Akce školy

SPANÍ VE ŠKOLE S DRAMATICKÝM KROUŽKEM 

Dne 9. 11. se opět uskutečnilo spaní ve škole s paní Markétkou Hermanovou, Ivetkou Jančovou a s hostem paní Dášou Nyklovou. Na začátku na nás čekalo občerstvení a bylo moc dobré!!! Přišli k nám také opět bývalí žáci naší školy: Dominik Horňák, Karča Havlasová, Honza Miksa, Terka Juchelková a Saša Velartová. Já, Natka, Kamča a Terka jsme se rozhodly, že zahrajeme scénku pro paní Dášu, a moc se jí líbila!!! Pak jsme se šli dívat na film, poté jsme se ještě šli projít po chodbě a ukázali jsme bývalým deváťákům, jak naše nová škola vypadá. Nakonec bývalí žáci odešli domů a my jsme se začali chystat na nocování. Bylo to moc fajn, pobavili jsme se a zavzpomínali na minulý rok. Zažili jsme spoustu legrace. Přespávání se vydařilo a už se zase těším na další společnou akci. 
Denisa Vinárková, 7. A

spani1   spani4
spani3

spani2

 


 

 

Srdečně Vás zveme na akci...

advent2015

 


 

 

DLABÁNÍ DÝNÍ V DRS

Dne 26.10.2015 jsme se věnovali s dětmi dlabání dýní a takto to dopadlo......

img 0790 img 0798
img 0872 img 0792
img 0877 img 0833
img 0780 img 0827


 

HALLOWEEN 2015

Halloween u nás ve škole
Dne 27. 10. 2015 se konal projektový den na téma: „Halloween“, protože se dětem líbí tato nová tradice. Všechny třídy plnily různé úkoly, četli jsme si o Halloweenu v evropských zemích a v Americe, vyplňovali úkoly v anglickém jazyce, vyráběli jsme loutky, hráli loutkové divadlo s halloweenským námětem, vydlabáli jsme dýně. Projektový den vyvrcholil průvodem masek v okolí školy. Paní učitelka Alenka byla ta nejstrašidelnější. Nakonec jsme se sešli u ohně na školní zahradě, tam jsme zapálili oheň, zazpívali jsme si písně, některé děti recitovaly básně, já jsem také četl svou strašidelnou báseň. Tento projektový den se mi velmi líbil, hodně jsem si to užil. Těším se na příští rok, doufám, že zase bude průvod masek.


Lukáš Tomka, 8. A


Popletený průvod
Na Halloween byl popletený průvod
Zombiekton se držel s krtohlavem
Mikrožrout se bavil s bolohlavem
Lichožrout na rumbakoule hrál
A na piano a flétnu
Na tlampač, bubny, činely
Taky hrál i krtek král
Každý se ho bál

A byl to podařený průvod
Jedyfredy a dinosmrt
Byli celí vystrašení
Když na ně padal hrochopruh.


Lukáš Tomka, 8. A

hall1   hall2
hall3 hall4


 

Byli jsme ve filharmonii

V říjnu 2015 jsme navštívili Janáčkovu filharmonii Ostrava.

Moc se nám ten koncert líbil. Dojeli jsme tramvají na Krajský úřad Ostrava. Měli jsme žluté balónky a bouchali jsme paličkami o koberec

a hráli jsme písničku Holka modrooká. Trošičku jsme i relaxovali na koberci.  Jedna skupina hrála a druhá skupina ležela. Potom se skupiny vyměnily. Vzali jsme si židle a sedli jsme si naproti sobě a jedna část dirigovala a druhá část hrála. Potom jsme se vyměnili.  Nejvíce nás potěšily balónky. Moc jsme si to užili, bylo to fajn. Těšíme se na další návštěvu.

                                                                       žáci    8.B  třídy

dscf5540   img 7250

 


 

 

SOUTĚŽ "Co víš o EU?"

Minulý týden se žáci naší školy zúčastnili mezinárodní zeměpisné soutěže "Co víš o EU", která se konala v rámci Evropských dnů handicapu. Kromě škol z České republiky zde měli své zástupce i školy ze Slovenska a Polska. 
Vědomostní část, která se týkala významných osobností České, Slovenské a Polské republiky, jsme splnili bez problémů. Výtvarná část prověřila neše improvizační schopnosti. Z předem připravených materiálů jsme měli vytvořit pohádkovou postavu. Ta nám dala pořádně zabrat! Náš výtvor byl velmi povedený Vodník Česílko, kterého jsme tvořili více než hodinu a potom jsme nedočkavě čekli na slavnostní vyhlášení výsledků. Doufali jsme v medailové umístění. To se nám bohužel nepovedlo. Nicméně bojovali jsme odhodlaně a krásné ceny nám byly odměnou. Na stupně vítězů se budeme snažit dostat zase příští rok. :-)

fg1   fotografie1280
fotografie1282 fotografie1283

 


