tady,
ukážeme svoje vnady.
A ti co je nemají,
centimetry přidají.
Valentýnky rozdáváme,
protože se rádi máme.


Aneta Vnenčáková, 9. A

Valentýn


Valentýn nás zajímá,
pro co nás má někdo rád,
namalovat srdíčko a něco napsat.

Valentýn je svátek 14. února,
někdo chce napsat básničku
a někdo zazpívat zamilovanou písničku,
pro toho, koho má rád.


Jan Číž, 8. B


valentn   valentn2
valentn3 valentn4

 


 

Ocenění projektu ERASMUS KA2

Projekt Erasmus KA2 získal ocenění Pečeť kvality Erasmus+ školní vzdělávání 2017.

Celou brožuru naleznete ve formátu .pdf na tomto odkaze: ZDE

create

 


 

 

MASOPUST - 2018

Masopust - 14. 2. 2018
Včera jsme vyráběli masky.
A byl průvod a byla sranda.
A smažili jsme koblížky.
A já jsem byl medvěd.
A strašil jsem lidi.
Denis Alexa, 9. C

Masopust u nás ve škole
Tato akce se konala 14. 2. 2018. V projektovém dni jsme vyráběli masky, „uvařili“ jsme koblížky, chutnali jsme koblížky, pak jsme se šli projít. Měl jsem masku prasátko. Moc se mi to líbilo. A těším se na příští akci s paní Markétkou a paní Alenkou.
Dominik Kollár, 9. C

maso   maso2


Projektový den „MASOPUST“ očima 8. B

Dne 14. února 2018 jsme měli v naší škole projektový den na téma Masopust. První dvě hodiny jsme plnili různé úkoly. Pak jsme si vyráběli masky na průvod. Nejlepší byla ochutnávka zabíjačky. Moc se nám to všem líbilo.
Kristýna Frydrychová

Ve středu jsme měli projektový den na téma Masopust. Nejprve jsme dostali několik papírů, na nichž byly různé informace o masopustu. Poté jsme vyráběli kostýmy. Ke konci jsme dostali ochutnávku zabíjačky. Nakonec následoval průvod v kostýmech. Když jsme se vrátili do školy, zbylo ještě trochu času, tak jsme si pustili film.
Marian Sinkovicz

Tento projektový den se mi velice líbil a dařilo se mi plnit připravené úkoly. Přečetli jsme si text o masopustu a odpověděli jsme na otázky o masopustu. Vyráběli jsme si masky a šli jsme do masopustního průvodu. Před průvodem jsme ochutnávali domácí paštiku, prejt, polévku „Prdelačku“ a minikoblížky. Tento projektový den se mi líbil a možná bude tohle téma i příští rok.
Daniel Fabián

Projektový den Masopust jsem si moc užil. Dozvěděl jsem se nové věci, třebaže se během masopustu konaly taneční zábavy a na konci masopustu se pochovávala basa. Měli jsme možnost ochutnat zabíjačkovou polévku a domácí paštiku. Moc pěkný byl průvod masek. Příští rok bych si chtěl masopust zopakovat.
Alexandr Burdík

Masopust se konal 14. února 2018. Vyráběli jsme masky a já jsem šel za klauna. Po ochutnávce masopustních specialit jsme šli ven udělat si hromadnou fotografii. Projektový den byl povedený.
Jan Číž

Dne 14. února 2018 byl projektový den na téma Masopust. Tento projektový den se mi moc líbil. Hodně dobrý byl průvod masek. Já jsem šel za smrtku. Chci, aby byl projektový den i příští rok, a přeji si, aby byl ještě lepší než ten letošní.
Vít Niedomanski

maso3   maso4


 

KARNEVAL V DRS

Dne 13. 2. 2018 proběhl na oddělení Jahůdek karneval. Nejen oddělením, ale celou budovou zněly bubny, veselí , tancování, jásot a smích. Promenáda v maskách po odděleních sklidila velký úspěch . Porota měla nelehký úkol při vybírání té nejhezčí masky.Všechny masky byly nádherné.

dsc01203   dsc01228   dsc01259
dsc01308 dsc01340 dsc01349


 

 

"OLYMPIJSKÝ FESTIVAL - PYEONGCHANG 2018"

Dne 9.2.2018 jsme se zúčastnili slavnostního zahájení akce s názvem "OLYMPIJSKÝ FESTIVAL - PYEONGCHANG 2018", konané v Ostravar Aréně. 

