Akce školy

Ukázka výcviku policejních psů

V úterý 17. 5. 2016 jsme se se školou vydali na ukázku výcviku policejních psů do sportovního areálu v Ostravě – Hulvákách. Tato akce byla velmi zajímavá a dětem se moc líbila. Viděli jsme několik psů různého věku, z nichž každý byl vycvičen na něco jiného – např. na vyhledávání drog, zásahy při demonstracích apod. Některé pejsky jsme si mohli i pohladit.

Když skončila ukázka výcviku, byly pro nás připraveny další stanoviště. Mohli jsme si sednout do policejního auta a mluvit do vysílačky, vyzkoušeli jsme si ochranný oblek pro policisty, který využívají při střetu s lidmi na demonstracích. Jedno ze stanovišť bylo věnováno kriminalistice. Viděli jsme, jak detektivové zabezpečují stopy pachatelů, udělali jsme si vlastní otisky prstů a nahlédli jsme do kroniky zločinů v MS kraji.

Příští rok se na tuto akci určitě zase vydáme. 

img 4163   img 4187
img 4289 img 4299


 

AMOS - 2016

V jarním čísle časopisu Amos, který je zaměřen na tvoření a kreativitu, byly zveřejněny příspěvky našich žáků. Jednalo se o nápad potisku na dárkové tašky. Papírové tašky byly velmi originálně vyzdobeny obrázky vytvořenými technikou linorytu. Taštičky zdobili andělé od Kristýny Frydrychové (6.B) a Lukáše Vávry (7.A). Velmi povedená byla i hlava koně od Martina Sobotky (7.B). 

frydrychovvvra

sobotka

linoryt1   linoryt2 


 

 

Myslivost očima dětí - 2016

V letošním roce jsme se poprvé zúčastnili výtvarné soutěže „Myslivost očima dětí“. Do soutěže se tento rok přihlásil rekordní počet účastníků. Celkem dorazilo neuvěřitelných 400 obrázků, a odborná komise ve složení: akad. mal. Marcela Václavíková, Ing. arch. Igor Krčmář a Ing. Ivan Hoch, měla velmi těžký úkol obrázky vyhodnotit. Čestné uznání obdrželi z naší školy žáci sedmého ročníku Lukáš Vávra (Rys, linoryt) a Radek Škrabola (Spící lišče, suchá jehla). K tomuto velkému úspěchu jim gratulujeme! Více informací a galerii obrázků můžete vidět nahttp://www.myslivost.cz/OMS/ostrava/Myslivost-ocima-deti-2016.aspx.

myslivost1   myslivost2


 

 

EXPEDICE PO STOPÁCH STARÉ PRAHY

Ve dnech 23.-25.5.2016 uskutečnilo sdružení BES z.s. „Expedici po stopách staré Prahy“. Studenti spolu s pedagogickým doprovodem měli skutečně náročný program. Po příjezdu do Prahy se nalodili na parník Odra, kterým dopluli až do Troji, kde navštívili ZOO. Nechyběla ani jízda dětským vláčkem, protože bylo neskutečné vedro. Nazpět, opět parníkem a tramvají, přijeli na Loretánské náměstí, kde se ubytovali v Kapucínském klášteře. Druhý den absolvovali velký okruh Pražským hradem, kde viděli mimo jiné i chrám sv. Víta, hrobky, Zlatou uličku apod. Po svačince shlédli i samotnou Loretu a měli možnost obdivovat zlatý poklad Lorety – liturgické předměty nesmírné ceny. Následovalo nákupní šílenství a oběd v nákupním centru Letňany. Po tak náročném programu neměl nikdo zájem o další procházku noční Prahou. Poslední den měli možnost, hlavně díky neuvěřitelné vstřícnosti hradní stráže, vidět korunovační klenoty vystavené ve Vladislavském sále Pražského hradu a také navštívili Valdštejnskou zahradu – sídlo senátu. Dále shlédli Muzeum Karla Zemana, kde byl připraven interaktivní program spojený s hledáním pokladu, studenti získali upomínkové předměty a poobědvali v místní restauraci. Po Karlově mostě došli na Staroměstské náměstí, kde viděli odbíjet Orloj a přes Václavské náměstí dorazili na Hlavní nádraží Praha. Celá akce se uskutečnila také díky finanční podpoře ÚMOb Poruba. Děkujeme.

20160525 124522   20160524 102108
20160525 141521 20160525 085306

Fotografie z celé akce naleznete na tomto odkazu, klikni: ZDE

 


 

 

DOPRAVNÍ HŘIŠTĚ

V pátek 20.5.2016 jsme navštívili MŠ Ukrajinská 1530, kde jsme se zúčastnili praktického výcviku

na dopravním hřišti za účasti Městské policie. Pro děti byly připraveny úkoly:

   - sestavení semaforu,

   - složení polystyrenového puzzle - dopravní značka,

   - chytání dopravních prostředků pomocí udice s magnetem,

   - třídění dopravních prostředků podle způsobu dopravy.

Za splnění všech činností dostaly děti odměnu a také drobné pohoštění.

dopravn hit  

dopravn hit_2

 

dopravn hit_3

 

dopravn hit_4
dopravn hit_6

dopravn hit_7

 

dopravn hit_8 dopravn hit_9

 


 

 
Literární soutěž - Almanach žákovské a studentské poezie
Také letos se podařilo našim žákům se svými básněmi uspět v literární soutěži všech ostravských základních a středních škol. Jejich básně budou letos vydány již v 19. Almanachu žákovské poezie. Jedná se o žáky: Denisa Tylková (9. ročník), Radim Golombek (9. ročník), Vojtěch Dominik (7. ročník), Natálie Gajová (7. ročník), Martin Čadecký (6. ročník). Zde můžete vidět, s jakými básněmi uspěli. Gratulujeme!


HALDA EMA
Halda Ema kopec je,
těžko se tam člověk dostane.
Když tam dojdeš, nemáš dech,
výhled je nádherný jako květ.
Vidíš sem, vidíš tam,
i do domu k nám.