 

 

HandiCamp - setkání lezců 2015

Letošní IX. ročník horolezecké akce HandiCamp, především pod taktovou firmy Singing Rock a za spolupráce Střediska Teiresiás Masarykovy univerzity, proběhl o víkendu 2. – 4. října 2015. Sice již v pokročilé roční době, ale nakonec s přívětivým počasím. Nejen že ruce na skále nezábly, ale nebylo ani mokro. Po letech se akce vrátila na osvědčenou lokalitu na Vysočinu, na Drátník a Čtyři palice. Tedy tam, kde si zalezou nejen začátečníci, ale i ti pokročilejší, hlavně ale ti, kterým handicap nalajnoval pro život i lezení úplně jiné možnosti.

Začíná se v sobotu na Drátníku, poryvy větru nás už ráno prohání po statku, kde jsme spali a chvíli nás přesvědčuje, že termosky s čajem budou na celý den nutností. Ale slunce se nakonec vytahuje a skály ukazují svoji krásu. Vše běží jako po drátku, kluci natáhnou cesty, zbuduje se lanovka mezi Sokolem a Orlem, každý zkouší, na co si troufá za podpory svých „koučů.“ Okolní les nabízí s podzimním listím místo na odpočinek mezi výkony.) Natažená lana jsou k dispozici i ostatním příchozím lezcům, čehož řada z nich využívá. Večer uzavíráme den společným posezením spojeným s promítáním fotek a vyprávěním o výstupu na Kilimandžáro, u čehož někteří už i usínají. Bodejť, vždyť na flákání nebyl čas. 

V neděli ráno je mlhavo, ale zase tepleji, rychle se balíme a po snídani vyrážíme na Čtyři palice. Program je podobný jako v sobotu, natažené cesty k dispozici, ti co nechtějí můžou hupsnout na slacline, odpočívají nebo třeba řeší s horským vůdcem Tondou Volkem, co je to technické lezení a jak se dělí, nebo si zkoušejí uzlovat, jistit atd.

Protože nás čeká cesta dlouhá, končíme kolem 13 hodiny a vyrážíme směrem oběd a Ostrava. Dojmů je spousta, limity zbourány, pohledy ze skal vryté do hlavy. No řekněte, kde se člověk může cítit více sám sebou než tam, kde vás všichni berou jaký jste bez jediného „ale?“

spolecna   dsc 8968
img 9350

img 9515

img 9358

dsc 8908

img 9530

 

Projektový den k Mezinárodnímu dni za vymýcení chudoby a sbírka potravin.

 

5. 10. 2015 proběhl projektový den, který objasnil dětem vhodnou a přiměřenou formou pojem chudoba, nouze, pomoc potřebným …

Výstupem projetu byla sbírka trvanlivých potravin na naší škole pro Potravinovou banku v Ostravě. Ta tyto potraviny předává rodičům s dětmi žijících v azylových domech, lidem v nouzi apod.

Upřímně děkujeme všem rodičům a zaměstnancům naší školy, kteří se do sbírky zapojili a darovali velké množství potravin.

 

sp 1   sp 2
sp 4 sp 3

 


 

 

Náš první školní výlet

Žáci z novinářského, hudebního a výtvarného kroužku se zúčastnili výletu do Prahy a na Karlštejn ve dnech 16. – 18. září 2015. Prohlédli si Vyšehrad, Pražský hrad, byli okouzleni procházkou noční Prahou. Ovšem nejúžasnějším zážitkem se stala jízda v kočáru na hrad Karlštejn a jeho prohlídka. Všichni si připadali jako novodobí králové a královny.
        Žáci z novinářského kroužku

názor na akci:

Dne 16. 9. - 18. 9. 2015 jsme jeli z novinářského kroužku do Prahy, do našeho hlavního města. Sraz byl jako vždy na nádraží Ostrava - Svinov. Cestovali jsme vlakem RegioJet. Po příjezdu do Prahy jsme šli do metra, protože ubytovna byla hrozně moc daleko od nádraží. Jel jsem poprvé metrem, bylo to úžasné, připadal jsem si jako ve vesmírném městečku. Poté, co jsme se ubytovali, šli jsme se projít, opět jsme jeli metrem, prohlédli jsme si Vyšehrad, kde jsme šli také k rotundě, prohlídli jsme si zbývající hradby, brány, rotundy a památky. Večer jsme viděli večerní Prahu. Posléze jsme se stavili do MacDonaldu na večeři. První den  se mi líbil. A další den jsme se vydali na KARLŠTEJN, jeden z nejhezčích a nejznámějších českých hradů. Nádherná byla cesta v kočáru. Poslední den jsme šli na Pražský hrad, kde jsme viděli hradní stráž, jak se vyměňují, byl to opravdu zážitek.  V pátek už jsme se sbalili a šli na nástupiště. Zpátky domů jsme opět jeli RegioJetem, příjezd do Ostravy byl o půl osmé večer. Těším se na další výlet.
         Radim Vašek, 8. A

hrad1 

karltejn


 

