Novinářský kroužek

Vánoční trhy v Opavě

Dne 11. prosince 2019 jsme jeli s novinářským kroužkem na vánoční trhy do Opavy. Nejprve jsme si prohlédli Opavu z výšky. Vystoupali jsme na věž Hlásku na Horním náměstí. Měli jsme velké štěstí, protože byla dobrá viditelnost, a tak jsme dohlédli až do Jeseníků. Na Horním náměstí jsme viděli Slezské divadlo v Opavě a fontánu, ve které se nachází betonový model Slunce. Vyfotografovali jsme se před dřevěným opavským betlémem a pro štěstí jsme si zazvonili na zvoničku. Protože byla veliká zima, šli jsme se občerstvit dětským punčem do cukrárny. Na Dolním náměstí nás čekaly vánoční trhy, na kterých jsme si koupili spoustu dárečků, viděli jsme dobová řemesla a sami jsme si vyzkoušeli tradiční lití olova. Celý výlet byl povedený!
                           Žáci z novinářského kroužku

opava1   opava2

 

23. Malé vánoční radosti

Ve středu 18. prosince 2019 se konala vánoční besídka. Nejprve jsme se všichni sešli před školou, kde měla proslov paní ředitelka a pan zástupce v nádherných kostýmech „santíků“. Poté jsme se přesunuli do komunitního centra „Všichni spolu“, které je kousek od školy. Tam jsme vystupovali s dramatickým kroužkem. Některé děti recitovaly básně. Já jsem recitovala básničku, kterou napsal můj bývalý spolužák Denis Alexa. Byla jsem trochu nervózní, ale zvládla jsem to. Potom se šlo do školy, kde bylo nachystané občerstvení, karaoke, sportovní a výtvarné aktivity. Celý večer probíhal v ruském stylu. Mohli jsme se vyfotografovat v kostýmech z Mrazíka ve „fotokoutku“. Zažili jsme i soutěž v loupání ořechů s Marfušou, kterou pořádala paní Markéta a paní Soňa. Paní Markéta byla úžasná Marfuška a mohli jsme se s ní i vyfotografovat. I na občerstvení byly kromě špekáčků různé ruské speciality. Všechno se mi moc líbilo, ale nejlepší bylo zpívání koled a vystoupení s „dramaťákem“. Příští rok přijdu určitě znovu, i když budu chodit už na střední školu.
Alžběta Kočicová, 9. B

23mvr   23mvr2


 

 

PŘÍRODA JE I PODZIM

Příroda je i podzim.
V přírodě jsou barevně krásné listy.
Na stromech fouká studené povětří.
K tomu jsou šedé mraky.
Tomu se říká podzim,
to ví každý.
Tenhle les miluji.
Nezapomeň, „fotky“ jsou vzpomínky.


Barbora Kolářová, 5. A

bara   bara2

 


 

 

Beseda o zdravé výživě

V rámci primární prevence a spolupráce rodičů našich žáků se školou, přišla mezi nás odbornice na zdravou výživu paní Iva Krečmerová, maminka bývalého žáka Martina. Besedy se zúčastnily třídy: 9. B, 9. C, 9. D a 6. třída. Dozvěděli jsme se zajímavé věci, zasoutěžili jsme si. Nejlepším aktivním účastníkem, „znalcem na zdravou výživu“, byl vyhlášen Lukáš Holubek, žák 6. třídy. Těšíme se na další zajímavé akce v rámci primární prevence v naší škole.
Žáci z novinářského kroužku

Přednáška o zdraví
V úterý 24. září 2019 ve druhé a třetí vyučovací hodině jsme měli přednášku o zdravé výživě. Dozvěděli jsme se, že nejdůležitějším jídlem dne je snídaně. A že večeřet máme tři hodiny před spaním, aby nám nebylo v noci špatně. Taky že je zdravé jíst hodně ovoce, zeleniny a ořechů, ale je důležité jíst i maso. Druhým tématem bylo pečování o nohy. Nakonec byla soutěž, měli jsme odpovědět na pět otázek a já jsem vyhrál. Přednáška se mi moc líbila.
Lukáš Holubek, 6. A

 zdrvyziva2   zdrvyziva
 zdrvyziva3   zdrvyziva4 

 

Setkání se starostkou

Ve čtvrtek 6. června 2019 proběhlo setkání starostky městského obvodu Poruba s úspěšnými žáky a studenty porubských základních a středních škol. Paní starostka Ing. Lucie Baránková Vilamová, Ph.D. předala žákům ocenění za vzornou reprezentaci městského obvodu Poruba. Jedním z oceněných žáků byl Alexandr Burdík, žák 9.D naší školy.