Olympijský festival Ostrava 2018 ožil olympiádou ve dnech 9. 2. až 25. 2. 2018. Projekt Olympijský festival tentokrát probíhá současně v Ostravě a čtyřech lyžařských střediscích Moravskoslezského kraje, kde vyrostly zimní areály u příležitosti olympijských her v Pchjongčchangu 2018.Hlavním centrem ostravského festivalu je OSTRAVAR ARÉNA. Na Masarykově náměstí vyrostla Korejská vesnička a program zasáhl i do čtyř lyžařských středisek v Jeseníkách a Beskydech – Bílé, Karlova, Kopřivné a Mostů u Jablunkova, kde se mohou návštěvníci věnovat nejen alpskému lyžování a snowboardingu, ale i netradičnímu kitingu či fatbiku.

20180212 085935  

20180209 0928411

 

20180209 093043 20180209 114337

 Celou fotogalerii z akce naleznete: ZDE


 

 

 

 

SOLNÁ JESKYNĚ

Oddělení Sluníček navštívilo dne 24.1. 2018 solnou jeskyni Atlantida v Ostarvě - Svinově.

img 20180124_091607   img 20180124_094207
img 20180124_094854 img 20180124_095015

 


 

 

Solná jeskyně "ATLANTIDA"

Ve středu 24.1.2018 jsme navštívili solnou jeskyni, o níž se traduje, že má blahodárný vliv na lidský organismus.

Pravidelnými návštěvami posilujeme zdraví našich dětí. Za zvuku uklidňujících tónů děti relaxují,

a také si hrají s krystaly jodo-bromové soli.

soln jeskyn atlantida 1   soln jeskyn atlantida 2   soln jeskyn atlantida 3

 



 

 

Lyžařský výcvik na ČHS 9.-12.1.2018

lyze2018

VIDEO Z LYŽAŘSKÉHO VÝCVIKU NA ČERVENOHORSKÉM SEDLE 2018

Ski areál Červenohorského sedla nás jako každoročně přivítal připravenými sjezdovkami, na severních svazích 30-50 cm sněhu, v celkové délce 6 km tratí. Sjezdové lyžování je srdcem celého střediska, od hotelu na lyžích přímo na tratě, což naší výpravě velmi usnadňuje program a organizaci lyžařského dne.

Na lyžařský výcvik vyrazilo 5 lyžařů a 3 monolyžařky s doprovodem… dívčí monoski tým Julča, Nikča, Terka a chlapecký tým lyžařů Vítek, Filip, Ondra, Luki a Štěpán.

Nepřízeň počasí v podobě celodenní mlhy nebránila výcviku a zvládnutí lyžařských dovedností, všichni si s nadšením lyžování užívali. A jako překvapení - závod ve slalomu byl pro všechny velkým úspěchem, ke zhlédnutí video a foto

na rajče – Ukrajinská  a fb ZŠ a MŠ Ukrajinská 19, Ostrava-Poruba.

Obrovský dík patří nejen všem, kteří vytvářejí zázemí ski areálu, ale také hotelovému personálu. Díky bezva podmínkám jsme si stejně jako v předchozích letech zimního sportu hodně užili a těšíme se na další sezónu 2019.

lyze2018   lyzee2018

 

 

Přivítání nového roku 2018 v DRS

Nový rok 2018 jsme v DRS přivítali  3.1. 2018 návštěvou třebovického kostela.