RADOSTNÝ ZAČÁTEK NOVÉHO ŠKOLNÍHO ROKU

Žáci Základní školy a Mateřské školy, Ostrava – Poruba,  Ukrajinská 19, p.o. získali k užívání auto Renault Master, a to v rámci projektu „ Sociální automobil“, jenž mohl být realizován díky mnoha firmám, které na tento projekt přispěly zakoupením reklamní plochy. Slavnostní předání vozu se uskutečnilo v prostorách restaurace Varna v Mariánských Horách. 15.9. 2015. Této významné akce se zúčastnili zástupci státních institucí, regionální televize, sponzorských firem, žáci, jejich rodiče, pedagogové a vedení ZŠ a MŠ, Ostrava – Poruba, Ukrajinská 19, p.o. Projekt „Sociální automobil“ zrealizovala společnost Kompakt spol.s r.o., poděkování patří především jejímu řediteli oblastní pobočky panu Břetislavu Božoňovi, který byl hlavním iniciátorem akce. Žáci se zdravotním postižením, především imobilní, se tak mohou účastnit různých akcí pořádaných školou, hlavně školních výletů a rehabilitačních pobytů, mají velkou radost, že mohou poznávat nejen krásy naší vlasti, ale že si vyjedou i do zahraničí.

Mgr. Alena Kanclířová

varna -veden   varna
varna -ci deniska-varna

 


 

 

PŘEDÁVÁNÍ NOVÉHO ŠKOLNÍHO AUTA

Dne 15. 9. 2015 proběhlo slavnostní  předání nového školního automobilu. Akce se konala v restauraci Varna. Žáci z naší školy si připravili různá vystoupení. Nejprve zazpívaly děti z prvního stupně, potom jsem přednesla báseň JÁ a moje kamarádka Karin Havlasová, nakonec nám zahrál Martin Havel na klavír. Paní ředitelka Mgr. Jana Heřmanová měla hezký proslov, kde poděkovala všem sponzorům. Celé slavnostní předávání jsme zakončili skvělým rautem, který pro nás připravili zaměstnanci restaurace Varna. Celá akce se mi moc líbila. A jsem opravdu ráda, že mohu tento vůz využívat nejen já, ale i moji kamarádi, kteří jsou méně pohybliví.

Denisa Vinárková, 7. A   

auto  

deniska-varna

auto2

Naše školní auto

Naše školní auto je moc super 

Silný motor rychlá kola

Dlouhou trať snadno zdolá

Auto na výlet nás poveze

Pan Petr nás odveze

Díváme se na cestu

A z okna vidíme nevěstu

Zamáváme jedem dál

Zastavíme opodál

Podíváme se na hrady zámky přírodu

A nebudeme mít žádnou nehodu

Pohodlí my v autě máme

Vždy na cestu do školy se zpátky vydáme

Deniska Vinárková, 7. A

 


 

 

Klaun Pepíno Prcek

přijel za námi do DRS dne 10.9.2015, aby společně s dětmi i školáky z MŠ a ZŠ Ukrajinská 19 zahájil nový školní rok.

Zažili jsme spoustu zábavy, legrace, soutěží.

Překvapením byla sladká cukrová vata, odměnou byly nafukovací balónky, které vytvaroval Pepíno Prcek do různých motivů, dle přání dětí.

Přejeme všem dětem, školákům i učitelům a rodičům úspěšný a pohodový školní rok 2015-16.

20150910 100315   20150910 100639
20150910 100140 20150910 103042


 

VÍTÁME VÁS V NOVÉM ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016

                                                    1sk

 


 

 

Rozloučení s předškoláky

Ve středu 24.6.2015 jsme slavnostně zakončili školní rok, kdy jsme se rozloučili s předškoláčky. Byli pasování na školáky a dostali nádherný knižní dárek. Měli jsme připravený raut a celé dopoledne jsme se bavili, hráli a tancovali.

