Akce školy

Laboratorní práce - látkové množství

Dne 11.12.2020 devátá třída v hodině chemie provedla laboratorní práci na téma látkové množství. A jak nám to šlo?

Jako vždy skvěle...:-)

lp1   lp2

 

MIKULÁŠ 2020

Dne 7.12.2020 se devátá třída postarala o netradiční oslavu Mikuláše, nadělování dárků dětem, které byly hodné a současně odnos zlobivců do pekla...:-) Vše za přísných koronavirových opatření....

 

9.a.1   9.a.2
                          9.a.3 9.a.4


 

PEČENÍ V DRS

Čas Vánoc, čas perníčků, aneb na Sluníčkách v DRS se již peče.

pernky 1   pernky 2   pernky 3 
pernky 4  pernky 5  pernky 6 

ODPOČINEK V HERNĚ 

Po náročném pečení trochu odpočinku na herně.

herna 1   herna 2
herna 3 herna 4

 

 

Návštěva z ÚMOB Ostrava- Poruba

Ve středu, 2. 12. 2020 k nám do Dětského rehabilitačního stacionáře zavítala návštěva z ÚMOB PORUBA. Zaměstnankyně sociálního odboru našim dětem přinesly nádherná ručně háčkovaná zvířátka. Dětem i zaměstnancům se tyto hračky velice líbily a udělaly všem velikou radost. Mockrát děkujeme za milou, předvánoční návštěvu. Oddělení Sluníček a Jahůdek.

zvtka   zvtka 1

 

Mikulášská nadílka na obou odděleních

V pátek navštívil DRS Mikuláš se svou výpravou. Děkujeme Želvičce, MNO Ostrava a mamince Škutové  za tašky a balíčky plné dobrot.

mikul 1   mikul 2
mikul 3   mikul 4

 


 

 

Oddělení Jahůdek si napeklo dýně

jdeme na to   pprava na peen

 

VÍTR FOUKÁ MEZI POLI,
V ZAHRADĚ JE UŽ STROM HOLÝ,
ŽE ÚRODY MÁLO MÁME ?
NIC SI Z TOHO NEDĚLÁME,
MY SI CHYTŘE POMŮŽEME A
DÝNĚ SI UPEČEME 

 

peen dn   peen 3   u mme upeeno


 

Děti na oddělení Sluníček v DRS  jako prodavači

 

Také v  době nouzových opatření chodíme do obchodu a nakupujeme rádi.

Navážíme, zabalíme podpoříme,haló paní platíme.

nakupovn 1   nakupovn 2   nakupovn 3


 

podzim1   podzim2   podzim3

Podzim na oddělení Sluníček v DRS – 2020

Naše výtvarná podzimní dílna

Mlsání narozeninového dortu

Muzikoterapie

podzim4   podzim5
podzim6 podzim7



 

Nové společenské hry dorazily!!!

Díky podpoře Moravskoslezského kraje se nám podařilo nakoupit pro děti velké množství společenských her. Děti si je v rámci volnočasových aktivit hned vyzkoušely a všichni byli nadšení. Děkujeme!
hry1   hry2   hry3

 

Dramatický kroužek opět nacvičuje!

I letos se sešly děti, které navštěvují dramatický kroužek, aby společně nacvičily pohádku, a to Šmoulové a zakletá princezna. Díky Moravskoslezskému kraji máme možnost nacvičovat a následně i vystoupit v krásných kostýmech.

smoula1   smoula2   smoula3

 


 

 

Třídnická hodina se školní psycholožkou

Tento týden jsme se seznámili s paní Nikolou Wenclovou, která je školní psycholožka na naší škole. Nejprve jsme hráli moc fajn hru, při které jsme se zasmáli a zároveň se paní Nikole představili.
Paní psycholožka se nám také představila a společně jsme hádali, jakou činnost na naší škole dělá. Potom jsme společně zvolili, co chceme a co nechceme s paní Nikolkou dělat. Paní Nikola je velmi milá, laskavá a je s ní legrace. Hodinu jsme si velmi užili a už teď všichni víme, že ji budeme rádi na naší škole potkávat a kdykoliv to budeme potřebovat, zajdeme si k ní pro pomoc.