Prohlédli jsme si Betlém, společně zazpívali koledy a poslechli jsme si

Vánoční příběh o narození Ježíška.

 V kostele se nám dostalo vlídného přijetí pana faráře a katechistky.

cimg5895  

img 20180103_092332

 

img 20180103_093615 img 20180103_093629



 

Malé vánoční radosti

Vánoční setkání žáků, jejich rodičů, pedagogů, asistentů a vychovatelů

se uskutečnilo 21. 12. 2017 v 15. 30 hod. v budově naší školy.

Nacvičili jsme koledy a hezké básně.  Dramatický kroužek připravil také krátké vystoupení,

jako host nám zazpíval 2 koledy Jaroslav Žampoch, nevidomý student střední školy.

Všichni se mohli zúčastnit zajímavých dílen, zakoupit si občerstvení nebo výrobky žáků,

které byly vystaveny na vánoční vernisáži. Vánoční setkání nemělo chybu a těšíme se na další.

Žáci z novinářského kroužku

img 5689   img 5707

 


 

 

Vánoční bowlingový turnaj 9.B a 7.třídy

Dne 22.12. se uskutečnil Vánoční bowlingový turnaj. Žáci 9.B a dospěláci - paní Karinka, Anetka a pan Pavel vedli litý souboj s týmem 7.třídy. Odměnou pro vítěze měl být kupón na umazání jedné špatné známky z Českého jazyka. Turnaj to byl velmi vyrovnaný a téměř v posledním kole zvítězilo družstvo deváťáků a dospěláků. Sláva vítězům a čest poraženým.

Celou fotogalerii z akce naleznete: ZDE

20171222 113438  

20171222 113903

 

20171222 120206 20171222 121046

 


 

 

Jeřábi pro mír

V prvních čtyřech měsících letošního školního roku se 6., 8.B a 9.A třída zapojily do mezinárodního projektu výměny origami jeřábů Peace Crane Project. Poté, co se děti seznámily s pozadím a cílem projektu a příběhem japonské dívky Sadako Sasaki, který jej inspiroval, jsme se naučili skládat origami jeřáby a naše výrobky spolu s přáním míru jsme zaslali do tří škol: Moravian College v Pennsylvánii v USA, Harambee School v Minnesotě v USA a Škole č. 164 v Zelenogorsku v Rusku. Ze všech tří škol nám výměnou přišli jeřábi a vzkazy, které si můžete prohlédnout v přízemí budovy na ul. Pokorného (vedle 9.B) nebo v naší fotogalerii.

cranes collage


 

PF 2018

pravikvanocum2017

 


 

 

POZVÁNKA NA AKCI 21.Malé vánoční radosti

21mvr

 


 

 

MIKULÁŠ V DRS

Dne 6.12. 2017navštívil DRS Mikuláš se svou výpravou.

Děti uronily pár slziček, některé čertíka samy vystrašily.

 Společně pak zazpívaly a poděkovaly za štědrou nadílku, kterou obdržely  od pivovaru Ostravar.

hdr1  

hdr2

 

hdr3 hdr4


 

„Od čerta k Ježískovi“

 

S Pavlem Novákem jsme proletěli celý svět a zjistili jsme:

Jak se slaví Vánoce v Rusku. Kdo nosí dárky dětem v Americe. Proč si děti v Anglii chystají punčochy na krb. Že je v Austrálii na Vánoce největší teplo a štědrovečerní večeři mají na pláži u moře.

Celý koncert jsme si náramně užili, zazpívali a zatančili si.


nov1   nov2
nov3 nov4

 


 

Vánoční posezení aneb Půjdem spolu do Betléma

Ve čtvrtek, 14. prosince jsme si společně s dětmi z oddělení SLUNÍČEK zahráli příběh O narození Ježíška. Došli jsme až do města Betléma a Ježíškovi se poklonili. Také jsme si zazpívali vánoční koledy, s kterými nám pomohli i děti z první třídy Základní školy Ukrajinská a členové Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě. Na závěr jsme společnými silami rozbalili dárečky, které jsme našli pod stromečkem.

aa   aaaa

  Celou fotogalerii z akce naleznete: ZDE


 

 

Výlet 3. třídy do Jistebníku.