1.1  

1.2

 

1.3

 

1.4
1.5


 

Výlet do Beskyd

V pondělí 22.6.2015, brzy ráno jsme jeli na výlet do Beskyd - Dětský letní park Bílá. Občanské sdružení Želvička sponzorovala vstup do parku pro všechny účastníky. Přivítali jsme se a nastínili plán celého dne. Děti se svými rodiči si vyzkoušeli téměř všechny atrakce, které tento park poskytuje. Skákali v nafukovacím hradu, na trampolíně v labyrintu, a také na vzduchové trampolíně. Vyzkoušeli si tubing na skluzavce a kolotoči Rotondo. Děti jezdily na šlapacích autech, hrály si v obřím pískovišti. Obětavý a vstřícný personál nám otevřel a zprovoznil, mimo provozní dobu, lanovou dráhu Zbojník. Čtyřsed ačková lanovka nás i naše vozíky a kočáry vyvezla na horu Zbojník, odkud jsme společně podnikli procházku zpět k hotelu Bauer a dětskému parku. Na vycházce jsme ještě navštívili oboru s divokou zvěří, a pak už naše kroky směřovaly do restaurace Horská jizba, kde jsme si pochutnali na výborném obědě. Milý personál hotelu nám také nabídl v případě nepříznivého počasí využití Wellness služby tohoto hotelu. Odpolední čas jsme vyplnili soutěžemi pro rodiče, kteří výzvu přijali a s nadšením závodili, a tím jsme tento nádherný den zakončili. Všem mnohokrát děkujeme.

2.1 

 

2.2
2.8 2.12


 

POHÁDKA "JAK PEJSEK S KOČIČKOU PEKLI DORT"

Ve čtvrtek 18.6.2015 k nám zavítalo divadlo Duo Šamšula, které nám na závěr školního roku zahrálo

pohádku.

Žil byl pejsek s kočičkou, světničku měli maličkou.

Co nevidět tu byl pátek a v ten den měl pejsek svátek.

Rozhodli se upéct dort, při pečení však byl všude čmoud.
Dali do něj vše, co našli, opepřili, osolili, do pece s ním pospíšili.
A když dort vytáhli ven, viděli, jak je spálen.

Dětem dali slib, že se naučí péct líp.

dou2   dou3
duo dou4

 


 

 

Vyhodnocení sběrové soutěže na 1. stupni.

 

evca5   evca6
evca7 evca8

 


 

 

Tak jako loni, tak i letos jsme se pustili do soutěže ve sběru papíru.
 Nasbírali jsme skoro 3 tuny, nejlepší  sběrači byli odměněni cenami.


evca9 evca10.png


 

Ukončení sběrové soutěže.

8.6. byl u školy přistaven kontejner na starý papír, který jsme objednali u společnosti ORC.

Děkuji všem dětem a rodičům za energii, s jakou se tentokrát do soutěže pustili.

Poděkování patří zvláště panu učiteli Sašovi a našim silným klukům z druhého stupně za pomoc při nakládání .

evca1   evca2
evca3 evca4


 



 

POZVÁNKA NA DEN ŘEMESEL

                          pozvanka remesla


 

VÝLET NA LIPKU

Ráno jsme se vydali na výlet pěšky do nedaleké vesnice Lhotka. Cestou jsme

pozorovali přírodu, chytali jsme bronz a čas jsme si krátili zpěvem.

Po příchodu na Lipku jsme si na zahradě udělali piknik a k obědu jsme

opékali špekáčky. Dětem se výlet mooooc líbil, tety byly hezky znaveny a

majitel hospůdky nám umožnil častější návštěvy.

dd5   dd6

dd7

 

dd8
dd9

 


 

 

DĚTSKÝ DEN

Den dětí jsme oslavili dne 11.6.2015 na zahradě ZŠ a MŠ Ukrajinská 19.

O pestrý, zábavný program se postarala agentura Lena+. Občanské sdružení Želvička

celou akci financovalo a připravilo občerstvení, TESCO obdarovalo děti balíčky a

hračkářství WIKY poskytlo dětem dárečky.

dd1   dd2
dd3 dd4

 

Výtvarná soutěž Opava 2015

Mezi výtvarné soutěže, kterých se žáci druhého stupně ve školním roce 2014/2015 zúčastnili, patří také soutěž, kterou každoročně pořádá Základní škola pro tělesně postižené, Opava, Dostojevského 12. Tentokrát byla soutěž vyhlášena s tématem Mistr Jan Hus. I přestože je toto téma pro zpracování velice obtížné, tři naši žáci byli v této soutěži oceněni.
V kategorii 4. až 6. ročníku skončila na 3. místě Natálie Gajová z 6.A.
V kategorii 7. až 9. ročníku skončila na 1. místě Tereza Juchelková z 9.B.
Cenu odborné poroty v kategorii 4. až 6. ročníku obdržela Nikol Cmorjaková z 5.A.
Všem výherkyním gratulujeme!
Na obrázku níže může vidět práci Terezy Juchelkové a Karolíny Janové ze 7. ročníku.