Martin Čadecký, 6.B
 DOMÁCÍ MAZLÍK
Máme doma králíka,
je to radost veliká.
Po bytě si sem tam hupká,
nadskakuje jeho dupka.
Když mu dáme seno, zrní,
blahem on si v kleci vrní.
Očistí si kožíšek,
pak dostane oříšek.
Říkáme mu: „Hupíčku,
pojď sem, dám ti hubičku!“
Do kožíšku, na čumáček…
Je to malý darebaček.

Radim Golombek, 9. třída

IZOLACE OD CIVILIZACE
Až mi bude osmnáct let,
chci změnit svůj vnitřní svět.
Civilizaci změnit nejde,
tak pokusím se změnit sebe.
Na dlouhou dobu se odloučím,
tak daleko ať nevidím ničí stín.
Budu v izolaci a sám,
jen stromy a klidem obklopen,
poznat sám sebe a svět být schopen.
Budu věřit ve vítězství sebe sama,
ať své blízké nezklamu
a opět cíle a civilizace dosáhnu.

Vojtěch Dominik, 7.B
O PŘÁTELSTVÍ
Přátelství, to je nádherný cit,
i ty ho můžeš mít
a říct kamarádovi cokoliv.
Tak běž a zkus to též,
přátelstvím někomu pomůžeš!

Natálie Gajová, 7.A

 

Dopravní výchova

Projektový den Dopravní výchova proběhl 29.4.2016 ve dvou částech.

Dopolední projektové vyučování:

1. úkol -  plnily třídy úkoly a kvízy pomocí interaktivního výukového programu na serveru    www.zachranny-kruh.cz

2. úkol - vypracovat ve skupinkách (třídách) pracovní listy.

3. úkol - výtvarná část + vystavení všech prací ve vestibulu školy.

V odpolední volnočasové části :

Nás navštívila divadelní společnost EnTenTýKy zahrála nám pohádku s dopravní tématikou.

Projektový den pak pokračoval na školní zahradě, kde proběhlo kreslení dopravních značek na chodníku, jízda zručnosti na kolech a koloběžkách, zahráli jsme si modelové situace :" na přechodu pro chodce, chůze po silnici, po chodníku ". ...

Zopakovali jsme si pravidlo vidět a být viděn.

pd2  

 

pd4

pd3

 

pd5
pd6 pd1

 


 

 

 

 

PREVENTIVNÍ VLAK

Dne 26. 4. 2016 se žáci 8. a 9. tříd zúčastnili velmi významné a skvělé akce „Preventivní vlak“, kterou organizovaly České dráhy již 4. rokem z důvodu prevence na železnici. Ve Svinově se sešli nejen žáci, učitelé, hasiči, zaměstnanci Českých drah, ale i Česká televize a rozhlas. Po příchodu na místo se nás ujali hasiči, prohlédli jsme si hasičský vůz
s vybavením a ukázkou vyprošťovacích kleští, které jsme si mohli vyzkoušet. Potom jsme s údivem pozorovali záchranu uvízlého hasiče na stožáru. Poté jsme se šli poučit o tom, jak správně udělat první pomoc, např. díky obvazu, který se uváže nad místo krvácení, ukázali nám také přístroj, který pomáhá při první pomoci. Potom nás vzali do vlaku, kde byl zasedací stůl a promítací technika, poslechli jsme si
prezentaci, která byla o nehodách a o vandalizmu na železnicích. Prezentace trvala asi 20 min. a potom přišli policisté. Viděli jsme také prezentaci o haváriích, třeba ve Studénce, kdy poprvé kamion přerazil závory a ujel. Podruhé zastavil, trochu popojel, aby vlak nesrazil kabinu, a když Pendolino do něho narazilo, tak kabina přežila spolu s polským řidičem, který se nakonec sám divil.
Při odchodu z akce jsme byli osloveni redaktorem z rozhlasové stanice, styděli jsme se, a tak akci zhodnotil pouze Michal Rypel. Také jsme se mohli vidět hned večer v televizi. „Preventivní vlak“ se nám strašně moc líbil a příště bych já chtěl něco o armádě, to je taky zajímavé.
Lukáš Tomka, Tomáš Jedelský, 8. A
vlak   vlak 2
vlak 3 vlak 4

Fotografie z akce naleznete: ZDE


 

DEN ZEMĚ

V úterý 19.4.2016 jsme podpořili naši Zemi a vydali se na Hlavní třídu, oslavit Den Země.

Seznámili jsme se s tím, jak pomáhat a pečovat o okolní životní prostředí, dbát na čistotu a pořádek,

vhodným způsobem nakládat s odpadky, starat se o rostliny, spoluvytvářet pohodu prostředí a chránit živé tvory.

Den se nám vydařil, počasí nás nezklamalo, sluníčko svítilo a děti se krásně prošly.

den zem_1   den zem_2
den zem_3

den zem_5

 

den zem_4


 

 

Kam zvířátka chodí spát

Středisko volného času, Ostrava - Moravská Ostrava, příspěvková organizace pořádalo v letošním školním roce soutěž pro děti a mladistvé s tématem „Kam zvířata chodí spát“. Někteří naši žáci se tohoto tématu zhostili tentokrát netradičně a zpracovali ho grafickou technikou. Kromě linorytů žáků 7.A se soutěže také zúčastnil Radek Škrabola s obrázkem spícího liščete. Obrázek spícího liščete, který je provedený v technice zvané suchá jehla, měl největší úspěch. Ocenění poroty si Radek vyzvedne v pátek 22. 4. 2016 v Komenského sadech na oslavě Dne Země. Gratulujeme!!!
Na obrázcích níže můžeme vidět srnku od Sáry Vránové (6.A), spící lišče od Radka Škraboly (7.B), rysa od Natálie Gajové (7.A) a lišku od Ondřeje Gergišáka (6.B).

zviratka1   zviratka2
zviratka3 zviratka4

 