Šesťáci

 

hodina s nikou

 


 

S roboty napříč předměty

V rámci projektu s Roboty napříč předměty si děti začínají zkoušet práci s roboty, které postupně zavádíme do výuky. Ovládáním Sphero koule procvičujeme orientaci v ploše i prostoru, robot ozobot nám dobře slouží při procvičování písmen, slabik i skládání anglických vět. 

roboti


 

Škola v pohodě

Jako každoročně si užívali Školu v pohodě ti žáci, kteří neodjeli na rehabilitační pobyt. Program byl tradičně pestrý. Společně jsme zkoumali, kdo je hrdina, a své hrdiny si vytvořili, stejně tak jako své komiksy. V dalších dnech jsme stavěli a rozmísťovali na školní zahradě zimoviště pro ježky - ježkovníky - a kontrolovali stav krmítek pro ptáky, vyráběli semínkový papír, ježčí dekorace, připravovali na zimu naše školní záhony a zažili badatelskou výuku v našem novém přírodovědném domečku. Užili jsme si také společné opékání párků a návštěvu cukrárny. Počasí nám přálo jako málokdy. Místo uzavřené ZOO jsme se vypravili za zvířátky do blízkého lesoparku, kde jsme krmili kachny, pozorovali ptáky, veverky a hmyz a poslední den Školy v pohodě jsme zakončili na hřišti komunitního centra.

skola v pohod1   skola v pohod 2


 

Rehabilitační pobyt - kolej Mrzimor

Žáci 8.třídy a 9.tříd byli letos v rámci rehabilitačního pobytu s tématem Harryho Pottera zařazeni do koleje Mrzimor. Celý rehabilitační pobyt žáci plnili kouzelnické úkoly, létali na koštěti a vyráželi do přírody načerpat energii. Celý pobyt se všem žákům moc líbil a těšíme se na další. 

mrz1   mrz2
mrz3 mrz4


 

Stavíme nové knihovny!

Díky podpoře MSK v rámci projektu Podpora volnočasových aktivit pro mládež 2020 se nám podařilo vybavit naši knihovnu nejen novými knihami, ale také novými knihovnami a policemi na knihy. Žáci se aktivně zúčastnili nejen výběru knih, ale také komponování knihoven.

stavba1  

stavba2


 

Čtenářský klub opět v akci!

V rámci volnočasových aktivit i letos navštěvují děti Čtenářský klub. Cílem tohoto kroužku je rozvíjet čtenářské dovednosti žáků, seznámit je se spisovateli a oblíbenými knihami. Žáci zde mají také možnost zapůjčit si knihu domů a trávit tak svůj volný čas zábavně a smysluplně.

knihovna1   knihovna2
knihovna3 knihovna4


 

Stezka Valaška na Pustevnách

Žáci 9.A a 8.třídy se ve čtvrtek 1.10. zúčastnili výletu na Pustevny. Jejich cílem byla Stezka Valaška. Ač nám počasí moc nepřálo, zažili jsme spoustu legrace a celý výlet jsme si moc užili. 
karca3   karca4
 
karca2

 

Zajímavé setkání

V rámci prevence negativních jevů se uskutečnila 2. října 2020 na 1. stupni naší základní školy beseda s příslušnicí Městské policie Ostrava. Tentokrát se akce zúčastnila 1. třída, 2. třída a 4. B. Vyprávění paní policistky bylo doprovázeno spoustou obrázků s příběhy. Děti se poučily o tom, jak se chovat na cestách, o bezpečnosti v domácím prostředí, hlavně neotvírat cizím osobám, nehrát si s ohněm. Děti byly nadšené, aktivně se zapojovaly a na konci dostaly hezké odměny.