a1  a2



 

Výtvarná soutěž - Modrý motýlek 2015

Na 7. setkání handicapovaných dětí a mládeže z Ostravy a přehlídce jejich volnočasových aktivit byli oceněni za výtvarnou činnost dva žáci naší školy. Výtvarnou soutěž tak jako celý program setkání, které pořádá Modrý motýlek, provázelo téma "Čím budu". Po loňském úspěchu Anety Vnenčákové, se z krásných cen tentokrát radovala Deniska Vinárková z 6.A, která by chtěla pracovat ve zverimexu a Ráďa Škrabola z 6.B, který chce být uměleckým kovářem. Jejich obrázky můžeme vidět níže.

a3  a4



 

 

Svět techniky U6

Ve světě techniky nás to moc bavilo.

hhh1   hhh2

hhh3

 

hhh4
hhh5 hhh6

 


 

 

Exkurze v HZS

V úterý 19. května 2015 jsme navštívili hasičskou zbrojnici. Děti si prohlédly hasičská auta, vyzkoušely si stříkání z hadice, práci s hydraulickými kleštěmi, zacvičily si v posilovně. Dávaly dobrý pozor, vše je velmi zajímalo. Na hřišti si pak děti zahrály fotbal.

hasici   hasici2

hasici3

 

hasici4
hasici5 hasici6

 


 

 

Snídaně s Hitrádio Orion 26.5.2015

 "Něco cítíme, co to voní,
      za dveřmi nám někdo zvoní,
      je tam malý kamión,
      hurááá přijel za námi
      HIT rádio Orion.
 
     Velké díky HIT rádiu ORION
     dnes vydatnou snídani máme,
     k tomu jídlo a pití
     kafe z TASSIMO a KAUFLANDU si dáme."

orion   orion2
orion3



 

 

Dopravní hřiště 15.5.2015

 "Dopravní značky - už některé známe,
    rádi si o nich povídáme.
    Červená, žlutá, zelená,
    už vím, co to znamená.
    Zelená!...volnou cestu znamená."

 

hriste   hriste2
hriste3   hriste4

 

 

ROZLOUČENÍ S KULINÁŘEM

Dne 25.května proběhlo rozloučení s Kulinářem pro tento školní rok a zároveň oslava úspěchu našich mladých kuchtíků v soutěži Coolinaření s Albertem. Za odměnu jsme dětem servírovali pizzu od profesionálů..............

111  112 
113   114

115

 

116
117 118

 

VÝHRA V SOUTĚŽI

Naše škola se rozhodla zúčastnit soutěže "Zdravá pětka", vyhlášené společností Albert. Podmínky soutěže byly následující. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích: 1. - 3. třída, 4. - 6. třída a 7. - 9. třída a free coolers. Podmínky: studená kuchyně, cena do 100 Kč pro 4 osoby. 

Velice gratulujeme našim kuchtíkům, kteří vyhráli v kategorii FREE COOLERS  s vejci plněnými tuňákovou pomazánkou....

kulin



 

POKLADY ZEMĚ

Dne 10. dubna jsme se vypravili s dětmi, které jsou přihlášeny do fotografického kroužku, na výlet do Ostravy – Plesné. Do Plesné jsme se přiblížili linkovým autobusem. Zbytek cesty jsme došli pěšky. První naše kroky vedly do koňského výběhu. Fotografickým tématem byly totiž tento den ,,POKLADY ZEMĚ“. Toto téma vyhlásila jako každoroční výtvarnou a fotografickou soutěž ZŠ Ostrčilova. Děti byly proto velmi rády, že jim bylo umožněno nafotit si koně zblízka přímo v ohradě. Nezapomněli jsme se zastavit také v naší oblíbené kavárničce Kafrárně, kde jsme se občerstvili a připravili se na cestu pěšky do školy. Zvolili jsme příjemnou trasu lesem kolem potoka. Kromě různých přírodních zákoutí jsme viděli také kaluž plnou žabích vajíček. Vše jsme samozřejmě nafotografovali. Všichni účastníci výletu byli po návratu do školy sice unaveni, ale plni nových zážitků.

foto7   foto8
foto9 foto10


 

DŘEVĚNÉ RYBY

Na jaře 2015 jsme se ve výtvarném kroužku pustili do zpracování dřeva. Žáci, kteří navštěvují výtvarný kroužek, byli velmi nadšeni. Našim cílem bylo vytvořit rybky korálového útesu. Nejprve si žáci nakreslili rybu, kterou měli za úkol vyřezat z dřevěné desky. Po obroušení a osmirkování si rybku mohli dotvořit podle vlastní kreativity. Žáci si při výrobě rybek vzájemně pomáhali a vznikla tak příjemná tvůrčí atmosféra. Někteří rybky dozdobili látkami, krajkami, korálky a lesklými flitry. Jiní ji polepili ústřižky z papíru nebo mušličkami. Fantazii se meze nekladli. Práce se žákům dařila a výsledek, který můžete vidět na fotografiích níže, se velmi povedl. Hotové rybky budou tvořit dekoraci v naši nové škole v relaxační místnosti.

vk2   vk3
vk4

vk5


 

BUBNOVÁNÍ

Muzikoterapie a bubnování nás baví, hudbu máme rádi.

drs1   drs3
drs4 drs2


 

 

Divadelní představení Kocour Modroočko.