Výstava výrobků žáků 

„Každý den pozoruji, jak mládež trpí tím, že neexistují školy, v nichž by se učila žít s lidmi a se světem.“ (Adam Mickiewicz). Tímto motem byla uvedena výstava výrobků žáků základních škol praktických, speciálních a partnerských škol, která proběhla 22. a 23. 3. na Základní škole, Ostrava – Mariánské Hory, Karasova 6. Načerpat nápady a inspirovat se jsme se šli na výstavu s žáky výtvarného kroužku. Kromě velmi kreativních prací z jiných škol, žáci mohli zhlédnout i své vlastní výrobky, které vytvořili v kroužku.

vstavka2   vstavka1 

 

ZÁCHRANNÁ STANICE BARTOŠOVICE

 

img 2480_-_kopie   img 2502_-_kopie

Projektový den NAŠE PTACTVO

Dne 12. 4. 2016 proběhl na druhém stupni naší školy projektový den na téma Naše ptactvo. Žáci si v rámci tříd vybrali v přípravné fázi některého z našich ptáků. Cílem projektového dne bylo seznámit žáky se stavbou jeho těla, způsobem života, rozmnožováním, péčí o mláďata. Zároveň zjišťovali, do jaké vybrané skupiny opeřenec patří a zda je chráněný. Součástí projektového dne byla návštěva Záchranné stanice v Bartošovicích, která sklidila velký ohlas. Většina žáků zde byla poprvé. Vůbec netušili, že místo, které zachraňuje nemocné živočichy (převážně ptáky), v našem kraji existuje. Kladně ocenili výklad lektora i prohlídku areálu. A jako bonus můžeme považovat hezké počasí, které nás provázelo po celou dobu prohlídky. Projektový den byl velmi zajímavý.

Fotografie z návštěvy Záchranné stanice v Bartošovicích naleznete: ZDE

img 2313_-_kopie   img 2289_-_kopie


 

 

NÁSTĚNKY O NAŠÍ ČINNOSTI

V prostorách herny máme na stěnách 2 nástěnky. Z toho jedna slouží pro umístění výkresů a výrobků, které hospitalizované děti tvořily a nechtěly si je odnést domů.

Druhá nástěnka je rozdělena na 3 části. První část nástěnky z leva patří organizaci ADRA. Jsou zde vyvěšené plánované činnosti dobrovolníků s dětmi, jako bylo třeba tvoření výrobků na Halloween, Vánoce nebo Velikonoce. Dobrovolníci za dětmi docházejí většinou každé pondělí nebo po předešlé telefonické domluvě vždy na hodinu odpoledne a jejich program s dětmi se odvíjí podle potřeb a zálib dětí. Nejčastěji se s dětmi věnují výtvarným činnostem nebo společenským hrám.

Na druhé části – uprostřed naší druhé nástěnky, která je pojmenovaná „Ze života našeho oddělení“ mohou rodiče, děti a další návštěvníci herny vidět, co vše se na našem oddělení odehrává za akce. Je zde vyfocená například návštěva loutkového divadla, akce, které probíhaly na oddělení o Vánočních svátcích a další.

Na třetí části nástěnky najdeme plakát od organizace „Celé Česko čte dětem“ a informace o naší spolupráci s ní. Se společností jsme vymysleli plán, který bude spočívat právě na principu propojení čteného příběhu s pohádkou na DVD a také s následnou výtvarnou činností na dané téma pohádky. Téma, na které se chceme zaměřit, jsou především české pohádky, z nichž budeme postupně vybírat jednotlivé autory, a v rámci projektu na něm budeme spolupracovat my jako MŠ, organizace Celé Česko čte dětem a také ADRA.

1

 

Téma prvního projektu je Václav Čtvrtek. Zde s dětmi čteme pohádku o víle Amálce. 

Starší děti, které o to měly zájem, mohly příběh předčítat mladším dětem.

2   3

S dětmi jsme si následně vymalovali omalovánky na téma pohádky. 

A také jsme si vyrobili z papíru postavy z příběhu, přilepili je na špejli a mohli si s nimi zahrát loutkové divadlo na téma vyprávěné pohádky. 

4   5
6 7

Postavičky, se kterými jsme divadlo hráli, jsme potom přilepili na nástěnku. 

 


 

 


 

SOUTĚŽ O NEJKRÁSNĚJŠÍ PANENKU

Na našem dětském oddělení pan primář vyhlásil soutěž o nejkrásnější namalovanou panenku Kiwanis. Děti se soutěže, ale i samotného malování panenek, účastní velmi rády a k terapeutickým panenkám společně vymýšlíme i příběhy. Děti příběh panenky většinou ztotožňují se svým vlastním příběhem, jak se dostaly do nemocnice, vypráví o tom, co panenku bolí, z čeho má strach, ale také se rozpovídají o tom, co má jejich panenka ráda, že se těší, až budou zase oba doma a budou si společně hrát. Děti jsou velmi nadšené hlavně z toho, že si panenku mohou vzít domů. Stává se tak jejich kamarádem při nelehkých situacích v nemocnici. Starší děti se tohoto nápadu také chytly a k panenkám, které si sami vyrobí, vymýšlejí legrační příběhy, užijí si s nimi spoustu legrace a je to další činnost, která děti na oddělení vzájemně sbližuje.

nem   nem1

 

VELIKONOCE NA DĚTSKÉM ODDĚLENÍ

Při oslavách Velikonoc bylo na dětském oddělení opět rušno. Díky paní staniční sestře Bohumile Lokajové jsme s dětmi mohli opět polevami zdobit sváteční perníčky. Vyzkoušeli jsme si i malování vajec, s malými dětmi pouze štětcem a temperou, velké děti zkoušely dokonce techniku zdobení kraslic voskem a tuší. Všem velikonočním činnostem předcházelo seznámení s velikonočními svátky u obrázků se symboly těchto křesťanských svátků. 

nnn   nnn1
nn2 nn3

A výsledek...

nn4


 

 

"MALÍ ŠIKULOVÉ"

V pátek 8.4.2016 jsme se zúčastnili akce Malí šikulové, kterou připravil DDM Polská 1624, Ostrava-Poruba, pro děti z MŠ a žáky 1.tříd ZŠ.

Na 1.stanovišti „pohyb“ děti zdolávaly překážkovou dráhu, na 2.stanovišti „tvoření“ vyráběly ptáčka z papíru jako zápich.