Alexandr Burdík může být vzorem ostatním žákům školy v chování. Je velmi empatický a pomáhá svým imobilním spolužákům. Je velmi ochotný, vstřícný, respektuje učitele, vychovatele i asistenty.
Saša reprezentuje svou třídu a školu na společenských akcích, zvláště recitačních soutěžích a vystoupeních dramatického kroužku. V představeních na divadelních přehlídkách mívá vždy hlavní roli.
Dále reprezentuje naší školu ve sportovních disciplínách, hlavně ve florbalu a na paralympiádách.
Saša navštěvuje několik kroužků a v práci se mu skutečně daří: např. Novinářský kroužek, ve kterém pravidelně píše články do školního časopisu a přispívá svými texty i na webové stránky naší školy.
Účastní se také literárních a výtvarných soutěží základních škol v Moravskoslezském kraji a dosáhl velmi dobrých výsledků, vždy se umístil na předních místech.



 

 

Návštěva KFC

Dne 29. 5. 2019 se konala rozlučková akce novinářského kroužku. Šli jsme do KFCčka naproti Tesca. Byl jsem tam já, paní Alenka, paní Markétka, Alžbětka a Rosťa. Vyzkoušeli jsme si finanční gramotnost v praxi, protože jsme si museli sami objednat a sami si to zaplatit. Dali jsme si kuřecí stripsy a k tomu hranolky. Rosťa si chtěl taky koupit stripsy, ale měl smůlu, protože si zapomněl peněženku. Paní Alenka ho nakonec jmenovala finančním poradcem celé skupiny a peníze mu půjčila. Chtěli jsme si dát ještě zmrzlinu, ale pokazil se jim stroj na její výrobu. Byli jsme smutní, ale paní Alenka nás místo toho pozvala na koktejl. Bylo to krásné rozloučení s novinářským kroužkem pro tento školní rok.
                                                                                                   Denis Alexa, 9.C

kfc1   kfc2



 

 

Akce mediálně – fotografického kroužku

Ve středu 24. 4. 2019 jsme jeli s mediálně - fotografickým kroužkem na vernisáž výstavy výtvarných prací dětí, která se konala ve Frýdku-Místku. Tam i zpět jsme jeli školním autem, řídila paní Petra. Nejprve bylo hudební vystoupení. Prohlédli jsme si hezkou výstavu. A co bylo velmi zajímavé, že mezinárodní výtvarnou soutěž vyhrál můj spolužák Matyáš Goj. A měli jsme tam raut, nejvíce mi chutnaly tvarohové koláče. Bylo to velmi pěkné.
Denis Alexa, 9. C

fm1   fm2
fm3 fm4

 


 

 

Návštěva CineStaru

V pátek 22. února 2019 jsme jeli autobusem do Futura v Mariánských Horách. Ve Futuru jsme šli do kina na film Ženy v běhu. Na film se šel se mnou podívat Denis, Filip, Saša Burdík a Jenda. Mně se nejvíc líbilo to, jak ty čtyři ženy běhaly a u toho hrála píseň od české hudební skupiny Mirai „Když nemůžeš, tak přidej“. Když film skončil, šli jsme na chvíli do „Mekáče“, dát si nějaké občerstvení a povyprávět si s kamarády.
Alžbětka Kočicová, 8. B

cine1   cine2

 



 

 

22. Malé vánoční radosti

Vánoční atmosféru u nás ve škole umocňuje pravidelné každoroční setkání žáků, učitelů, vychovatelů, asistentů, rodičů a přátel školy. V letošním školním roce jsme se sešli 20. prosince 2018 – 22. Malé vánoční radosti. Líbila se nám vánoční vernisáž, sportovní soutěže, výroba svíček, zdobení dřevěných baněk a především Karaoke s panem Davidem. Někteří spolužáci si prožili trošku nervového vypětí, protože je čekalo vystoupení z novinářského a dramatického kroužku. Chutnalo nám připravené občerstvení a téměř všichni žáci i jejich sourozenci navštívili fotokoutek, aby měli nějakou památku na tento skvělý den.
Žáci z novinářského kroužku

mvr1   mvr2
mvr4 mvr3

 



 

 

25.výročí školy očima dětí

Oslava 25. výročí školy

Ve čtvrtek 8. 11. 2018 se konala oslava 25. výročí naší školy v restauraci U Slunce, Ostrava – Svinov. Akce se zúčastnilo hodně žáků, i bývalých, rodičů, prarodičů, pedagogů, asistentů a vychovatelů. Skvěle jsme se pobavili.  Přednášely se básně, Alena Macurová vystupovala s tyčkami jako mažoretka. Básně přednášeli Lukáš Novák, Denis Alexa, Julie Telnarová, Nikol Cmorjaková, Denisa Vinárková a já, Filip Mariánek. Saša Burdík četl pohádku, kterou napsal Marian Sinkovicz. Zhlédli jsme vystoupení dramatického kroužku, hrála se Popelka. Také se losovaly vstupenky, naše rodina vyhrála jednu z cen.  Hudební skupina hrála k poslechu a k tanci, byla volná zábava, občerstvení formou rautu.Volnou zábavu jsem strávil s Nikolkou, dali jsme si džus a  tyčinky.