 

evca2   evca4

Modroočko pochází z oblíbené dětské knížky spisovatele a přírodovědce Josefa Koláře Z deníku kocoura Modroočka (1965). Na začátku je to roztomilé kotě, které si po vypuštění z mateřského pelíšku zvědavě a někdy trošku nemotorně osahává svět a hledá v něm své místo. Seznámí se se zkušenější Zelenoočkou, přátelským, ale poněkud sebestředným Zrzundou, protřelým a trochu nebezpečným Natrhouškem… postupně vyroste v dospělého kočíčího mládence, zamiluje se a stane se šťastným tatínkem. Modroočkovy příběhy v divadelní hře doprovázeny hudbou Marka Ebena baví už několikátou generaci a nás bavily také.

 

evca1  

evca3


 

KNIHA-A-JÁ-2015

V tomto roce jsme se poprvé rozhodli zúčastnit výtvarné soutěže s tématem „Kniha a JÁ“. Zpracování „knihy“ ve výtvarných dílkách bylo pro žáky trochu obtížné. I přesto ale vznikly na naší škole velmi povedené kresby a malby s danou tématikou. Na fotografiích můžeme vidět malbu pastelkami od Zuzany Rajnochové (9. ročník) a kresbu tužkou od Natálie Gajové (6. ročník).

m5   m6


 

Pohled do stejného a přece jiného světa 2015

Další výtvarnou soutěží, které se naši žáci již tradičně účastní, je soutěž s názvem "Pohled do jiného a přece stejného světa". Tato soutěž je určena pro děti s poruchami autistického spektra. Na fotografiích můžeme vidět malou ukázku obrázků od Zuzany Rajnochové, Lukáše Vávry, Denisa Alexy a Evy Michalové. Držíme všem zúčastněným palce!

m1   m2
m3 m4


 

Velikonoční radosti 2015

Od pondělí 30. března do středy 1. dubna proběhla na druhém stupni velikonoční výstavka našich žáků a pedagogů. Chodby naší školy dostaly příjemnou jarní atmosféru. Výstavka byla jako každý rok prodejní. K zakoupení zde byly nejen keramické dekorace, nádherné věnce a koše pletené z pedigu, malované kraslice, ale i spousta dalších velikonočních potěšení. Děkujeme všem, kteří se podíleli na přípravách výstavky a navodili tak příjemnou velikonoční atmosféru. Děkujeme také všem, kteří zakoupením výrobků přispěli na další provoz výtvarné dílny.

v1   v2
v3 v4

 

Coolinaření s ALBERTEM

Naše škola se rozhodla zúčastnit soutěže, vyhlášené společností Albert. Podmínky soutěže byly následující. Soutěžilo se ve třech kategoriích: 1. - 3. třída, 4. - 6. třída a 7. - 9. třída. Podmínky: studená kuchyně, cena do 100 Kč pro 4 osoby. 

Kategorie 1.-3.třída zvolila nazdobený toust s mrkvovou pomazánkou

Kategorie 4.-6.třída zvolila těstovinový salát, jehož recept naleznete zde:

Kategorie 7.-9.třída zvolila vejce plněná rybí pomazánkou, recept naleznete zde:

Jak se nám dařilo, posuďte sami…

 1. -_3._tda_foto1 

1. -_3._tda_foto4 

 

 4. -_6._tda_foto4  

 kopie -_p1290114

 

 7. -_9._tda_foto2  7. -_9._tda_foto3


 

Lyžařský kurz na Červenohorském sedle  18.-21.3.2015

byl skvělým zakončením lyžařské sezóny 2015. Slunce a dostatek sněhu na sjezdovkách nám přály po celé čtyři dny.  Nadšení lyžaři Filip, Honza, Lukáš, Ondra a snowboardista Míša absolvovali nejen výcvik na svahu, ale rovněž zdokonalování již osvojených dovedností. Skupina monoskiařů ve složení Terezka, Karinka, Matěj a David se zaměřila na výcvik carvingové techniky. Díky výborným sněhovým podmínkám zdolávali všechny výcvikové tratě v lyžařském areálu. Pochvalu zaslouží všichni účastníci kurzu, především za skvěle připravené zázemí, průběh výcviku, dobrou náladu a nadšení pro zimní sporty. Všichni se těšíme na novou lyžařskou sezónu 2016 J

img 8446   img 8443

p1090939

 

p1090892 1
img 8933 img 8829


 