Na 3.stanovišti „placka“ si vyráběly placku se svou kresbou a na 4.stanovišti „písnička“ společně zpívaly jarní písničky.

Po splnění všech čtyř soutěžních úkolů děti získaly titul „Malý šikula“.

mal ikula   mal ikula_1
mal ikula_2   mal ikula_3

Fotografie z akce naleznete: ZDE

 


 

 

NÁVŠTĚVA KNIHOVNY VE SVINOVĚ

Paní knihovnice zjistila, že má začarovanou knihovnu, potřebuje ji odčarovat a přivolat knihovnického skřítka Literáka.

Ochotně ji naše děti ze žluté a modré třídy pomohly a díky tomu, že se do svinovské knihovny skřítek mohl vrátit se dozvěděly spoustu zajímavých věcí o knihách a knihovně.

ks 1   ks 3
ks 2 ks 4

 Fotografie z akce naleznete: ZDE


 

 

MALÍ ŠIKULOVÉ

Dům dětí a mládeže Polská v Ostravě - Porubě nás pozval na soutěž Malí šikulové. Tato soutěž byla domem dětí připravena pro záky 1.tříd. Obě naše první třídy se s chutí zapojily.

Všem našim dětem se dařilo splnit 4 připravené disciplíny - sportovní, vědomostní, hudební, kreativní a všichni obdrželi titul Malý šikula.

Za odměnu si každé dítě vyrobilo placku se svou kresbou.

ms 1   ms4
ms3 ms2

 Fotografie z akce naleznete: ZDE


 

 

PODĚKOVÁNÍ

Ve dnech 21.3. a 22.3. 2016 proběhla v prostorách budovy Ukrajinská Velikonoční výstavka .

Děkujeme všem rodičům a příbuzným, kteří se  přišli podívat a přispěli dobrovolným vstupným  370.-Kč.

Celý obnos bude využit na nákup materiálu pro další tvoření ve volnočasových aktivitách .


 

SFÉRICKÉ KINO

Pozvali jsme si do školy sférické kino - mobilní planetárium s programem "Začarovaný korálový útes".

Ve žluté třídě se nafoukla kopule,ve které jsme se pohodlně uložili. Během programu se děti ocitly v prostoru 3D a připadaly si jako na dně oceánu. Pohled přes celou kopuli, padající hvězdy a další efekty byly zážitkem.

Škoda jen, že celá akce proběhla v časovém presu a doprovodný program nebyl.

mp 2   mp 1

 

 

RECITAČNÍ SOUTĚŽ

,,Rádi recitujeme..."

Dne 7. 4. 2016 jsme se zúčastnili 9. ročníku městského kola recitační soutěže, kterou pořádala Základní škola speciální na Těšínské ulici ve Slezské Ostravě. I tento rok jsme byli úspěšní. Vojta Dedek z 8. B obsadil ve své kategorii 1. místo. Denis Alexa ze 7. B obsadil 2. místo. Natálka Stočesová, David Repoň a René Richter skončili na krásném 4. místě. Všichni soutěžící si odnesli kromě diplomu také věcné ceny a dobrý pocit ze soutěže. Už nyní se těšíme na jubilejní desátý ročník.

20160407 091416-1   20160407 091943-2
20160407 092319-3 20160407 103027-4


 

 

Školení MS Excel pro začátečníky II

datum, čas konání akce: 11.4.2016 od 14:00 hod do 17:00 hod.

učebna: ZŠ a MŠ Ostrava-Poruba, Ukrajinská 19,p.o.

Dne 11.4.2016 proběhlo na naší škole školení „MS Excel pro začátečníky II“. Toto školení bylo zaměřeno na zopakování pojmu buňka, řádek, sloupec, tvorba tabulky a její úprava. Dalším bodem školení bylo seznámení se se zákonitostmi tvorby vzorců v Excelu a také výpočty pomocí předdefinovaných funkcí. Účastníci byli obeznámeni s jednotlivými kategoriemi funkcí a také základními a nejpoužívanějšími funkcemi. Tyto byly následně procvičeny. Jednalo se pouze o základní funkce jako je SUMA, SOUČIN a PRŮMĚR. Při dalším setkání upevníme stávající znalosti a navážeme novými poznatky.

20160411 140334   20160411 140344


 

Lyžařský kurz na ČHS 15.-17. 3.2016

kopie -_chs_2016_159  chs 2016_191_-_kopie


I přes stálé rozmary letošní zimy jsme v březnovém týdnu navštívili naše oblíbené lyžařské středisko v Jeseníkách – Červenohorské sedlo. Čekala nás doslova odměna za nevydařenou zimu, čerstvá sněhová pokrývka a téměř jarní slunce… okamžitě u všech nastartovalo nadšení si lyžařský týden užít naplno.
Plně vytížený monoski team v sestavě Terka, Jituš, Katka, Matěj a Karča se soustředil na carvingovou techniku jízdy. Ani lyžaři Radim, Luki, Filip, Vítek a Ondra a posílení týmu o snowboardistu Míšu nepodcenili lyžařské nasazení. Díky skvělým sněhových podmínkám jsme zdolávali téměř všechny výcvikové tratě v areálu. Posun v osvojených dovednostech zaznamenal nejen monoski team, ale především lyžaři.

Velké poděkování za plnohodnotně prožité dny patří všem účastníkům kurzu.

Za bezproblémový průběh, dobré nasazení a pozitivní náladu děkujeme rovněž obsluze a zázemí areálu J

Všichni se těšíme na nadcházející lyžařskou sezónu 2017 J


 

 

POZVÁNKA NA AKCI

                jarniparty 

 


 

 

Velikonoce v Tescu

Tak jako každé jaro jsme i letos 23.3.2016 rádi přijali pozvání od společnosti Tesco na velikonoční malování perníčků.

Všichni jsme se aktivně zapojili nejen do zdobení perníkových vajíček, zajíčků a kuřátek, ale také do ochutnávání těchto medových dobrot.

A protože se děti hodně snažily, dostaly na rozloučenou velikonoční balíčky.