Denisa A. a Alena K.

alena1   alena2


 

 

Dvoudenní výletování 2.třídy

Využili jsme posledních pěkných dnů a vydali  se za poznáváním porubských a třebovických památných stromů. Nejkrásnějším naším objeveným stromem byla metasekvoje čínská v Porubě. Na závěr jsme si zaskotačili na dětském hřišti v Třebovickém parku.

foto1   foto2    foto3

 


 

 

Lesní škola v Ostravě

Dne 25. 9. 2020 jsme navštívili Lesní školu v Ostravě – Bělském lese. Téměř celé dopoledne jsme prožili venku. Nejprve nás pan Pavel požádal, abychom si vyzuli boty a vyzkoušeli si chůzi bez bot po hlíně, kamínkách, písku, trávě. Pak jsme si prošli opičí dráhu. Bylo to zábavné. Po svačině jsme se podívali na film o podzimu v lese. A pak jsme se do toho lesa vydali také. Pan Pavel nás zavedl ke stromu, který má ohromně velkou korunu. Na zemi kolem toho stromu je utvořen z klacků kruh, který má ukázat, jak velká ta koruna je. Dále jsme měli za úkol najít něco zajímavého a dát to do skleničky s lupou. Vzájemně jsme si skleničky vyměnili a podívali se na naše úlovky. Také jsme ochutnali bukvice. Měli chuť oříšků. Jako odměnu za všechny úkoly, které jsme úspěšně splnili, jsme dostali dřevěnou minci. Návštěva Lesní školy byla moc zajímavá a už nyní se těšíme na další rok.

les1   les2
les3 les4

 

Dramatický workshop

Ve středu 23.10.2020 se děti navštěvující Dramatický kroužek zúčastnily ve Středisku volného času Dramatického workshopu, kde měly možnost vyzkoušet si nové techniky dramatické práce, kolektivní hry a dramaterapii.

work1   work2
work3 work4

 


 

 

Příběhy našich sousedů

Využili jsme právě probíhající výstavy Příběhy našich sousedů na Hlavní třídě v Porubě a vydali se, vyzbrojeni podložkami, tužkami a pracovními listy, zjistit více o minulosti našeho města prostřednictvím zážitků jeho obyvatel. Ve dvou skupinkách jsme prohlíželi fotografie a zkoumali vzpomínky ostravských seniorů z války a období komunismu. Své poznatky jsme si zapsali a porovnali nad zmrzlinou. Jako historikové amatéři budeme pokračovat získáváním vzpomínek našich prarodičů, kteří nám jistě mohou také mnoho zajímavého povědět.

evca


 

ZOO Ostrava

Ve čtvrtek 24.9.2020 8.třída a 6.B vyrazili do přírody, a to konkrétně do ZOO Ostrava. Žáci měli možnost zhlédnout mnoho cizokrajných zvířat, nakrmit kozy, pozorovat morčata ve výběhu a objevovat svět zvířat nejen skrze učebnice. 
Všem se výlet moc líbil a jistě si jej zopakujeme. 

zoo1   zoo2

 

Návštěva Technického muzea TATRA v Kopřivnici

Ve středu 23.9.2020 se 6.B a 8.třída vypravili na výlet do Kopřivnice. Zde jsme navštívili Technické muzeum TATRA, kde měli žáci možnost zhlédnout i nejstarší modely automobilů a dozvědět se o historii automobilového průmyslu.

tm1   tm2   tm3

 

Výlet do Kopřivnice

Dne 18. 9. 2020 navštívily třídy 5.A, 5.C a 7.B Technické muzeum v Kopřivnici. Prohlídka s odborným výkladem paní průvodkyně byla velmi zajímavá. Žáci se dozvěděli mnoho zajímavostí a technických údajů o autech osobních, nákladních, sanitních i hasičských. Do posledního jmenovaného si mohli dokonce i sednout a vyfotit se. Výlet se všem líbil. Děti se shodly na tom, že by se do muzea chtěly někdy opět podívat.

pavla1   pavla2
pavla3 pavla4

 

 

Netradiční zahájení nového školního roku

Žáci 1. stupně se zúčastnili maškarního reje v úterý 15. září 2020. Nádherné masky radostně vykročily na pochod kolem naší základní školy, pak přiskotačily na školní zahradu, kde se uskutečnil skvělý program. Kromě vystoupení jednotlivých tříd, si mohli žáci zasportovat v připravených soutěžích. Kdo chtěl, si zatančil a zazpíval na diskotéce, kterou připravil pan asistent David S. z 2. stupně. Také nechyběla tombola a odměnění úžasných masek. Žáci se mohli zúčastnit ochutnávky dobrot, které pro ně připravily maminky z 3. A třídy. Nakonec unavení a hladoví zasedli všichni ke grilovaným pochoutkám. Netradiční zahájení nového školního roku se opravdu povedlo. Děkujeme vedení školy a všem skvělým kolegyním a kolegům za krásně strávený den, snad i zároveň rozloučení s létem.