Lyžování na Vaňči 10.3.2015 

 

kopie -_p1290114   p1290138kopie
p1290195kopie p1290198kopie


 

Velikonoční výstavka

vvvv    

vvv

Moc rádi jsme se pochlubili svými výrobky na Velikonoční výstavce konané 30.3. a 31.3. v prostorách naší školy.

Upřímně děkujeme rodičům za dobrovolné vstupné. Tento výtěžek 489.- Kč využijeme k nákupu materiálu pro další tvoření.

 

velikonoce4   velikonoce1

 


 

 

Hipoterapie v duhové Plesné

  1. Dělat hipoterapii, když vám slunce svítí do zad, je radost.
  2. Dělat hipoterapii v místě, kde jsou lidé, co mají rádi svoji práci, je radost na druhou.
  3. Dělat hipoterapii s dobře připravenými koňmi, kterým můžete takřka stoprocentně věřit, je radost na třetí.

Nám se povedlo takové místo najít. Jedná se o klub Duhová víla v Ostravě-Plesné, kde jsme začali jezdit od listopadu 2014.

Když budete hledat informace o hipoterapii, zjistíte, že je to jedna z rehabilitačních technik, která pomáhá dětem s různým postižením. Je však potřeba dodat, že pokud nechcete dítě jen vozit na koni, ale dělat to „pořádně“, pak potřebujete kvalitního koně, sehraného hipologa a dobrý terén. Toto všechno jsme našli v Duhové víle v Plesné. Paní Martina Holušová, která je majitelkou klubu, nám již od začátku vycházela vstříc a nabízela všechny možnosti svého zázemí, abychom mohli naplnit různá specifika našich žáků, které ve škole máme. Jako přidaný bonus je její ochota a energie, která se přenáší na děti i nás, když na hipoterapii přijedeme. Plesná nabízí také nádherné možnosti terénu, který zvyšuje nároky na práci dítěte, které sedí na hřbetu koně a navíc se dá spojit s dalšími tématy lesa a zvířat v něm. Využíváme také zpevněných komunikací, kde si děti zkoušejí koně vést a získávat tak zpětnou vazbu na své chování a učí se komunikovat s koněm trochu jiným způsobem.

Jak jsem uváděla výše, spojení věcí, které přinášejí výsledek na třetí, za který děkujeme Duhové víle, Martině i Plesné.)

A nesmím zapomenout na zázemí v kavárně Kafrárně hned vedle statku, kde se u kávy a dortu probírají všechny zážitky, které proběhly.

Děkujeme!!!

hip1 

 

hip2
hip3

hip4

 

hip5 hip6

 


 

 

Divadelní představení Liduščino divadlo.

 Dne 19.3. 2015 jsme my všichni z 1. stupně Ukrajinské školičky  v Ostravě -Porubě navštívili milé, jarní představení " VESELÉ VELIKONOCE"  v Nové Aule VŠB-TUO.

 LIDUŠČINO DIVADLO- nám  v pohádkovém pásmu představilo vznik velikonočních svátků,staročeské velikonoční zvyky, koledy a lidové písničky.

 Tímto divadlem jsme i my přívítali příchod jara a moc se nám to líbilo.!!!

 

divadlo3

divadlo4

 

divadlo1   divadlo2

 


 

Velikonoční řemesla v klubu Ámos.

 V pátek přestože bylo 13tého , jsme vyrazili tramvají na velikonoční řemesla do centra Ostravy. Celý klub Ámos byl velice pěkně vyzdoben vajíčky, květy, trávou a živými kuřátky. Ta se dětem líbila nejvíce. Děti si vyrobily květináčky, panenku z lýka, jarní kuřátko a malovaná  vajíčka voskem.

Moc se nám to líbilo.

opvk4   opvk
opvk2 opvk3

 


 

 

 

                   velikonoce


 

              pas


 

Jak se šesťáci vypořádali s úkolem vytvořit pracovní list na téma - objem

Třída 6.A prožila netradiční hodinu Fyziky, jejíž cílem bylo, aby se žáci vžili do role učitele a připravili pro své spolužáky testy na prozkoušení znalostí. A  jak se šesťáci vypořádali s úkolem vytvořit pracovní list na téma - objem? Posuďte sami......