Mnohokrát děkujeme společnosti Tesco za příjemně prožité dopoledne a těšíme se na další setkání.     DRS 

tesco   tesco 1
tesco 2 tesco 3

 


 

 

Projektový den Alkohol a drogy

V pondělí 29.2.2016 jsme navázali na besedu pořádanou Renarkonem a uskutečnili jsme projektový den na téma Alkohol a drogy. Pracovali jsme s informacemi nabytými na besedě a snažili jsme se především pracovat s postoji žáků k návykovým látkám. Součástí dne byla aktivita Človíček jde do světa, při níž bylo cílem, uvědomit si, čím nás do života může vybavit droga (závislost) a naopak, jaké výhody v životě máme, pokud závislí nejsme. Důležitým tématem v této oblasti je naučit se říci „ne“, pokud nám drogu někdo nabízí. Také toto jsme si v rámci projektového dne nacvičili. Projektový den byl plný nejrůznějších aktivit a můžu jej hodnotit jedině pozitivně J

img 1214   img 1242

 


 

 

Pozvánka na Velikonoční tvoření

pozvnka velikonoce_2016


 

Divadlo- narozeninový dárek

Ve čtvrtek 3.3.2016 nás poprvé navštívilo divadélko „Ententýky“ s pohádkou

„Myška Klárka, veverka Terka a drak Karlík“. Příběh pohádky směřoval

k prevenci zubního kazu a správnému čištění zubů. Pohádka byla líbivá, úsměvná,

poučná a velmi dynamická. Velké díky patří oběma protagonistkám, které

s grácií ztvárnily tento příběh. Naše poděkování patří i rodičům Aničky, kteří pro

ni připravili nádherný narozeninový dárek, který mohly zhlédnout všechny děti DRS.

pribeh veverky_barci_a_mysky_klarky_1   pribeh veverky_barci_a_mysky_klarky_2
pribeh veverky_barci_a_mysky_klarky_3

pribeh veverky_barci_a_mysky_klarky_4

 

pribeh veverky_barci_a_mysky_klarky_5

pribeh veverky_barci_a_mysky_klarky_6

 

pribeh veverky_barci_a_mysky_klarky_7

 


 

 

KARNEVAL

Ve čtvrtek 18.2.2016 byl velký bál, děti měly karneval. Jejich milé maminky oblékly jim kostýmky. Byla to krása napohled, pohádky zde byly hned!

Přišla víla Zvonilka, kouzelnou rolničkou zazvonila

a všechny barevné Lentilky do kolečka postavila.

Zahlédli jsme další Víly, které nám s úsměvem dávaly síly.

Čarodějka svou hůlkou zamávala a dětské písničky nám vykouzlila.

Také Kovboj přijel na koni, na hlavě klobouk měl,

žlutého Pokémona však cestou míjel.

A my všichni řvali: „Hej, hej, hej!“, máme maškarní rej.

lenti1  lenti2
lenti3    lenti6
lenti4 lenti5
lenti8

lenti7


 

Benefiční koncert skupiny NAKED FLOOR.

 

 

Již několik let pořádají tito milí hudebníci  Naked Floor benefiční koncerty pro naši školu, a tím nám pomáhají s nákupem nejrůznějších potřebných věcí, pomůcek, hraček pro naše děti. Tentokrát jsme spojili výtěžky ze dvou posledních koncertů a koupili jsme tablety Lenovo.

Oba se budou využívat ve výuce a v logopedii na prvním stupni.

Upřímné a veliké díky patří klukům z kapely a všem štědrým fanouškům, kteří na benefici přišli a přispěli.


tab2   tab1

 


 

 

BRUSLENÍ NA SAREZE

Protože počasí, které panuje venku, nemá se zimou nic společného a protože lyžování jsme v letošním školním roce ještě neokusili, rozhodli jsme se alespoň pro bruslení.

Navštívili jsme ve velkém množství zimní stadion Sareza v Porubě. Led byl perfektní, hokejky a přilby jsme si donesli svoje a kdo neměl brusle, ten si půjčil. Každý jezdil jak uměl, někdo sám, někdo se přidržoval mantinelu, děti na vozíčku smykovali a točili piruety s asistenty. Bojovníci hráli se zanícením hokej. Kdo nepadal, jezdil pod své možnosti... ale i tak se nikomu nic nestalo. A protože se nám akce líbila, budeme se těšit zase příště! :-)
img 0411   img 0502
img 0532 img 0562
 

 


 

 

Školení MS Excel pro začátečníky

datum, čas konání akce: 3.2.2016 od 14:00 hod do 17:00 hod.

učebna: ZŠ a MŠ Ostrava-Poruba, Ukrajinská 19,p.o.

Dne 3.2.2016 se na naší škole uskutečnilo školení „MS Excel pro začátečníky“ určené všem pedagogům, kteří učí naše handicapované žáky Informatiku. Toto školení proběhlo pod záštitou KVIC Nový Jičín. Jednalo se o seznamovací blok, v němž se účastníci dozvěděli základní informace o tabulkovém procesoru, určeném převážně pro zpracování číselných dat. Program je určen pro organizaci a správu dat v přehledných tabulkách a v tomto výukovém bloku byli účastníci seznámeni s pojmy, jako je buňka, sešit, list, oblast, ale i sloupec, řádek a obecně orientace v souřadnicovém systému. Dále byla s účastníky prakticky ozkoušena fiktivní databáze (stát – hlavní město – rozloha- počet obyvatel), ohraničení tabulky. Poté byly státy seřazeny dle abecedy a byl sestrojen sloupcový graf (stát – počet obyvatel). Dále byli účastníci obecně seznámeni s portálem education.microsoft.com, který poskytuje celou řadu zajímavých materiálů a který si mají účastníci vyzkoušet doma. V budově školy se totiž vyskytly menší problémy se sítí. Pedagogové přivítali možnost dalšího vzdělávání v oblasti informačních technologií.

skoleni1     skoleni4
skoleni5   skoleni2

 


 

 

Cirkus v Divadle loutek Ostrava

 

 

Představení Cirkus  Občanského sdružení Bílá holubice v Divadle loutek bylo humorné, bláznivé, poučné a emotivní. Ukázali nám, co všechno musí člověk podstoupit, aby překonal překážky, které před něj staví svět i on sám. Okouzlili nás estrádou zručnosti, akrobacie a ironického humoru.