Mgr. Alena K. a Mgr. Veronika H.

rej1   rej2
rej3 rej4

Video z akce ke shlédnutí: ZDE

 rej.video


 

Oznámení ředitelky školy

sr2020
sr2020.1


 

Pátek na dopravním hřišti.

 

V pátek 4. 9. 2020 jsme měli projektový den na téma „Dopravní výchova a ochrana člověka za mimořádných událostí“. Společně jsme navštívili dopravní hřiště za ZŠ Bílovecká ve Svinově.
Měli jsme možnost na chvíli být účastníky cvičného dopravního provozu. Mohli jsme si zapůjčit kola a koloběžky (a samozřejmě přilby 
J). Projeli jsme si křižovatky a semafory. Vyhledávali a plnili jsme úkoly s různými tématy (bezpečnost, živelné pohromy, požární poplach, dopravní prostředky a značení, orientace v prostoru…….). Za splnění úkolů jsme dostlali malou odměnu. Měli jsme také možnost vyzkoušet si na cvičném přístroji masáž srdce.

 

dopravka


 

Volby do školské rady 2020

volby1 

 volby2


 

LETNÍ GARDEN PARTY 2020

Letošní Letní garden party se opravdu povedla! Počasí bylo sluníčkové a kapela Vibor nám odpoledne zpestřila výborným hudebním vystoupením. Do školy se přišlo podívat hodně současných i bývalých žáků, jejich rodičů, pedagogických pracovníků a přátel školy, kteří rovněž dotvořili příjemnou atmosféru na školní zahradě. Po dojemném rozloučení se s devátými ročníky, předání ocenění žákům za letošní školní rok a vyhodnocení výtvarné soutěže „Moje rouška“, mohla začít volná zábava. Všichni si mohli opéct špekáček, pochutnat si na grilovaném hermelínu a osladit si život výbornou buchtou. Děkujeme všem, kteří se podíleli na organizaci této akce a také všem, kteří se setkání zúčastnili. A budeme se těšit na další školní akci - tentokrát se sejdeme na 24. Malých vánočních radostech.

gp1   gp2
gp3 gp4

 


 

 

Výlet do Hradce nad Moravicí

V pondělí 29.6.2020 se žáci 8.třídy a 9.tříd vypravili společně minibusem do Hradce nad Moravicí na místní zámek, který měla dlouhá léta v držení rodina Lichnovských.  Vedle panovníků, hodnostářů evropských dvorů, politických a společenských celebrit hostil také mnohé veličiny kulturního světa. Hradec navštívil  m.j. Ludvig. v. Beethoven, F. Liszt, J. Mánes, G. Hauptmann, H. v. Hoffmannstahl, K. Kraus a Lisztova dcera Cosima Wagnerová. Přátelské vztahy udržovali Lichnovští s W. A. Mozartem, N. Paganinim, A. von Humboldtem, V. Hugem, R. M. Rilkem, M. Twainem, P. Picassem či O. Kokoschkou. Proto jsme moc rádi, že i my jsme měli možnost tento zámek navštívit a dozvědět se o historii tohoto místa něco víc.

hk

 

Minigolf Bělský les

Dne 26.6.2020 se konalo v areálu Minigolfu Bělský les turnajové klání čtveřic sestavených z žáků osmých a devátých ročníků. I přes drobnou nepřízeň počasí a protikoronavirová opatření se den velmi vydařil...

mini1   mini2
mini3 mini4

 

Pozvánka na Letní garden party

lp2020 

 

Lezení 8.třída, 9.A a 9.B

karca111   karca222

V úterý 23.6.2020 jsme využili přívětivého počasí a vyzkoušeli si lezeckou stěnu na školní zahradě. Žáci se překonávali ve výkonech a celou sportovní akci jsme zakončili opékáním špekáčků. 