 

Po říjnovém průzkumu centra Ostravy se 3. třída vydala na výlov rybníku v Jistebníku.

 

Je zde asi 30 rybníků a my jsme již v 7:30 hod. uháněli vlakem na výlov největšího rybníka Bezruč.

Byl to veliký zážitek. Kapři měřili nejméně půl metru. V kádích se proháněli kromě kaprů také sumci, štiky, tolstolobici, amuři a dokonce vodní želvy v čele s velikou želvou.

Obohaceni velkým poznáním jsme výlet završili v místní restauraci teplým čajem, u kterého jsme si povídali o zážitcích z výlovu.


vr 1

vr 2

 

vr 3   vr  4

 


 

 

Vánoční Olomouc 2017

Dne 11. 12. 2017 navštívili žáci z novinářského kroužku a výtvarného kroužku vánoční Olomouc.
Výzdoba města byla moc hezká, vybrali jsme si dárky pro naše maminky, tatínky a sourozence.
Vánoční trhy jsou umístěny především na Horním náměstí, kde kromě různých atrakcí jsme zhlédli
radnici s orlojem z 15. století a sloup Nejsvětější Trojice z roku 1740. Zaujaly nás také další
historické památky města, jako kostel sv. Mořice a katedrála sv. Václava (Dóm), kde jsme se zúčastnili zajímavé exkurze a na kůru jsme se zaposlouchali do zvuků varhan, dozvěděli jsme se, že zrovna zde na faře zkomponoval 11 - letý W. A. Mozart svou 6. symfonii F dur. Cestou k nádraží jsme viděli historickou budovu Univerzity Palackého. Výlet do Olomouce neměl chybu, také jsme se několikrát dobře občerstvili. Cesta
vlakem tam i zpět byla skvělá.
Žáci z novinářského kroužku

olomouc2   olomouc3

 


 

 

Advent plný křídlení

Dne 7. 12. 2017 se uskutečnila akce s názvem Advent plný křídlení v Ostravě v Gongu.

Celou akci moderoval sympatický moderátor Radek Erben. Jako první proběhlo rozsvícení
vánočního stromku, pak vystupoval projekt “Zkoleduj se”, a to vše pod režií herce Petra
Vaňka. Zpívali koledy ve svém vlastním stylu, bylo to zajímavé, potom zpívala výborná
zpěvačka Elis Mrázová, která je z Ostravy. Poté žáci z různých škol pod vedením jejich
paních učitelek předvedli svá taneční čísla, pak následovala pauza a probíhala dražba,
potom jsme vystupovali my: já a Honzík Václavík, a to za sdružení BES. V prostorách Gongu
byly také stánky z různých neziskových organizací, kde jsme si mohli něco zakoupit.
Zhlédli jsme tam moc krásné výrobky. Celá akce navodila příjemnou společenskou a zároveň
vánoční atmosféru. Tato akce se mi moc líbila.

Denisa Vinárková, 9. A

advent1   advent2

 


 

 

Vánoční trhy v Ostravě - 2017

Dne 4. 12. 2017 jsme byli na vánočních trzích v centru Ostravy. Dívali jsme se na výrobky, které prodávali ve stáncích. Koupili jsme rodičům vánoční svíčky ve tvaru hvězdičky. Vyfotografovali jsme se u vánočního stromečku. V jednom ze stánků měli kozu, lamu, ovečku, oslíka a poníka. Zvířátka jsme si hladili. Zašli jsme se ohřát do cukrárny, kde jsme se potkali s panem Davidem a jeho dětmi ze školy. Dali jsme si čaj s ovocem.  Celou dobu nám sněžilo a výlet jsme si moc užili.