 

bh1 1   bh1 3
bh1 4 bh1 5

 


 

 

Výchovný koncert - Smartphonie

Dne 26. 1. 2016 jsem se společně se svou třídou 8. A, 7. A a 9. třídou zúčastnila výchovného koncertu, který se konal v Kulturním domě Ostrava. Účinkovala tam Janáčkova filharmonie Ostrava. Trvalo to asi dvě hodiny. V první polovině nám představili jednotlivé hudební nástroje, poslouchali jsme vybranou hudbu a v té druhé části jsme mohli o hudbě hlasovat prostřednictvím svých mobilních telefonů. Z počátku se mi hlasovat nedařilo, ale potom jsem přišla záhadě na kloub. Celým koncertem nás provázel mladý moderátor, který se mi zdál docela legrační. Nejvíc jsme se zasmáli na konci koncertu, když se ujal dirigentství a zlomil dirigentovi hůlku. Koncert se mi celkově líbil, hudebníci byli sehraní a každý nástroj zněl krásně. Bylo tam opravdu hodně dětí z různých škol. A i když jsme na konci koncertu hlasovali, že nikdo zpívat nebude, mohli jsme si poslechnout operní árie zpěváka a hezké zpěvačky. Mně osobně opera moc nebere, ale i tak si myslím, že to bylo moc hezké vystoupení. Říkám si, že mám docela velký kulturní zážitek a je možné, že už nikdy nic podobného nezažiji, takže jsem ráda, že jsem to mohla vidět. Po koncertu jsme šli s mou třídou do obchodního centra Nová Karolina. Tam jsme si dali skvělý oběd. Celá akce se mi líbila, protože mám ráda hudbu. Příště bych si přála, abychom se zúčastnili koncertu s moderní hudbou. Poděkování patří paní učitelce Soni Fronckeové, která nám tuto akci zprostředkovala.
Karolína Janová, 8. A

img 0272   img 0278 
 img 0280

 


 

 

19. MALÉ VÁNOČNÍ RADOSTI

Naše vánoční besídka 2015
Dne 17. 12. 2015 se uskutečnila v naší škole moderně pojata vánoční besídka. Na začátku jsme všichni zpívali 4 koledy a 3 spolužáci přednášeli básně, které si sami napsali. Ráda jsem si zazpívala koledy, také básně se mi líbily, hlavně veselá báseň od Romana Fliegra. Pak jsme mohli se svými rodiči navštívit některou z vánočních dílen a vyrobit si svícen, prostírání, nakreslit obrázek nebo ozdobit cukroví. Většina dětí a rodičů si zakoupila nějaké občerstvení, třeba jednohubky, slané záviny, buchty, cukroví, dětský punč, kávu, čaj, minerálku atd. V 17:00 hod. byla diskotéka, kterou uváděl pan asistent Tomáš, který také nádherně zpíval moderní písně a úžasně tančil. Všechny přítomné velmi pobavil. Vánoční atmosféra na naší besídce byla úžasná a těším se na příští rok.
Nikol Cmorjaková, Alexandr Burdík, 6. A

19mvr1   19mvr2

19mvr3

 

19mvr4
19mvr5 19mvr6

 


 

 



 

 

Šikana – beseda s Policií ČR

 

Ve středu 13.1. jsme měli ve škole návštěvu. Přišla k nám Policie České republiky – pán a paní, kteří nám vysvětlovali, jak může být šikana vážná. Bavili jsme se o tom, jak se šikana projevuje a jak se proti ní bránit, jak můžu někomu pomoct. Dozvěděli jsme se, že když nenahlásíme šikanu (rodičům ani učitelům), může šikana skončit klidně až sebevraždou. Bavili jsme se o tom, jak poznat násilníka, oběť, spolupracující dav. Jako pomůcku jsme dostali návodný pracovní list. Přečetli nám příběh o šikaně a taky nám vypravovali nejrůznější příběhy šikany, se kterými se setkali. Když se nás zeptali, jestli jsme se někdy stali obětí šikany, někteří spolužáci se přihlásili. Beseda se mi líbila.

 

Radek Škrabola, Martin Sobotka, 7.B

 

img 9901   img 9902

 

Dne 13. ledna jsme měli ve škole besedu s Policií České republiky na téma Šikana. I přesto, že o šikaně toho vím hodně, dozvěděla jsem se hodně nových věcí. Nejvíc mě překvapilo, že i když mi ještě není 15 let, můžu být na policii vyslýchaná a taky to, že šikana se může objevovat i mezi dospělými. Když se nás zeptali, kdo se už setkal se šikanou, přihlásilo se celkem hodně spolužáků a to mě zarazilo. Vyprávěli nám různé příběhy o šikaně, se kterými se na různých školách setkali a i o holčičí šikaně, kdy se mezi sebou šikanovaly jen holky. Beseda se mi líbila, příště bych chtěla besedu o kyberšikaně.

 

Vendula Štěrbová, 7.A



 

Návštěva Třebovického Betléma

Sešel se rok s rokem a Dětský rehabilitační stacionář v Ostravě- Porubě se již tradičně dne 7.1. 2016 vydal do třebovického kostela, aby si děti mohly prohlédnout Betlém.

Děti do kostela doprovodil nejen personál, ale také někteří rodiče. Nejmladšímu návštěvníkovi nebyl ještě ani měsíc. František byl v tu chvíli zázrakem zrození, i křehkosti.

 V kostele se nám opět dostalo vlídného přijetí. Děti si se zájmem poslechly příběh o narozeném děťátku v městě Betlémě. Povídání příběhu bylo zpestřeno  černým šátkem( symbol tmy v srdcích) a na něm třpytivé  kamínky (lidé, kteří zářili štěstím),i  modrým šátkem( symbol naděje-Panna Maria). Během chviličky  byla před dětmi celá Svatá rodina, jako v Betlémě,  i s hořící svíci.