Celou fotogalerii z akce naleznete: ZDE

karin3

 


 

 

Slavnostní otevírání nově zrekonstruované zahrady v DRS

Dětem byla ke Dni dětí předána nová zahrada, kde si užijí spoustu atraktivní zábavy a radosti z pohybu.

zahrada 1   zahrada 2
zahrada 3 zahrada 4

 


 

 

Pasování budoucích školáků

Tomášek a Kubíček byli slavnostně pasování na ŠKOLÁKY. V září zasednou do školních lavic. Přejeme jim hodně štěstí,spoustu nových kamarádů a úspěchy ve škole.

pasovn kuby   pasovn tomka   pasovn 3

 


 

 
Valašské muzeum v přírodě

V pátek 19.6.2020 navštívily třídy 8., 9.A a 9.B skanzen v Rožnově pod RadhoštěmNejvětší a nejstarší skanzen ve střední Evropě, který byl založen v roce 1925 a v jeho třech expozicích, Dřevěném městečku, Valašské dědině a Mlýnské dolině, je rozmístěno téměř 100 památkových objektů. I přestože počasí nebylo zcela ideální, všichni si výlet moc užili. 
skanzen1   skanzen2   skanzen3

 

Školní výlet 9.tříd

Dne 15.6.2020 jsme se vypravili do Heřmanovic na chatu. Po cestě jsme navštívili rozhlednu Na Skalce v Holčovicích a poobědvali v místní restauraci. Na chatě nás potom čekalo opékání špekáčků a někteří večer trávili šachovým turnajem. 
Druhý den nám budoucí kuchaři udělali výborné hamburgry před cestou zpět. 
vylet1   vylet2
vylet3

vylet4

 


 

Opékání špekáčků na Myslivně

V pátek 12.6.2020 vyrazily 9.třídy na Myslivnu, kde si opekli žáci špekáčky a nafotili společné tablo v přírodě. Celá akce se moc povedla a počasí nám naštěstí vydrželo.
mysli1   mysli2   mysli3
 


Návštěva ZOO Ostrava

Ve středu 3.6. jsme po dlouhé době opět mohli s naší třídou uskutečnit výlet. Vyrazili jsme do ZOO Ostrava, kde nás paní chovatelka provedla a sdělila nám mnoho zajímavých informací o exotických i domácích zvířatech. Viděli jsme pštrosy, jeleny, pávy, lamy, hrochy, ale i kozy, krávy, ovce a mnoho dalších zvířat. Přesto, že ráno vypadalo deštivě, výlet se nakonec vydařil a během procházky po areálu ZOO nás sluníčko pěkně hřálo.

12   11  

13

14

15

16
20 18   17



 

Návštěva druhého stupně – Pokorného

Dne 11.6. jsme se vypravili na návštěvu druhého stupně. Děti měly možnost seznámit se se školou, do které budou od školního roku 2020/2021 docházet. Během prohlídky děti viděly spoustu zajímavých a důležitých míst, včetně svých budoucích tříd, učitelů a asistentů, které budou od příštího roku na škole pravidelně potkávat. Po prohlídce si děti mohly vylézt na horolezeckou stěnu. Ze začátku se někteří trochu báli, ale nakonec všichni svůj strach překonali.

img 20200611_103234  

img 20200611_104625

img 20200611_105140

img 20200611_112559

img 20200611_113249 img 20200611_094358


 


Vycházka do centra Ostravy – vyhlídková věž Nové radnice

V pondělí 15.6. jsme se vypravili na návštěvu vyhlídkové věže na Nové radnici v Ostravě. Počasí nám přálo, a proto výhled z věže byl nádherný. O výklad se postaral pan průvodce, který nám sdělil nejednu zajímavost, která byla novinkou pro všechny zúčastněné. Po prohlídce Ostravy z ptačí perspektivy jsme se přesunuli do centra Ostravy, abychom si některé historické památky prohlédli zblízka. Výlet jsme nakonec zakončili u výborné zmrzliny, která nás v horku příjemně osvěžila.