KLIKNI NA ODKAZ:

                     Výsledky - jednotky objemu

Práce našich žáků naleznete také v sekci PRACOVNÍ LISTY, kategorii FYZIKA


 

 

Požární ochrana očima dětí - 2015

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska vyhlásilo soutěž s hasičskou tématikou Požární ochrana očima dětí pro rok 2015. Naše škola se tradičně zúčastnila výtvarné části soutěže. Mezi obrázky, které budou zastupovat naši školu, patří také práce žáků z 6.B. Reprezentovat nás bude kresba hasičského vozu progresemi od Martina Sobotky a malba fixami od Radka Škraboly, které můžeme vidět na obrázcích níže. V loňském ročníku soutěže získal velmi dobré umístění Lukáš Koukal, který vyhrál krajské kolo. Všem zúčastněným proto držíme palce a doufáme v podobné úspěchy!

hasici   hasici2


 

 

Valentýn v naší škole

V pátek 13. 2. 2015 se slavil v naší škole Valentýn. Žáci si mezi sebou vyměňovali valentýnky. Paní učitelka Katka Marečková byla zvolena Valentýnkou školy. Dostala dárek, korunu a lízátko, měla velkou radost. Valentýnem školy se stal Tomáš Jedelský ze sedmé třídy. Z naší třídy dostaly nejvíce valentýnek Katka a Sarah. Valentýnky rozdávala děvčata z 6. A, Vendula a Aneta, které byly převlečené za amory.
                                                                                                      Napsal kolektiv 6. B

valentyn   valentyn2


 

Koncert Pavla Nováka ml.

 Chovej se jako člověk.

Pravidla slušného chování zpracovaná v krásných dětských písničkách Pavla Nováka. Výchovný pořad velmi srozumitelnou formou seznamuje děti se základy slušného chování a vztahů mezi lidmi. Začíná se stolováním s praktickými ukázkami. Navazuje seznamování se s malou exkurzí do pravěku. Zpívá se o kouzelných slovíčkách "děkuji" a "prosím", hovoří se o vlídnosti. Pokud se chceme prát, tak pouze v ringu. Zazpívali jsme si  o tom, že odpadky na zem házet nebudeme. V písničce se dětí dozvěděly, že každá příležitost si žádá jiné oblečení.

pavel novak_2   pavel novak_1

 


 

 

Tvůrčí dílna v Centru volného času v Porubě.

V únorové tvůrčí dílně jsme si vyrobili veselé klauny. Všem se dílo povedlo .

tvurci dilna_1   tvurci dilna_2


 

Přehlídka dětské divadelní tvorby Arénka

 

Dne 23.1. a 24.1.se konal 19. ročník Přehlídky dětské divadelní tvorby Arénka. Arénka je nesoutěžní přehlídkou dětských souborů, zabývajících se především divadelní tvorbou, ale i jinými uměleckými aktivitami. Přehlídku již druhým rokem pořádá občanské sdružení Donum. Smyslem přehlídky je konfrontace různých stylů práce s dětským souborem, vytvoření příležitostí pro předávání zkušeností. Doprovodný program tvoří diskuze o shlédnutých představeních, metodice práce s dětmi a praktické workshopy, zabývající se dramatickou výchovou dramaterapií, pod vedením odborných lektorů.

dasa2   dasa4
dasa1 dasa3

 


 

Názory dětí

Arénka je dobrá příležitost k tomu, aby se děti, které rády vystupují, předvedly. Je určitě dobře, že nás na Arénce vystupuje tolik, můžeme si potom porovnat své zkušenosti. Bez dobrých diváků bychom to tak dobře nedali. KAWAII!!!

 


 

Chcete předvést talent svůj?

Vypravte se na Arénku.

Zakřičíme "Machu stůj",

poctíme herectvím svou maminku.

Divadelní prkna jsou nám k dispozici,

představení potřebná jsou přeci.

 


 

 

 

DĚTI, POZOR, ČERVENÁ!

V roce 2015 jsme se opět zúčastnili již XXXIII. ročníku výtvarné soutěže s  názvem ,,Děti, pozor, červená!“, tematicky zaměřené na bezpečnost v silničním provozu. Hlavním námětem v tomto roce bylo: Odrazky, blikačky, reflexní oblečení – zkrátka chci být v silničním provozu vidět. Na fotografiích jsou práce od Honzy Hůly a Natálie Gajové, které byly zaslány do soutěže, aby reprezentovaly naší školu. Všem zúčastněným držíme palce a o výsledcích soutěže budeme informovat na webových stránkách.

dp2   dp1 



 

 

Strana 10 z 12

«ZačátekPředchozí12345678910DalšíKonec»

SCHRÁNKA DŮVĚRY

FACEBOOK

Copyright © 2011 Základní škola a Mateřská škola, Všechna práva vyhrazena.