Dary, které dostal Ježíšek od Tří králů nám pan farář donesl ukázat, aby si je děti mohly zblízka prohlédnout, nebo k nim přivonět  (kadidlo, mrha, zlato ). Zpívali jsme společně koledy i  vánoční písně, děti hrály na Orffovy nástroje a pan farář na Bongo. Na závěr všichni dostali od pana faráře požehnání a DRS dárek s podpisem v podobě textu. Myslím ,že nejen děti, ale i dospělí odcházeli s pocitem klidu a Světla v duši , které je symbolem nejen o Vánocích.

 

S pozdravem Dětský rehabilitační stacionář , Ostrava- Poruba

 

Kdybych se nesetkal s dítětem,

nevěděl bych co je křehkost…

Kdybych se nesetkal s mámou,

 nepoznal bych, co je něha…

Kdybych se nesetkal s tátou,

netušil bych, co znamená bezpečí…

Kdybych se nesetkal se Světlem,

nevěděl bych, jak do světa zářit…

Kdyby se Bůh nestal člověkem,

netušil bych, jak vzácné je lidství…

To nám připomíná Ten, jež se rodí právě o Vánocích.

Přeji Vám zakusit důležitost každého života.

P. Lukáš Engelmann

betlm   betlm 1

betlm 2

 

betlm 3
betlm 4 betlm 5


 

 

PŘÁNÍ K VÁNOCŮM A DO NOVÉHO ROKU 2016

                            pf2016

 


 

 

Spolupráce s ostravskou galerií výtvarného umění

Naše škola se v tomto školním roce zapojila do projektu EU, který realizovala Galerie výtvarného umění Ostrava. Akce „Terapie loutkou“ se zúčastnila celá 4. třída pod vedením paní učitelky Mgr. Renáty Soukupové. Akce „Kolíbalky“ pro starší se zúčastnili žáci 2. stupně, a to 8. A, 7. B, Roman Flieger z 8. B a Michal Rypel z 9. třídy pod vedením paní učitelky MgA. Markéty Hermanové a Mgr. Aleny Kanclířové. Žáci si nejen prohloubili své estetické vnímání, ale svou kreativně-tvůrčí činností vytvořili umělecká dílka nemalé hodnoty. Jejich obrazy můžete zhlédnout na výstavě v Domě umění. Poděkování patří především paní Marcele Pelikánové, která oslovila ke spolupráci naší školu. Celý projekt byl ukončen a předveden 10. 12. 2015 na vernisáži, konané u příležitosti „Umělec roku Moravskoslezského kraje“, které se také zúčastnil hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák a další významní představitelé našeho kraje. Všichni jsme si to v Domě umění moc užili, máme spoustu uměleckých zážitků, ale i kulinářských. Doufáme, že spolupráce s ostravskou galerií bude pokračovat i v novém roce 2016.
Žáci z novinářského kroužku
a-006   a-018
 Návštěva Domu umění v Ostravě
Dne 24. 11. 2015 se naše třída spolu se 7. B, Romanem F. a vynikajícím malířem  s Michalem R. vydala do galerie, která se nachází v Domě umění v centru Ostravy. Bylo to super, jeli jsme tam tramvají, kde jsme se s Michalem hodně pobavili. V galerii jsme se dívali na různé obrazy a moderní sochy od malíře a sochaře Stanislava Kolíbala, hledali jsme v nich smysl. Později jsme si mohli udělat své mistrovské dílo. Já jsem vyryl do připravené destičky z hlíny čaj nebo kávu, odborně se tomu říká zátiší. Kamarádka Míša nakreslila podmořský svět, Radim zase pyramidy. Každý si vytvořil moderní obraz dle své fantazie. Moc se těším, až se půjdeme znovu podívat na naše obrazy. Vernisáž se koná v Domě umění 10. 12. 2015.
Tomáš Jedelský, 8. A
25-11animace-003   25-11animace-013

 

VÁNOČNÍ TESCO

Adventní čas jsme si zpříjemnili v pátek 11.12.2015 návštěvou obchodního domu TESCO, které nás pozvalo k ozdobení vánočního stromečku. Děti svou papírovou ozdobu - „Přání pro Ježíška“ namalovaly, a až ji zavěsily na stromeček, byly obdarovány vánočním dárečkem.

vnon tesco_1  

vnon tesco_4
vnon tesco_8 vnon tesco_2

 


 

 

VÁNOČNÍ PERNÍČKY

Vůně vánočního cukroví se linula DRS dne 9.12.2015.

Napekly děti slaďounké perníčky,

že ani nestačily proutěné košíky.

A než je upekly, válečkem je válely,

tvořítky vykrajovaly a máslem mazaly,

aby nám k Vánocům ještě víc chutnaly.

peen pernk   peen pernk_1

 

                                                          peen pernk_2


 

MIKULÁŠ

V pátek 4.12.2015 přišel zas, z OSTRAVARU – Mikuláš.

Anděl a čert přišli s ním, zjistit, jestli nezlobím.

Čertík řinčel řetězem, Anděl náruč dárků měl,

za dvě krásné písničky, rozdávali balíčky.

Pro každého měli dost, odměnili děti i personál

a udělali nám všem radost.

mikul 1   mikul 2

 

                           mikul 3


 

Výlet na Emu         

Sportovní kroužek není jen fotbal nebo florbal, jak by si člověk mohl myslet, ale je to i turistika a objevování nových míst. Proto jsme se 6.12.s naší partou vydali na kopec, co má sice jen 315 m.n.m., ale rozhodně je z něj na Ostravu nejlepší výhled a konečný výstup na vrcholek není jen tak. Je to Ema, známá halda, která nabízí malý turistický výlet přímo v Ostravě. Společně s Tomem, Kamčou, Denčou, Martinem, Honzou a Bětuškou jsme vyrazili v neděli ráno směr Slezská Ostrava. Náš výlet jsme spojili také s výukou jak pracovat s GPS a tak jsme si cestu na vrchol našli pomocí zadaných souřadnic. Na vršku Emy nás čekal krásný výhled, i když bylo trochu zamračeno, ale chuť jsme si spravili nálezem pokladu, který byl ukrytý až na úplném konci naší cesty. A protože všichni účastníci výletu nelenošili, poctivě šlapali a všechno zvládli, nezbylo než se odměnit v Babiččině cukrárně přímo v centru Ostravy. Ať žije ostravská turistika !!!