21  

  22

23

24
25  

26

27 28

 


 

 

Bubnování v DRS

Dne 9.6. 2020 Pan Pavel Nowak k nám do Stacionáře zavítal již podruhé a vtáhl děti i ,,dospěláky“ do tajů bubnování na africké bubny Djembe. Všechny děti měly možnost vyzkoušet si jak bubny, tak další netradiční hudební nástroje. Děkujeme Sdružení Želvička za sponzorování tohoto výjimečného zážitku.

bubnovn 1   bubnovn 2   bubnovn 3

 


 

 
 

Páťáci po dlouhé době zase ve škole


V pondělí 1.6.2020 jsme my, páťáci, přišli po dlouhé době zase do školy. Nejprve jsme si řekli něco o hygieně a pravidlech. Protože byl Den dětí, tak jsme hledali poklad. Plnili jsme úkoly (např. vyjmenovávali jsme značky, zvířata, počítali jsme laťky, tvořili svá jména z kamínků, poznávali sluneční hodiny, hráli na hudební nástroj……). Nakonec jsme poklad našli a rozdělili si ho. Společně jsme to v ředitelně oslavili. Moc se nám to líbilo a už se těšíme na další akci.
Páťáci

 

poklad 1   poklad 4  

poklad 5

poklad 2 poklad 3

poklad 6

poklad 7 poklad 8


 
 

Hnízdění sýkorek na školní zahradě

sykorky

Klikni na obrázek pro shlédnutí VIDEA.


 

Ohlédnutí za lyžařským výcvikem 2020

lyzak2020

Klikni na obrázek pro shlédnutí VIDEA.


 

DOMÁCÍ VÝUKA 4.A

 

peta4   peta5

Děti doma tvoří podle zadání.

peta1   peta2   peta3   peta6


 

VELKÁ ŠKOLNÍ VÝTVARNÁ SOUTĚŽ

rouska

 


 

 

Jak se daří 9. D

Přestože teď nemůžeme do školy, máme spolu kontakt díky internetu a mobilním telefonům. Všem dětem chybí hlavně kamarádi, ale zase se jim líbí, že ráno nemusí vstávat. Snaží se plnit domácí úkoly a k tomu dělají spoustu užitečných i zábavných věcí.

Honzík pomáhal sázet cibulku a třeba vysává.

honza   honza1

Vojta pekl bábovku, chodí na procházky, myje nádobí, taky začal vysávat a dělá s maminkou velikonoční výzdobu.

dasa1   dasa2

Julie se také rozhodla víc mamince pomáhat a stará se třeba o sušičku, hraje s bráškou hru na poklad a každý den dělá věci do školy.

juli   juli1

Dalibor také pomáhá mamince na zahrádce.

Niki se naučila nové hry s celou rodinou, hodně cvičí – rehabilituje po operaci a učí se i z internetu v programu učitelka. Hlavně Nikolka oslavila 17. narozeniny a my jí všichni blahopřejeme a těšíme se na to, až se zase uvidíme.

niki1   niki2

Taky moc děkuji rodičům za jejich skvělé zvládání této situace. Dáša



 

 

zapis2020.1
zapis2020.2

 

koronavir


 

Pasování prvňáčků na čtenáře

Naši prvňáčci budou pomalu končit svůj první školní rok, a protože se v tomto roce naučili dovednost, která je bude provázet jejich celým dalším životem a to je čtení – byli v pondělí 2.3.2020 v knihovně ve Svinově pasováni a odměněni drobnými dárky.

Děti musely ukázat, co se už ve škole naučily – znalost abecedy a čtenářské dovednosti. Všechny děti obhájily své čtenářské umění, a proto mohly být pasovány na čtenáře.

Dětem se akce velmi líbila a už se moc těší, až si v knihovně půjčí svoji první knihu na čtení.

 

mon1   mon2
mon3 mon4

 

Strana 2 z 12

«ZačátekPředchozí12345678910DalšíKonec»

SCHRÁNKA DŮVĚRY

FACEBOOK

Copyright © 2011 Základní škola a Mateřská škola, Všechna práva vyhrazena.