Kolektiv 9. C

trhyostrava   trhyostrava2

 


 

 

Mikuláš u nás ve škole

Dne 6. prosince 2017 se uskutečnil v naší škole projektový den na téma: „ Svatý Mikuláš“. Celý projekt naplánovala paní Markétka, některé pracovní listy připravila paní učitelka Alena. Naše třída vyráběla řetězy, vyplnili jsme pracovní listy, povídali jsme si o mikulášské tradici, dívali jsme se na zajímavý film. A očekávali jsme Mikuláše, čerty a anděly.  Překvapilo nás, že byli dobře převlečeni, recitovali pěkné básně, a když jsme zazpívali píseň, řekli báseň nebo zatančili, dali nám nadílku. Zažili jsme spoustu legrace. Například některé hříšníky čerti nahnali do pytle. Byl to nádherný den.

Sára Vránová, Julie Telnarová, 8. A

mikul 2 1   mikul 2 2
 


 

POZVÁNKA NA BESEDU

 


Srdečně Vás zveme na besedu vedenou Mgr. Přemyslem Mikolášem na téma

 

SEXUÁLNÍ VÝCHOVA


V RODINĚ U DĚTÍ SE SVP

 

která se koná 21. 12. 2017 od 16:00-18:00 na druhém stupni


ZŠ a MŠ Ukrajinské – Karla Pokorného 1742, Ostrava-Poruba,


ve třídě 8.B


Prosím o nahlášení Vaší účasti třídním učitelům, hlídání dětí bude


v případě nutnosti zajištěno.

 

Občerstvení zajištěno, vstup hrazen z projektu ACES – act local.

 

aces logo

 

MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA VE 2.A

Dne 6.12.2017  do naší červené třídy (2.A) přiletěl Anděl, Čert i Mikuláš. Mikuláš měl s sebou        " Nebeskou knihu", ze které dětem četl jejich hříchy a vykonané dobré skutky.

 A děti slibovaly a slibovaly ..... :-)).

Čert nakonec od nás odcházel s prázdným pytlem a Mikuláš s prázdným košem. Všechny děti dostaly krásné balíčky plné dobrot.

20171206 103534  

20171206 103554

20171206 103634

20171206 103656

 

Florbalový zápas  dne 27.11.2017

Žáci naši školy vyhráli florbalový zápas proti Základní škole KARLA POKORNÉHO 7:3 

imag0039   img 5317   img 5350

 


 

 

POZVÁNKA NA AKCI

kridleni2018
 

Oříšek hledá talent - 2017

Ve čtvrtek 23. listopadu 2017 pořádal spolek Oříšek při Základní škole speciální Těšínská talent show „Oříšek hledá talent“.  Naše škola se talentové soutěže účastnila již druhým rokem a to v kategorii zpěv.  Vendula Hillová všem zazpívala písničkou Červený šátečku. Žáci 8.A si připravili skupinové vystoupení pod vedením paní Andrejky Boogové. Sára Vránová, Nikol Cmorjaková, Julie Telnarová a Jan Funiok překonali trému a za doprovodu klávesisty pana Davida Savkoviče zazpívali dokonce písničky dvě.  Na stříbrném místě se v soutěži umístila Natálie Stočesová s písničkou z oblíbené pohádky Princezna za mlejna. Všechna vystoupení byla moc povedená. Děkujeme organizátorům soutěže a těšíme se na další ročník!

orisek1   orisek2
orisek3 orisek4


 

 

Dopravní hřiště.

V prvouce jsme se učili dopravní značky a jak se správně a bezpečně pohybovat na silnici, šli jsme si to všechno vyzkoušet na dopravní hřiště, které máme kousek od školy - v MŠ Ukrajinská. Jezdili jsme jako o závod a paní policistky na nás bedlivě dohlížely, jestli náhodou nejedeme na červenou.