img 1290   img 1295


 

 

 

VÁNOČNÍ DÍLNA


                                            image

 


 

 
Advent plný andělů 2015
Dne 3. prosince 2015 se konal již 10. ročník benefiční akce Advent plný andělů, který se konal v multifunkční aule Gong. Celou akci provázela již úžasná vánoční atmosféra. Byly tam různé stánky, kde se prodávalo občerstvení a vlastnoruční práce. Také tam vystupovali v kulturním programu zástupci různých neziskových organizací, takže se zpívalo, tančilo, recitovalo, prostě báječný program. Vystupovali jsme i my za reprezentaci naší školy, tedy konkrétně já, Lukáš Tomka a Roman Flieger.  Bylo taky rozsvícení vánočního stromu a zpívaly se koledy, vypadalo to moc hezky! Tento ročník moderovali Aleš Juchelka a Míša Doubravová. Celá akce se mi líbila a těším se na další!
Denisa Vinárková, 7. A
img 8845   img 8853
img 8861

 

 

Projektový den "Informatika hravě"

Dne 3.12.2015 proběhl projektový den nazvaný "Informatika hravě".

Cílem projektu bylo:

1/ seznámení žáků, učitelů s projektem IN-GENERATION a jeho výukovými materiály na webu, hodinové výukové bloky připravené Mgr. Danielem Janatou, senior project managerem ELAI Praha

2/ seznámení s pojmem NETIKETA (složeno ze slov net-síť, etiketa-vhodné chování), neboli jak se správně, slušně a zodpovědně chovat na síti a praktické cvičení žáků

3/ seznámení s pojmem KLÍČOVÁ SLOVA A JEJICH VYHLEDÁVÁNÍ a praktické cvičení žáků

4/ seznámení s pojmem DIGITÁLNÍ SVĚT (digitální zařízení, které pomáhá člověku při práci a jeho správné použití), praktické cvičení žáků, sestavení myšlenkové mapy

5/ seznámení s pojmem POČÍTAČOVÁ SESTAVA pomocí prezentace a následné vyplnění pracovního listu

6 seznámení se ZÁKLADNÍMI POJMY VE VÝPOČETNÍ TECHNICE pomocí prezentace a následné vyplnění pracovního listu

7/ seznámení s pojmem VYUŽITÍ POČÍTAČŮ pomocí prezentace a následné vyplnění pracovního listu

8/ pořízení a upravení fotografií jednotlivců či tříd

9/ všechny zjištěné informace a postřehy prezentovat na výkrese formátu A2.

Projektový den se líbil všem žákům. Aktivně se zapojili do přípravné fáze vyhledávání informací i do průběhu projektového dne. 

p1010003   p1010008
p1010013 p1010018

 

 

 

Projektový den „Zajímavé místo/objekt v našem kraji“

Dne 26. 11. 2015 proběhl na druhém stupni naší školy projektový den na téma Zajímavé místo/objekt v našem kraji. Žáci si v rámci tříd vybrali v přípravné fázi zajímavé místo Moravskoslezského kraje. Cílem projektového dne bylo seznámit žáky s danými místy z pohledu zeměpisného a historického, zjistit zajímavosti, perličky i význam místa pro jednotlivce i společnost. Žáci zjišťovali, zda se dané místo stalo inspirací pro písně, básně, pohádky či obraz. Zaměřili se také na to, jakým způsobem můžeme dané místo využít. Zda nám bude sloužit k odpočinku, k poznávání, ke kulturnímu nebo sportovnímu využití. Smyslem tohoto dne bylo dát každému z nás typ na výlet po zajímavých místech našeho kraje. 

 

img 8541   img 8568
img 8583

img 8589

 


 

S dětmi za kulturou II.

Ve středu 25.11.2015 jsme s dětmi jeli do Divadla loutek v Ostravě, kde nás uvítali loutkoherci z alternativní scény. Zahráli nám nádhernou pohádku O Velikém, Maličkém a Sluníčku. Do pohádkového příběhu vtáhli všechny naše malé diváky prostřednictvím svých loutek a rekvizit. Byl to pro nás nejen zážitkový, ale také prožitkový den.

o velikem_malickem_a_slunicku_1   o velikem_malickem_a_slunicku_2

o velikem_malickem_a_slunicku_3

 

o velikem_malickem_a_slunicku_4
o velikem_malickem_a_slunicku_7 o velikem_malickem_a_slunicku_8

 


 

 

S dětmi za kulturou

V úterý 24.11.2015 nás navštívil v DRS divadelní soubor DuoŠamšula s pohádkovým představením „Červená Karkulka“. Děti tento příběh sledovaly s nadšením, a také se aktivně zapojovaly do děje pohádky.

cervena karkulka_2

cervena karkulka_3

 

cervena karkulka_4   cervena karkulka_1

 


 

 

Setkání fotokroužku - "STRUKTURA"

V pondělí  9. listopadu proběhlo první setkání fotokroužku v letošním školním roce. Fotokroužek se uskutečnil ve škole a na školní zahradě. Téma našeho setkání bylo „STRUKTURA“. Žáci se věnovali nejen fotografování, ale vyzkoušeli si i techniku frotáže. Hotové frotáže propojili s fotografiemi nalezených struktur. Svými díly vyzdobili prostor pod školním schodištěm. I přes nepříliš vydařené počasí pracovaly děti s velkým zápalem a vytvořily opravdu povedené práce.

fotokrouzek1   fotokrouzek2
fotokrouzek5

fotokrouzek6

fotokrouzek3 fotokrouzek4


 

Strana 9 z 12

«ZačátekPředchozí12345678910DalšíKonec»

SCHRÁNKA DŮVĚRY

FACEBOOK

Copyright © 2011 Základní škola a Mateřská škola, Všechna práva vyhrazena.