Filip Mariánek, 8. B

 

Výročí školy v restauraci U Slunce

8. listopadu jsme se mohli zúčastnit oslav 25. výročí naší školy. A já jsem tam měla „dramaťák“ - Tři oříšky pro Popelku. Já jsem byla za vílu Kmotřičku. A moc mi to slušelo, protože jsem se všem líbila. A vystoupení s námi měly paní učitelky - Karin, Andrea, Monika a paní Dáša. A líbily se mi „mažoretky od Alenky“. Byl tam se mnou můj taťka, moje mamka a moje sestra. Moc jsme si to užili.

Alžbětka Kočicová, 8. B

 

25. výročí

Dne 8. 11. 2018 jsme slavili 25. výročí naší školy. Byli jsme v restauraci U Slunce. Říkali jsme básničky, zpívali, tančili. A šlo nám to velmi hezky. Alenka byla mažoretka. A dívali jsme se na video o tom, jak to u nás ve škole chodí. Všichni byli nadšeni.

Denis Alexa, 9. C

v1  

v3

 

v2 v4
 

 

 

Halloween – vyučování v kostýmech

Dne 31. 10. 2018 proběhlo v naší škole vyučování v halloweenských kostýmech, které si děti přinesly z domu, nebo si je vyrobily ve škole. Rozvrh hodin se tentokrát neměnil, všechny předměty zůstaly stejné! Během dne chodila po třídách porota, která vyhodnotila tři nejlepší kostýmy. Skvělé masky byly odměněny. Kostýmy pro děti samozřejmě nebyly povinné. Moc jsme si to užili, sešlo se několik čarodějnic, upírů, dýní, smrtek a dalších skvělých masek.

Nejlepší masky:
1. místo - Jessica Richterová jako upíří žena
2. místo - Matyáš Ferkál, zcela lapený v pavučině
3. místo - Radek Trojek jako krvavý muž a děsivá Alena Macurová
Cenu za nejděsivější pár obdržela Julie Telnarová a Jan Funiok
Cenu za nejděsivější třídu dostala 5.A

Žáci z novinářského kroužku

hall1 kopie   hall2 kopie
hall3 kopie hall4 kopie

 

Oříšek hledá talent - 2018

8. 11. 2018 jsme se zúčastnili s dramatickým kroužkem soutěže „Oříšek hledá talent“, která se konala v ZŠ speciální, Těšínská 98, Slezská Ostrava. Hráli jsme divadlo s názvem Popelka. Dostali jsme všichni medaile a diplomy. Paní Markéta mě donutila zazpívat písničku od skupiny Lunetic „Jsi moje máma“. Nakonec jsem byl ale rád, za zpěv jsem vyhrál druhé místo a dostal jsem plyšáka. Lukáš Tlolka se umístil na čtvrtém místě a Mikuláš Prorok na prvním místě v kreslení. Obrázky měli moc krásné. Na svačinu jsme všichni dostali buchtičku. Moc se mám to líbilo.
Denis Alexa, 9. C

oek4   oek1


 

 

Novinářský kroužek 2018/2019

Novinářský kroužek započal svou činnost v roce 2018/2019 nácvikem autorského čtení pro připravované oslavy 25.výročí školy:

Celou fotogalerii z akce naleznete: ZDE

noviny   noviny2
noviny3 noviny4
 

VÝLET DO POLSKA - 2018

Výlet do Polska
Zájezd Polsko- Goczalkowice – Pszczyna
Ráno jsme vyjeli velkým, krásným a moderním autobusem směrem do Polska. První zastávka byla v zahradách Kapias. Líbily se mi tam všechny kytičky, jezírka a domečky. Další zastávka byla na zámku Pszczyna . Zámek byl krásný a nejvíc mě zaujala koupelna. Dále jsme navštívili Japonskou zahradu, ve které bylo i občerstvení a zmrzlina. Mohli jsme si zakoupit i nějaké květiny. Výlet se mi moc líbil.

LUKÁŠ TLOLKA

Můj první výlet do Polska
Dne 23. 5. 2018 jsme jeli se školou do Goczalkowic na Den otevřených zahrad. A moc se mi to líbilo. Byli jsme také na zámku a dívali jsme se na krásné věci. A koupil jsem si polskou zmrzlinu. Těším se na příští výlet do zahraničí.

Denis Alexa

Velké poděkování patří paní Alence Kanclířové za organizaci výletu!

polsko1   polsko 2
polsko 3 polsko 4

 

Strana 1 z 3

«ZačátekPředchozí123DalšíKonec»

SCHRÁNKA DŮVĚRY

FACEBOOK

Copyright © 2011 Základní škola a Mateřská škola, Všechna práva vyhrazena.