 

dhf 1   dhf 2
dhf 3   dhf 4

 

Naše první plavání.

 

Protože se rádi hýbeme, začali jsme chodit na plavat. Voda nás baví a plavání nám jde přímo skvěle.

 

plavf 1   plavf 3
plavf 4   plavf 2

 

Výlet do ZOO Ostrava.

 Náš první velký výlet za zvířátky do ZOO v Ostravě. Moc jsme si to užili. Viděli jsme i mláďátko slona a tak se sem určitě brzy opět podíváme, abychom viděli, jak roste.

 

zoof 1   zoo 4
zoof 2   zoof 3

 

Herna ABC 1.B

 Náš úplně první společný výlet byl do herny ABC. Pěkně jsme se tam vyřádili. Ve snozelenu jsme si i zazpívali. Stihli jsme tady i podzimní dílničku, ze které jsme si odnesli překrásné výrobky, které nám zdobí třídu.

 

abcf 1   abcf 2
abcf 3 abcf 4

 

Projekt CELÉ ČESKO ČTE DĚTEM

V pondělí, 20.11. proběhlo na 1. stupni, v rámci projektu Celé Česko čte dětem, Pohádkové čtení.  Dětem přišly přečíst pohádky žákyně 7.- 9. třídy ZŠ Valčíka v Ostravě - Porubě. Prvňáčkům četly pohádku O neposlušných kůzlatech a větším dětem příběhy o Pinochiovi. Pohádky si děti nejen poslechly, ale také si o nich povídaly a zazpívaly si písničku. Čtení bylo tak poutavé, že děti opravdu pozorně, se zaujetím, poslouchaly. Všichni pozorní posluchači dostali od děvčat sladkou odměnu a těší se na příští setkání. Společné čtení je tou nejlepší investicí do úspěšné budoucnosti dětí. Věříme, že se spolu s námi zapojí do této aktivity také rodiče..

 
img-20171121-wa0005  

img-20171121-wa0006

img-20171121-wa0007

img-20171121-wa0008

img-20171121-wa0009 img-20171121-wa0010

 

Vernisáž výstavy ,,Pohled do jiného a přece stejného světa" 2017

Dne 1. listopadu 2017 se konala vernisáž 8. ročníku mezinárodní výstavy výtvarných prací osob s poruchami autistického spektra ,,Pohled do jiného a přece stejného světa". Vernisáž s předáváním cen proběhla ve foaye Nové scény Vlast ve Frýdku-Místku. Soutěže se zúčastnilo 17 škol, své práce zaslaly také zahraniční školy z USA (Floridy), Estonska, Polska a Rumunska.  Celkem bylo zasláno 107 prací. Mezi TOP sedmnácti oceněnými pracemi se umístila kresba Lukáše Tlolky s názvem Myška a magnet, která byla inspirovaná pohádkou Oggy a švábi. Lukáše přijela na vernisáž podpořit nejen jeho rodina, ale i šest jeho spolužáků. Mezi vystavenými dílky se objevil i obrázek žákyně 8.B Anety Novákové, která zde měla vystavenou svou kresbu již na 6. ročníku této soutěže. Foaye Nové scény Vlast zdobili nejen obrázky žáků z druhého, ale i z prvního stupně naší školy. Vernisáž byla velice povedená a kromě překrásných obrázků na nás čekalo i výborné občerstvení. Děkujeme SŠ, ZŠ a MŠ Frýdek-Místek, p.o., která tuto soutěž pořádá a přejeme spoustu úspěchů i v dalších ročnících.

pohled1  

pohled2

pohled3

pohled4
pohled5 pohled6

 

                            kavarnicka

 


 

 

Strana 6 z 12

«ZačátekPředchozí12345678910DalšíKonec»

SCHRÁNKA DŮVĚRY

FACEBOOK

Copyright © 2011 Základní škola a Mateřská škola, Všechna práva vyhrazena.